Jestli si všimnete těchto tří věcí, zpozorněte. Vaše dítě může trpět úzkostnou poruchou!

  • Jestli si všimnete těchto tří věcí, zpozorněte. Vaše dítě může trpět úzkostnou poruchou!
    Úzkostné problémy jsou v dětství poměrně časté
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    17. prosince  2018 
     06:00

    Všichni chceme pro své děti jen to nejlepší. Aby byly zdravé, silné, zvídavé, spokojené, šťastné a milion dalších věcí. Není divu, že vás pak může nemile zaskočit, když se vám zdá, že se dítě chová iracionálně nebo reaguje nepřiměřeně na každodenní život. A možná vás ani nenapadne, že může trpět úzkostí. Kdy je zapotřebí zbystřit a všímat si signálů, které už vypovídají o větším problému?

    Nejčastěji se úzkost vyskytuje u dětí kolem pátého roku a pak kolem třináctého. A velkou úzkost přináší pro zhruba dvacet pět procent dětí školní zátěž. Může se to projevovat nechutenstvím, zvracením, pomočováním se nebo špatným spánkem. Jakých tří věcí byste si měli všímat?

     

  • Dítě říká negativní věty a nevěří si

    Autor: istock

     

    Jak říká Kirsten Cullen Sharma, klinická psycholožka a neuropsycholožka v New Yorku, nervozita je normální jev, který je součástí života. Ovšem úzkostná porucha je diagnóza, při níž musí dítě splňovat určitá kritéria. V případě, že je úzkost nadměrná, může negativně ovlivňovat běžné fungování dítěte během dne. Prvním signálem, že není něco v pořádku, jsou negativní prohlášení, kdy dítě samo o sobě pochybuje a prohlašuje, že je ve všem špatné, neschopné. Říká například: "Nikdy ten test neudělám, protože jsem blbej na matematiku." To samozřejmě nemusí vést k úzkostné poruše, ale podobná prohlášení ovlivňují sebevědomí a mohou následně k úzkosti vést.

     

  • Dítě se často znepokojuje a bojí se

    Autor: iStock

     

    Podle psycholožky se úzkost projevuje také tak, že se dítě vyhýbá společnosti, má neustálý strach, pochybuje o sobě, má nadměrné obavy ze všeho a zažívá sociální nejistotu, když má například někam jít mezi lidi. Podívejte se na to, jak se vaše dítě chová. Brání mu jeho chování v tom, aby normálně fungovalo? Vyhýbá se školním aktivitám, protože se bojí, že by to skončilo špatně? Bojí se, co by si mohly myslet ostatní děti ve třídě? Ve škole se může úzkostná porucha projevit tak, že má dítě špatný prospěch, který neodpovídá intelektu. Tyhle děti mívají horší známky, protože se například bojí psát na tabuli, odmítají být nahlas zkoušené nebo nechtějí číst před ostatními dětmi.

     

     

  • Dítě špatně spí a bojí se být bez rodičů

    Autor: iStock

     

    Úzkost se může projevit také tím, že dítě špatně spí nebo trpí nočními můrami. Zkuste vysledovat, proč špatně spí, a hledejte důvod nepohodlí. Bojí se něčeho nebo nějaké konkrétní situace, ve které s ním nejsou také rodiče? V tomto případě je nutné vyhledat odbornou pomoc a pokusit se najít řešení. Pokud dítě zažívá úzkost, když má přespat třeba u kamaráda, je to sice pochopitelné, ale v určitém věku už by dítě nemělo pociťovat úzkost z odloučení. Na tom je třeba pracovat. Zkuste se také zamyslet, jestli nejste příčinou vy sami.

    Jedním z rizikových faktorů pro vznik úzkostných poruch v raném dětství je „málo bezpečný vztah k matce". Úzkostné matky, které mají strach z vlastních chyb a kritiky okolí, začnou dítě nadměrně ochraňovat a kontrolovat. Tím sice tlumí vlastní úzkost, ale zároveň brání dítěti v tom, aby vyspělo. 

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku