Od vařečky k neustálému rozvíjení: Jak se změnila výchova v Česku?

  • Od vařečky k neustálému rozvíjení: Jak se změnila výchova v Česku?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. června  2017 
     06:00

    Ještě počátkem 90. let se tělesné tresty ve výchově dětí považovaly za vcelku normální, kdežto dneska se nad nimi čím dál více lidí pohoršuje. A je to tak dobře. Nicméně výchova se změnila i v mnoha jiných ohledech – zdá se, že dnešní rodiče jsou ke svým dětem mnohem vřelejší. Nerozmazlujeme je však někdy příliš? 

  • Více je rozmazlujeme, protože pak už se s nimi svět mazlit nebude

     

    Autor: Shutterstock.com
    Tuhle změnu považuju za zásadní a pro děti i rodiče velmi prospěšnou. Dnes Češi své potomky mnohem méně tělesně trestají a také už pochopili, že mazlením a vlídností v raném věku se dítě nerozmazlí. A že mu to do dalšího života dá potřebnou sebejistotu, díky níž ustojí různé životní krize. 

  • Mnohem méně je bijeme, více je hladíme, a to je jedině dobře

     

    Autor: Shutterstock.com
    Jak nám boj o kapitalistické zrno bere volný čas, zbývá ho logicky méně i na děti. Některé rodiče to žene k horečné aktivitě: buď si potomky udobřují dárky, nebo se s nimi ve zbylém čase snaží neustále něco podnikat. A tak dětský den v zoo střídá návštěva zážitkového parku, kterou doplní ještě kinem.  

    5 příčin, proč rodiče mají rozmazlené děti a nezvládají je

    5 příčin, proč rodiče mají rozmazlené děti a nezvládají je

    S tímhle článkem nemusíte souhlasit. Nebo vám jeho čtení nemusí být příjemné. Protože se v něm můžete jako rodiče poznat, a to ne zrovna v tom nejlepším…celý článek

    Pokud mají rodiče jen chvíli po příchodu z práce, alespoň se vrhnou do výroby zvířátek z kaštanů a snaží se dítěti věnovat na sto dvacet procent, dokud oba nepadnou do postele. Psychologové tohle nadšení brzdí – něco jako kvalitní čas totiž moc smysl nemá, pro rozvoj dítěte je daleko lepší než přehnané rodičovské nasazení to, když může otce s matkou pozorovat při běžných činnostech. Nebo když se půjdou všichni třeba jen tak projít ven...

  • Uvěřili jsme mýtu kvalitního času, neustále s nimi něco podnikáme

     

    Autor: Shutterstock.com
    Uvěřili jsme v moc podnětů. Ty jsou cestou k tomu, aby náš potomek byl nejbystřejší v okolí, brzy mluvil, řešil logické problémy a zvládal cizí jazyky. A tak už nejmenším dětem kupujeme edukativní hračky, které pomocí různých podnětů bystří všechny smysly, a příznivým směrem tak ovlivňují jejich vývoj. Jen se nás pak trochu dotýká, když dá kojenec před vymakaným hrajícím velbloudem přednost kousku ožužlané deky. 

  • Dnem i nocí své potomky rozvíjíme aneb podněty jsou svaté

    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco naši rodiče řešili především to, zda dítě už chodí na nočník, my se zajímáme spíš o to, zda se dostatečně rychle rozvíjí. A tak sledujeme tabulky růstu a váhy a porovnáváme, co všechno už dítě umí.

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Harvardští psychologové odhalili pět tajemství, díky kterým budou vaše děti laskavé, hodné a empatické. Jaké jsou ty nejdůležitější věci, které jsou…celý článek

    Jakmile tomu tak není, jsme ochotní vyrazit za odborníky, aby nám dítě přeměřili a vůbec po všech stránkách posoudili, zda jsme náhodou nevyfásli kousek, který je potřeba trochu popostrčit. 

  • Neustále řešíme, co už dítě umí – ať žije porovnávání

    Autor: Shutterstock.com
    Dá se to říci třeba takhle: před nějakými dvaceti třiceti lety rodiče usilovali především o to, aby si dítě někde tiše v koutku hrálo a moc neotravovalo, dneska potomky běžně přibíráme k řešení rodinných záležitostí – plánujeme s nimi třeba to, kam se pojede na příští dovolenou. Podobně je bereme do muzeí, restaurací nebo na výstavy, kde čekáme, že se to bude líbit i těm, kdo tam dorazili bez dětí. 

     

  • Neposíláme je vedle, zapojujeme je do světa dospělých

    Autor: Shutterstock.com
    Vydavatelé knih o výchově mají žně. Protože dnešní rodiče snad více než kdy v minulosti neustále řeší, zda používají ty správné výchovné postupy. Existuje samozřejmě více doporučených trendů, a tak jsou o nich ochotny zejména matky – ale i otcové – hodiny diskutovat na internetu.

     Jak s výchovou bojuje herečka Jana Stryková?

    Příklad? Třeba správná reakce na to, když vás batole v afektu plácne. Vrátit mu to? Obejmout ho? Poslat ho za dveře? Vést s ním o tom debatu? Trendem je zejména respektující výchova, v níž rodič například dítěti neříká, co je správné, a doufá, že na to potomek přijde sám. 

  • Snažíme se je respektovat, čteme chytré knihy

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomeňte na dětství jako na čas, kdy si kluci a holky především hrají. Dnešní rodiče až na výjimky na děti méně křičí a méně je bijí, ale rozhodně přitvrdili, pokud jde třeba o to, co všechno by podle jejich představ mělo dítě umět a zvládnout. A tak už děti ve školce chodí na cizí jazyky, zatímco ty starší mají několik kroužků, aby se podchytilo co nejvíce jejich talentu. Nemluvě o důrazu na školní výsledky. 

  • Chceme po nich mnohem vyšší výkony, protože jen silní uspějí

     

    Autor: Shutterstock.com
    Netýká se to všech rodičů a také se liší míra, ale rozhodně se dá říci, že celkově jsme z dětí více na větvi, více kolem nich tancujeme, a tím pádem je také více rozmazlujeme. Stanovit přesnou hranici je někdy těžké, protože co jedna rodina vnímá jako chování přes čáru, v jiné je standardem.

    Asi tušíte, že matky vychovávají jinak než otcové. Takhle se to liší!

    Ale přesto by v každém případě měli rodiče zůstat těmi, kdo mají autoritu a kdo stanovují hranice. Vztah mezi potomkem a otcem či matkou zkrátka už z podstaty nemůže být kamarádský.  

  • Dáváme do nich mnohem více peněz a přijde nám to normální

    ...
    ...
    Autor: iStock

    O své děti se rozhodně více bojíme, a tak je do poměrně vysokého věku do školy i na tréninky vozíme autem a pak jsme vlastně rádi, když místo lítání venku sedí doma u počítače, protože je tak máme pod kontrolou. Psychologové ovšem bijí na poplach, protože to dětský vývoj celkově v mnoha ohledech ovlivňuje dost negativně. A to po psychické i fyzické stránce. 

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

    Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?

    Seriál Prasátko Peppa je návykový. Způsobuje autismus?

    Bing, bong, bing, Blikej, blikej, hvězdičko nebo Kolo se točí dokola, dokola, dokola. Pokud znáte tyto písničky, pravděpodobně vás a vaše děti také…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku