Je jedno, jak děti vychováváte! Vždycky z toho vzejdou frustrovaní dospělí

Je jedno, jak děti vychováváte! Vždycky z toho vzejdou frustrovaní dospělí
Jsem tady pro tebe, broučku. Ale to kafe fakt potřebuju!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
6. listopadu  2019 
 06:00

Spousta rodičů si pamatuje, co se jim jako dětem nelíbilo, a snaží se tomu při výchově vlastních potomků vyhnout. Letí volná výchova, respektující výchova, stejně jako je tu – ve srovnání s minulostí – snaha děti přede vším co nejvíce ochránit. A výsledek? 

Předesíláme, že tohle není žádná zpráva, která by snad měla převrátit váš pohled na rodičovství. Ale nás pobavila a třeba zaujme i vás. 

Kalifornský institut pro rodičovství zveřejnil studii, podle níž žádný – na pohled i pocit sebelepší – styl rodičovského přístupu nedokáže zabránit tomu, aby z dětí vyrostli více či méně frustrovaní dospělí. 

"Náš výzkum naznačuje, že například nadměrně ochraňující rodičovství vede k tomu, že z dětí vyrůstají dospělí nepřipravení čelit životním obtížím. A třeba vysoce tolerantní rodičovství vede k pocitům hořkosti a izolace v dospělosti," uvedl vedoucí výzkumu Daniel Porter.

Tyto dva výchovné přístupy považuje za extrémy, ale odborníci ke svému překvapení zjistili, že ani rodičovské přístupy, které by šlo zařadit mezi ne tak extrémní, nevedou k větším úspěchům. 

Zdá se totiž, že každý mladý dospělý je svým způsobem nepřipravený na život a pociťuje jistou izolaci. "Navzdory velkému rozptylu rodičovských stylů napříč populací je konečný produkt vždy stejný: hodně nedokonalá a bezradná lidská bytost," komentoval to jejich šéf. 

Studie nicméně také zjistila, že dospělí často dosahují dočasného štěstí, když mají vlastní děti, které se snaží vychovávat jinak a lépe. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku