6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

  • 6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    9. ledna  2018 
     06:00

    Následujících šest projevů dětského chování nevypadá nijak hrozně, zvláště u nejmenších dětí ne. Někteří rodiče by je dokonce mohli považovat za roztomilé. Ale to je velká chyba, protože jak ukazuje následující článek, zakládá se jimi na velké problémy v budoucnu. 

  • Skákání do řeči

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Čím je dítě menší, tím těžší pro něj je počkat, až ostatní domluví, a pak teprve něco říci. Vysvětlovat mu to je nepříjemné, často to znemožní jakoukoli další debatu s kýmkoli, přesto stojí za to se do toho pustit. Protože dítě se díky tomu učí ohleduplnosti a zároveň vnímat to, že ostatní jsou zaneprázdněni něčím jiným a nemohou se mu okamžitě věnovat. "Když se to dítě nenaučí, bude si myslet, že má kdykoli nárok na pozornost okolí, a pokud to tak nebude, bude ho to frustrovat," citoval web Parents.com psychologa Jerry Wyckoffa, spoluautora knihy Getting Your Child From No to Yes. Česky vyšla například jeho kniha Výchova bez křiku a pohlavků. 

    Co s tím: Chystáte se s někým delší dobu hovořit nebo někomu potřebujete zatelefonovat? Oznamte to svému dítěti předem, vysvětlete mu, že potřebujete, aby bylo zticha a nepřerušovalo vás. Usnadněte mu to tím, že mu navrhnete, co by po tu dobu mohlo dělat, případně mu dáte hračku, s kterou si zase tak často nehraje a je pro něj neokoukaná. Pokud vás přesto vyruší s nějakou neurgentní prosbou, rozhodně jí nevyhovte, jen ho tiše odveďte z dosahu hovoru. 

  • Malé násilnosti

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Je jasné, že pokud potomek někoho mlátí, měli byste zakročit. Ale zasáhněte, i když se zdánlivě tak moc neděje – jako když dítě například úmyslně strčí do sourozence a shodí ho nebo když kamaráda schválně zmáčkne tak, aby ho to bolelo a podobně. "Pokud to neuděláte, někdy v osmi letech se z toho u dítěte stane typický rys chování, protože jeho mozek to vyhodnotí tak, že takové chování je přijatelné," varuje rodičovská poradkyně Michele Borba na webu Parents.com.

    Jak to změnit: Odveďte svoje agresivní dítě stranou a řekněte mu, že to ostatní bolí. A zeptejte se ho, jak by se cítilo, kdyby to někdo udělal jemu. Mělo by pochopit, že si vůči ostatním nemůže dovolovat tolik. Předtím než se zase setká s kamarády, připomeňte mu, aby se nechovalo tak násilně, a poraďte mu, co by mělo dělat, když ho třeba někdo naštve. Pokud přesto bude někomu ubližovat, odejděte s ním pryč. Pokud to dělá sourozencům, měl by přijít zákaz nějaké oblíbené činnosti a podobně. Rozhodně ho za to nebijte!

  • Když dělá, že vás neslyší

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Pokud vždycky musíte dítěti něco říci třikrát až pětkrát, než zareaguje a oblékne se nebo si uklidí hračky, aniž byste mu řekli, že vám to vadí, neděláte dobře. Dítě si myslí, že je to v pořádku, klidně bude dál dělat, že vás neslyší, takových situací bude naopak přibývat. 

    Jak to změnit: Nemluvte na dítě přes rameno, neříkejte podobné pokyny jen tak mimochodem a málo důrazně. Naopak běžte za potomkem, ujistěte se, že vás zaznamenal, a řekněte mu, co po něm chcete. Chtějte po něm, aby vám potvrdil, že to pochopil a zachová se podle toho. Můžete se například dotknout jeho paže, oslovit ho jménem a říci mu, oč jde. Pokud přesto neudělá to, co chcete, mělo by to dítě pocítit v podobě nějakých následků. 

    Matka sepsala seznam 9 věcí, které ji na mateřství poněkud zaskočily

    Matka sepsala seznam 9 věcí, které ji na mateřství poněkud zaskočily

    Během prvního roku mateřství si Gylisa Jayne nespočetněkrát pomyslela: "Proč mi tohle nikdo neřekl?" Angličanka tvrdí, že většina knížek a webů…celý článek

  • Přílišná samostatnost

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Jasně, je pohodlné, když vás dítě o víkendu nechá spát a samo si zapne DVD nebo když si udělá snídani z toho, co mu v kuchyni zrovna přijde pod ruku (a rozsype při tom cereálie po půlce místnosti). Ale rozhodně ho to neučí dodržovat pravidla, ať už doma nebo jinde, a těžko se mu pak bude chápat, že si nemůže dělat všechno, co chce a kdy chce. Protože chcete například snídat společně. "Je roztomilé, když dvouleté dítě nenápadně ujídá sušenky ze skříňky, ale musíte počítat s tím, že to udělá i v osmi letech na návštěvě u kamaráda," varuje psycholog Jerry Wyckoff. 

    Co s tím: Vysvětlete dětem, že i u vás doma platí určitá pravidla: například že si nikdo nesmí brát sladkosti bez zeptání se rodičů, nebo že když má někdo hlad mezi obědem a večeří, nemůže prostě jít a nasypat si misku čokoládových kuliček, protože by nezbylo na ostatní k snídani. Zapnulo vaše dítě televizi, ačkoli se nezeptalo? Vypněte ji a řekněte mu, že takhle by to nešlo. V klidu. 

    Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

    Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

    Na jedné straně dítě, na druhé strie, povolená kůže na břiše, povolená prsa, kila navíc, změněná postava. Těhotenství a porod se na ženském těle často…celý článek

  • Trochu moc drzosti

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Nenechte vaše malé dítě, aby obracelo oči v sloup nebo odsekávalo, protože to například slyšelo u dospívajících sourozenců. Není to hezké ani od nich, ale k pubertě to patří, protože si tím vymezují nové hranice. Malým dětem to netolerujte. "Někteří rodiče to ignorují, protože si myslí, že to je přechodná fáze, ale tak to není, musíte tomu zamezit co nejdříve," upozorňuje rodinná poradkyně Michele Borba. 

    Co s tím: Musíte dítě dovést k tomu, aby si uvědomilo, jak se chová a že to není dobré. "Když koulíš očima, vypadá to, jako když se ti nelíbí, co říkám," řekněte například – malé děti totiž mohou takovou reakci použít, aniž ji myslí nějak kriticky. Případně se ksichtí i u toho, když vám ony samy něco říkají. Nejde o to, aby se potomek cítil jako padouch, ale aby pochopil, jak jeho chování vypadá a jaké pocity ve vás vzbuzuje. Pokud bude problémové chování přetrvávat, řekněte mu, že v takovém případě zase vy neuslyšíte, co vám říká. 

  • Vymýšlení si

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Proč byste to neměli ignorovat: Lhaní vadí většině  rodičů, ale mnozí nijak neřeší, když si dítě vymýšlí jednu věc za druhou, protože to podle nich k dětství patří. Jenže nemusí jít jen o neškodné historky, jako že pod postelí bydlí kamarád pes nebo že vás cestou ze školky přepadla sněhová vánice, ačkoli bylo slunečno. Pokud potomek například kamarádům tvrdí, že jste o víkendu byli ve velkém zábavním parku a vy jste mu tam koupili všechno možné, je to špatně. Proto je lepší učinit tomu přítrž jako celku. "Jinak hrozí, že se lhaní stane pro vaše dítě automatickým chováním, protože zjistí, že díky tomu vypadá lépe, kamarádi ho více berou a že může i zatlouci něco, co provedlo," varuje Jerry Wyckoff. 

    Co s tím: Jakmile dítě začne byť s malými lžemi, snažte se to ve spolupráci s ním uvést na pravou míru. Řekněte mu, že asi není špatný nápad vyrazit do zábavního parku, ale že rozhodně nesmí nikomu tvrdit, že už jste tam byli. Zkuste si zjistit, proč si dítě vymýšlí, a trvejte na tom, že to nesmí dělat. Když vám bude tvrdit, že si umylo ruce nebo vyčistilo zuby, a vy víte, že ne, musí se vrátit a udělat to, i když by vás to mělo zdržet. 

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Mí první dva synové se narodili plešatí, takže byl dost velký šok, když ten třetí vypadal jako černovlasý hipík s takovým množstvím vlasů, že jsem…celý článek

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    60 celebrit a jejich děti: Komu jsou potomci podobní, komu ani trochu?

    Takový syn herce Toma Hankse Colin svého otce skutečně nezapře. Své matce Madonně je podobná i Lourdes, ačkoli na rozdíl od ní nosí tmavé vlasy. Ovšem,…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku