Ovlivňuje věk rodičů chování a vývoj dítěte?

  • Ovlivňuje věk rodičů chování a vývoj dítěte?
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. dubna  2018 
     06:00

    Jistě, často slýcháme, že mladí rodiče mají mnohem více síly a energie, aby udrželi se svými potomky krok, zatímco ti starší se zase mohou pochlubit bohatšími zkušenostmi, které mohou při výchově dětí uplatnit. Kdy je správný čas založit rodinu? Jaký je ideální věk? A může to, zda je vám pětadvacet nebo třiačtyřicet, ovlivnit schopnosti, školní prospěch nebo povahu vaší ratolesti?

  • Nic jako nejvhodnější čas neexistuje

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kdo by si troufl soudit, ve kterém věku jste schopni zajistit ty nejlepší podmínky pro výchovu a rozvoj potomka? Samozřejmě z lékařského a zdravotního hlediska je pro ženu ideální otěhotnět v mladším věku, odborníci se shodují, že nejlépe mezi dvacátým a šestadvacátým rokem. Jenže kolik žen se v dnešní době rozhodne stát se maminkou tak brzy? Celosvětově dochází ke snižování počtu dětí v rodině a setrvale roste průměrný věk maminek prvorodiček (aktuálně 25 let, před 40 lety to bylo 21 let). Některé výzkumy naznačují, že svá pro i proti má rodičovství v kterémkoli věku. Lékaři i výzkumní pracovníci v sociální oblasti ovšem varovně zvedají prst a naznačují, že i když to na první pohled nevypadá nijak dramaticky, zvyšování průměrného věku rodičů může mít důsledky pro jejich potomstvo.

  • Táta, nebo dědeček?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pozornost se často zaměřuje zejména na spojitost pokročilejšího věku matky a vrozených vývojových vad. Některé studie přišly s hypotézou, že vyšší věk otce může být příčinou snížení tzv. neurokognitivních schopností v dětském věku (paměť, pozornost, soustředění, mluvení a čtení, jemná motorika…). Američtí vědci zjistili, že děti starších otců měly nižší skóre v podstatě u všech typů testů – ukázalo se, že čím starší otec, tím horší výsledky. A naopak, u dětí starších matek byly výsledky testů kognitivních funkcí výrazně lepší. Výzkum tedy ukazuje, že obecně zavedená představa, že muži mohou plodit potomstvo klidně do důchodového věku, není úplně správná. S ohledem na zdraví svých dětí by si to měli rozmyslet. Další studie, zveřejněná v prestižním vědeckém časopise Nature, zase naznačuje, že určité procento nárůstu poruch autistického spektra u dětí může být taktéž spojeno s vyšším věkem jejich otců.

  • Mladá maminka – obézní dítě?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jaké riziko představují pro své potomky „staré“ matky? Pokročilejší věk bývá příčinou nejrůznějších vrozených vývojových vad, předčasného porodu, a tím pádem extrémně nízké porodní hmotnosti novorozenců. Pro samotné maminky představuje pozdní těhotenství zvýšené riziko komplikací, jako jsou preeklampsie, gestační diabetes nebo vysoký krevní tlak, které mohou znamenat i dlouhodobé zdravotní následky.

    Poslední studie ale ukazují, že na druhé straně mohou existovat i zdravotní problémy související naopak s příliš nízkým věkem matky. Bylo zjištěno, že ženy mladší než 25 let porodily děti s horšími „parametry“ z hlediska tělesné výšky a váhy (s vyšším rizikem vzniku obezity), které se potýkaly s nižší sebedůvěrou i sebehodnocením a u nichž byly pozorovány výraznější psychické problémy nebo poruchy chování.

  • Genetika není všechno

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jaký je psychologický důsledek pro dítě, když se narodí starším rodičům? Bylo již zrealizováno několik studií, které se zabývaly dopadem věku rodičů na duševní zdraví a vývoj jejich potomků. Jedna z nich například zjistila, že pozdější rodičovství, dosažené ve většině případů pomocí metod asistované reprodukce, nepřináší žádné negativní psychosociální důsledky a nijak nenarušuje blaho a spokojený život narozených dětí. Psychologové se shodují, že mnohem více než na tom, kolik je rodičům let, záleží na jejich způsobu výchovy, zda jsou schopni poskytnout potomkům dostatek lásky, něhy, pochopení a podnětů pro jejich správný rozvoj. Někteří odborníci ale zastávají názor, že vliv vyššího věku zejména matky se může projevit jako škodlivý faktor až mnohem později v životě dítěte. Byla popsána například možná souvislost mezi prvním porodem matky po 35. roku věku a nárůstem případů depresí a psychických obtíží u jejích potomků v období dospívání.

  • Co říkají rodiče?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V průzkumu mezi více než stovkou rodičů, kteří si pořídili první dítko po čtyřicátých narozeninách, převládal názor, že nejlepší čas, kdy se měli stát rodiči, by byl tak o pět až deset let dříve (až 80 % matek uvedlo, že optimální věk pro otěhotnění je podle nich 30 let). Téměř polovina z nich přesto tvrdila, že být starším rodičem má určitě více výhod než nevýhod. Proč se většina dotazovaných domnívala, že fakt, že jsou starší, z nich dělá lepší rodiče? Většina se shodla na tom, že se cítí mnohem lépe emocionálně připraveni na výchovu dítěte, jsou sebevědomější, psychicky odolnější, disponují výbornými organizačními schopnostmi, stihli se již seberealizovat ve své profesi a jsou schopni poskytnout potomkům lepší podporu do života, a to jak duševní, tak finanční a materiální.

  • Problémová puberta?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V loňském roce byla v časopise Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry publikována studie, která zkoumala vliv věku rodičů na chování dětí. Vědci shromáždili údaje od velkého vzorku více než 15 tisíc párů dvojčat. Sledovali jejich vývojové vzorce týkající se sociálních dovedností, schopnosti komunikace i vztahů s vrstevníky. Děti narozené mladým otcům (mladším než 25 let) a pak také otcům starším (nad 50 let) vykazovaly lepší známky prosociálního chování v počátečních letech života, během dospívání se pak ale situace obrátila a často v některých směrech zaostávaly za svými vrstevníky narozenými otcům ve středním věku. „Naše výsledky odhalují několik důležitých aspektů toho, jaký vliv může mít věk otce při početí na jeho potomstvo," vysvětluje Dr. Magdalena Janecka, vedoucí autorka studie. „Pozorovali jsme tyto skutečnosti v celkové populaci a naše zjištění naznačují, že děti narozené extrémně mladým, nebo naopak velmi starým otcům prožívají nejrůznější sociální situace obtížněji, společenský kontakt je pro ně mnohem náročnější.“

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku