Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

  • Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    31. května  2017 
     06:00

    Harvardští psychologové odhalili pět tajemství, díky kterým budou vaše děti laskavé, hodné a empatické. Jaké jsou ty nejdůležitější věci, které jsou základem dobré výchovy a šťastného dětství?

  • Dávejte dětem hodně lásky a buďte s nimi co nejvíc

    Autor: iStock

    To se může zdát jako velmi zřejmé, ale význam zůstává stejně silný. Je snad lepší způsob, jak naučit své děti, aby byly jednou milující, milé a empatické, než jim ukazovat každý den, jak je milujete? Nikdy žádný odborník nevymyslí nic efektivnějšího. Podle harvardské studie jsou děti, kterým dávají rodiče najevo spousty lásky a náklonnosti, později mnohem otevřenější, pokud jde o pozdější přijímání lásky a porozumění rodičovským hodnotám a zkušenostem. Trávit čas s dětmi znamená odhodit na chvíli mobily, počítače a jít s nimi ven kopat si s míčem, jít na procházku nebo si zahrát nějakou hru. Děti si budou jednou pamatovat právě tohle – nikoli to, co jste jim koupili.

     

    Jak vychovávají matky a jak vychovávají otcové? Podívejte se na VIDEO:

     

  • Jděte jim příkladem a buďte jim vzorem

    Autor: iStock

    Napodobování je nejkrásnější forma lichotky. A které dítě se ve finále nesnaží chovat se stejně jako jeho rodiče? Učte své děti tak, že jim ukážete sami na sobě, jak by se měly chovat a jak vypadá dobré chování. Podle odborníků je to další důležitá věc, na kterou byste neměli zapomínat. Nikdo nedá dětem lepší příklad než vy sami. Jakmile jako rodiče budete zapomínat děkovat ostatním, prosit a oceňovat ostatní lidi ve vaší blízkosti, vysíláte tím signál směrem k dítěti, že vám na ostatních nezáleží a že nejsou důležití.

     

  • Umožněte jim kontakt s ostatními lidmi a dětmi

    Autor: iStock

    Neschovávejte děti doma, ale dovolte jim, aby se dostávaly do situací, kdy mohou vzájemně komunikovat s jinými dětmi a učit se, jak projevovat druhým péči a laskavost. Harvardská studie ukazuje, že lidé, kteří mají ve zvyku vyjadřovat vděčnost, mají vyšší pravděpodobnost, že budou jednou velkorysí, soucitní a taky že budou umět snáze odpouštět. Je také pravděpodobnější, že budou šťastnější a zdravější.

     

     

  • Pomozte jim pochopit jejich emoce

    Autor: iStock

    Pocity mohou způsobit, že lidé jednají nezvykle, a u dětí to samozřejmě platí taky. Je klíčové, abyste své děti učili, jak zvládat negativní emoce, jako jsou hněv nebo závist. Děti potřebují vaši pomoc, aby se naučily vyrovnávat se s emocemi produktivními způsoby.

     

  • Učte děti, aby problémy řešily, nikoli ignorovaly

    Autor: iStock

    Vědci navrhují, aby se rodiče snažili dosáhnout vzájemného porozumění tím, že budou problémy řešit, dokud se vzájemně nepochopí. Není podstatou mít stejný názor a není cílem vždycky za každou cenu vyhrát – důležité je komunikovat o tom, co je trápí, ptát se jich, proč to tak je, a hledat východiska. Někdy je velmi těžké říct dětem, když selhávají, že to ještě není konec světa. Když budete děti neustále kritizovat za jejich výsledky, nikdy se nenaučí problémy vyřešit zdárným způsobem. Je důležité jim ukázat, že selhání je v pořádku a že je dobré ho považovat za lekci, která se může jevit v důsledku jako pozitivní.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku