Tabu: Dítě jsem chtěla, ale těhotenství nesnáším a na dítě se netěším. Co s tím?

Tabu: Dítě jsem chtěla, ale těhotenství nesnáším a na dítě se netěším. Co s tím?
Tlak na to, že žena musí být v těhotenství šťastná a spokojená, je obrovský.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. srpna  2017 
 06:00

Miminko jste plánovala, těšila jste se na něj, a když to konečně přišlo a otěhotněla jste, bum. Jako byste to ani nebyla vy. Pocit štěstí a naplnění se ne a ne dostavit. Spíš než radost cítíte obavy a zároveň si to nechcete přiznat, tak děláte, že je vše v pohodě. Jenže ono není. Nebojte, nejste v tom sama. Tyto stavy prožívá mnoho žen, jen se o nich moc nemluví. Vždyť těhotenství a mateřství jsou přece tou nejkrásnější věcí na světě.

Je těžké to popsat. A ještě těžší se s tím svěřit. Protože když si těhotenství neužíváte a na dítě se netěšíte, okolí vás odsoudí. Stejný problém má i osmatřicetiletá Johana z Prahy. Dítě s partnerem plánovala dlouho, ale když to přišlo a na těhotenském testu se objevily ony dvě čárky, vše se změnilo. Žena se slibně rozjetou kariérou si uvědomila, že se nechce zařadit do kolektivu "těhulek a maminek" a že vše kolem mateřství ji děsí a způsobuje jí kopřivku. O porodních vložkách nebo kojicích podprsenkách nechce ani slyšet a jediné, co jí ještě trochu dělá radost, je vybírat dítěti povlečení do postýlky. Navenek dělá, že je vše v pohodě, ale uvnitř se užírá a trápí.

Třicetiletá Jana, která je ve 26. týdnu těhotenství, se zase v internetové diskusi svěřuje, že těhotenství si neužívá, je nepříjemná na partnera a své okolí. Všechno ji hned vytočí, nebo naopak zase rozbrečí. Nic ji nebaví a nedokáže se k ničemu přinutit. Jako by se nepoznávala.

Na hormony to nesvádějte

"Myslím si, že tyto pocity v těhotenství jsou hodně časté, ale většina žen se za ně stydí. Ten tlak na to, že mám být v těhotenství šťastná a spokojená, je obrovský," vysvětluje psycholožka Katarína Szabados a dodává: "Žena otěhotní, je jí blbě, má strach, aby byla ona i miminko v pořádku, cítí všechno, jen ne konstantní pocit štěstí. A zároveň si připadá, že s ní něco není v pořádku, když se necítí šťastná."

Tlak na to, že žena musí být v těhotenství šťastná a spokojená, je obrovský.
Tlak na to, že žena musí být v těhotenství šťastná a spokojená, je obrovský.
Autor: iStock

Mnoho žen také svádí tento jiný stav na hormony, ale ty v tom nehrají až tak důležitou roli. To potvrzuje i psycholožka: "Hormony vám způsobí, že se rozbrečíte u reklamy, ale ne takové stavy," říká. Nemusíme mluvit hned o depresi v těhotenství, každopádně pokud se žena cítí takhle mizerně, je nutné tento stav řešit. "Kdyby mi taková paní přišla na konzultaci, pokusila bych se zjistit, z čeho přesně má obavy," vysvětluje Szabados, která se přesně těmto problémům věnuje. "Pro úzkosti je vždycky důvod, byť na první pohled není vidět, ale je tam," dodává.

Podívejte se, co se v těle děje během těhotenství:

Žena může mít třeba strach z porodu nebo tam může být nějaká vztahová záležitost s partnerem, má strach, že partner nebude dobrý otec, že jí nebude dávat peníze, důvodů je podle odbornice spousta. Ale zase se opět vracíme obloukem k tomu, že tlak na nastávající matku je veliký.

Maminka musí být šťastná, aby se jí narodilo vyrovnané miminko

V momentě, kdy otěhotníte, se ve vás aktivuje role matky. Probudí se ve vás veškeré možné scénáře ohledně toho, co vás čeká a jaká matka máte být, ať už jste to vše  převzala od vlastní matky či odkudkoli z okolí (filmy, knížky, časopisy, kamarádky apod.). A nejsou to vždy růžové sliby: "Tak a teď už se nevyspíš, už budeš jen všechno dělat pro děti, na tobě už vůbec nezáleží, budeš akorát tlustá a ošklivá, takže pro svého muže už stejně nebudeš přitažlivá, na kariéru zapomeň, protože už budeš nepoužitelná, na mateřské úplně zblbneš... Tohle je častý obrázek," vyjmenovává psycholožka. "V tu chvíli je s tím ta žena takhle konfrontována. A některá se s tím vypořádá líp a jiná hůř," vysvětluje Szabados.

A do toho všeho má být nastávající maminka šťastná a usměvavá, aby se jí narodilo hezké a vyrovnané miminko. Co si budeme povídat, mateřské časopisy jsou plné usmívajících se maminek s miminky, kde je vše naleštěné, čisťounké a sluníčkové. A stejný pocit má i Szabados: "Vše je psáno tak, že matka už bude mít jen to dítě, s ničím jiným se nepočítá. Ale ono se nepočítá ani s tím, že by měla uvařit nebo vyprat, protože se musíte stoprocentně věnovat miminku," říká a a dodává, že přesně s tímto stavem věcí frustrovanými ženami se pak v reálném životě setkává. "Nosí třeba miminko dvě hodiny po bytě v manduce, aby spinkalo, protože v postýlce pláče, a to je vyloučené."

A to je možná to, co může nastávající matky děsit. Zvláště jedná-li se o ženy, kterým táhne na čtyřicítku a měly kariéru a v kolektivu nějakou hodnotu. "Teď mají najednou myslet na to, že se jejich miminko má pořád usmívat, a ony ho budou muset nosit dvě hodiny, aby usnulo? A co když nebude schopná vyměnit plínku, aniž by děťátko zaplakalo?" ptá se s lehkou nadsázkou, ale oprávněně psycholožka.

Jenže jak z toho ven? Promluvit si s kamarádkou podle odbornice na vztahy nepomůže. "Ta matce často jen vysvětlí, ať z toho nedělá problém. Tím se vlastně do toho svého stavu zavrtá ještě víc, protože narazí na nepochopení," vysvětluje. "Této ženě nepomůže, že jí to racionálně vysvětlíte a vyargumentujete, to ona si to také umí vysvětlit sama. Chce to vzít vážně a hlouběji se do problému zanořit," dodává.

 

Když bliká varovná kontrolka

Pokud jste se třeba v tomto článku poznala, buďte v klidu, strachy či úzkosti jsou podle odborníků vlastně dobrým signálem. "Strach je nepříjemný, ale může být i pomocníkem. Těhotná žena třeba tuší, že je v ní něco nefunkčně nastavené, a když to tak nechá, vznikne problém. Není dobré si to rozmlouvat, snažit se to jakkoliv přeargumentovat, problém se musí řešit."

Nejlepší radou je tedy najít odborníka, který umí dobře klást otázky, aby dotyčné pomohl přijít na to, čeho se vlastně děsí. Psychofarmaka jsou až krajní řešení. Psycholožka Katarína Szabados uvádí hezký příměr: "To může zafungovat obdobně, jako když vám v autě svítí kontrolka výměny oleje a vy tam plácnete tlustou černou pásku, abyste neviděla, že ta kontrolka bliká. Ona blikat přestane, takže vás to přestane obtěžovat, ale ten olej je tam pořád špatný."

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku