Vycházíte dobře s bratrem nebo sestrou? Lépe zvládnete konflikty mezi rodiči

Vycházíte dobře s bratrem nebo sestrou? Lépe zvládnete konflikty mezi rodiči
Jak vycházíte se sourozenci?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. července  2018 
 06:00

Děti, které musí čelit v rodině nepřátelským a eskalačním konfliktům mezi matkou a otcem, jsou podle odborníků vystaveny riziku vzniku psychických problémů. Nicméně spousta dětí z rodin, kde se rodiče hádají a mají velké problémy, potíže nemá. Podle nejnovější studie za to mohou dobré sourozenecké vztahy.

Studie, kterou provedli vědci z University of Rochester, University of Nebraska-Lincoln a University of Notre Dame, zjistila, že pokud mají sourozenci mezi sebou dobré vztahy, lépe zvládají jakékoli konflikty v rodině. Hádají se rodiče, často křičí a evidentně to mezi nimi skřípe? Když drží bratři a sestry při sobě, je to pro jejich psychický vývoj mnohem pozitivnější, než když spolu nevycházejí.

„Ukázalo se, že dobré vztahy s bratrem nebo sestrou snižují zranitelnost u dětí, které jsou vystaveny konfliktům mezi jejich rodiči. Tyto děti nebyly tak smutné a zvládaly vše mnohem efektivněji,“ říká profesor psychologie Patrick T. Davis, vedoucí studie. Výzkumníci zkoumali 236 rodin, a to včetně dětí, kde byl aspoň jeden další sourozenec, a také zkoumali přímo matky a otce. Posuzovány byly rodiny dětí, kterým bylo 12, 13 a 14 let, což je doba puberty, kdy jsou děti náchylnější podléhat emočním konfliktům v rodině.

Dospívající děti, které byly svědkem konfliktů mezi svými rodiči, měly o rok později zhoršenou psychiku a také konfliktněji reagovaly na problémy. Ovšem dospívající, kteří měli dobré vztahy se svými sourozenci, byli před těmito následky chráněni, přestože byli také svědky rodičovského konfliktu. Tento „ochranný sourozenecký efekt" byl totožný v případě sourozenců stejného pohlaví i v případě kombinace pohlaví.

Je tedy jedno, zda máte sestru či bratra, měli byste se snažit spolu dobře vycházet. Budete pak lépe řešit problémy nejen v okamžiku konkrétního konfliktu, ale i později, když už spolu nebudete žít společně.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku