8 nechutných věcí, o kterých doufáte, že je vaše děti nedělají. Pravděpodobně ano

  • 8 nechutných věcí, o kterých doufáte, že je vaše děti nedělají. Pravděpodobně ano
    Jedí ze země a vysypané jídlo jsou schopné vrátit do původního obalu. Jedno, že pak cereálie obsahují i kočičí chlupy.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. dubna  2018 
     06:00

    Není žádným tajemstvím, že děti nemají zábrany. A možná právě proto dělají i dost zvláštní nebo spíš nechutné věci. Od dloubání se v nose přes utírání si nudle do rukávu po plivání. Nedávno jsem přistihla svou roztomilou holčičku, jak v restauraci plivla na zem, a když jsem se zhrozila, utřela ten flusanec do své bundy. Ano, čekali jsme dlouho na jídlo, ale tohle bylo i na mě moc! Jaké další nechutnosti naše děti dělají a proč? 

  • 1. Dloubání se v nose

    Nejčastější zlozvyk - dloubání se v nose. Dělají to i dospělí.
    Nejčastější zlozvyk - dloubání se v nose. Dělají to i dospělí.
    Autor: iStock

    Také mají vaše děti neustále prst zavrtaný v nose? Je to nechutné a asi se shodneme, že kvůli dloubání děti neustále napomínáme. A co teprve, když obsah nosu jedí? Hnus! Jenže pozor! Podle některých výzkumů je pojídání holubů zdravé, prý podporuje imunitu. Tak nebo tak, naše děti jdou v nechutnostech občas ještě dál, když své "úlovky" z nosu lepí na stěny a nábytek. Brrr...

  • 2. Čurání do bazénu

     

    Plavání batolat.
    Plavání batolat.
    Autor: iStock

    Všimli jste si, jak jsou veřejná brouzdaliště pro děti teplá? Proč asi? Teď žertujeme, ale stejně jsme v bazéncích pro nejmenší raději obezřetní. I když dáte dítě před vstupem do bazénu vyčurat, pravděpodobně to udělá ve vodě znovu – než aby vylézalo ven a stahovalo plavky... O další pohromě, která se dětem ve vodě stává, se radši ani nebudeme zmiňovat... A doufejme, že plenky do vody některé maléry nepropustí. 

  • 3. Ruka v rozkroku

    Chlapeček chce čůrat
    Chlapeček chce čůrat
    Autor: iStock

    Ano, psychologové namítnou, že děti potřebují poznat své tělo a osahávání určitých partií prostě k jejich vývoji patří. Jenže hrát si s pindíkem zrovna u večeře, to už je trochu moc. Doufejme, že je to do puberty přejde. Pokud má vaše dítko také neustále ruku v kalhotách, zkuste mu něžně vysvětlit, že některé věci se opravdu dělají jen v soukromí. 

  • 4. Pojídání zbytků jídla (z auta)

    Dojídání zbytků jídla.
    Dojídání zbytků jídla.
    Autor: iStock

    Malé děti jsou trochu jako zvířátka, a když v autě najdou nějaký zbytek svačiny, prostě ho snědí. Vám se ještě nestalo, že jste se podívali do zpětného zrcátka a vaše batole něco šťastně žvýkalo, aniž byste měli tušení, co to je? Klid, to jen našlo ve skulince v sedačce zbytky sušenky nebo nějaké tyčinky. 

    Tohle na ně platí: Jak dosáhnout toho, aby dítě nekřičelo a nemluvilo moc nahlas:

  • 5. Ubrousek? Poslouží cokoliv, co je po ruce

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Tričko, ubrus nebo třeba polštářky na sedačce. Kdo by řešil takovou banalitu, že nemá ubrousek? Vždyť je tolik možností, kam si utřít ruce od jídla. Totéž platí s kapesníkem. Když dítěti teče nudle, prostě si ji utře. Dlouhé rukávy jsou kolikrát i lepší, shodly by se děti.

  • 6. Experimenty s jídlem

    Tyhle potraviny byste měli zařadit do jídelníčku batolat a i starších dětí. Najdete je v naší galerii.
    Tyhle potraviny byste měli zařadit do jídelníčku batolat a i starších dětí. Najdete je v naší galerii.
    Autor: iStock

    Je to vlastně takové dobrodružství. Když se rodič nedívá, děti popadnou pití a nalijí si trochu do jídla. Je totiž strašně zajímavé pozorovat, co udělá bramborová kaše v kombinaci s jablečným džusem. A co teprve, jak chutná? Malá rada: pozor na dochucovadla na jídelním stole!

    Jídlo je vůbec téma. Některé děti jsou schopné rozlepit sušenku, vylízat náplň, zalepit ji a vrátit do původního obalu. Vysypané cornflaky zase dají zpátky do krabice. Jedno, že nově obsahují i kočičí chlupy. 

  • 7. Nemění si spodní prádlo

    Spodní prádlo.
    Spodní prádlo.
    Autor: iStock

    To se týká především starších dětí. Na školu v přírodě jim zabalíte kalhotky či trenýrky na každý den. A co ony? Vystačí si celý týden pouze s jedním kouskem. Je to záhada, ale asi je jednodušší po sprše (stále doufáme, že se sprchují) vzít na sebe původní spodní prádlo než si vzít nové. 

  • 8. Plivání

    Plivání.
    Plivání.
    Autor: iStock

    Děti plivou napříč věkovými skupinami. Ty nejmenší plivou jídlo a vodu. Zkrátka testují, co to udělá. Starší děti si občas plivnou vzteky (což je teda strašné). A puberťáci? Dost často plivou po chodníku. Je to zlozvyk, ale pro někoho prý také zábava. Plivanci se prý snaží trefovat zajímavá místa, třeba ta, kde se kříží čáry na betonu nebo vzory na dlaždicích. A nesnažte se to pochopit!

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku