Předčasná puberta u dívek před osmým rokem života? Čím dál častější

Předčasná puberta u dívek před osmým rokem života? Čím dál častější
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
8. srpna  2018 
 06:00

Začala vaší holčičce, které ještě není osm let, růst prsa nebo jste si všimla ochlupení v podpaží či jinde? Zřejmě ji postihla předčasná puberta, a to byste měli řešit s pediatrem. Předčasně nastartované hormonální změny totiž nejsou důvodem k jásotu. Naopak. Proč se to ale děje a co s tím?

U dívek se mluví o předčasné pubertě tehdy, když dojde k rozvoji sekundárních pohlavních znaků před 8. rokem života. U chlapců pak o rok později. Překvapivě se však předčasná puberta týká spíše dívek. 

Podle statistik vstupuje do předčasné puberty v USA kolem 16 procent dívek ve věku sedmi let a zhruba 30 procent ve věku osmi let! Nedávná studie zjistila, že počet dívek vstupujících do předčasné puberty v těchto raných věkových kategoriích vzrostl od roku 1997 do roku 2010 velmi výrazně! Průměrný věk, kdy vstupují dívky do puberty, klesá i v celé Evropě (ze 13 let na 12 let).

Jaké jsou příčiny? Podle pediatra Pedra Navarra patří mezi možné příčiny předčasné puberty rostoucí míra dětské nadváhy a obezity. Několik studií našlo spojení mezi vyšším BMI v dětství a dřívější pubertou u dívek. Přebytek tělesného tuku mění hladinu hormonů, což může vést k předčasnému pohlavnímu dospívání.

Dalšími důvody je příjem živočišných bílkovin, zejména tedy masa, u holčiček mezi 3. až 7. rokem života. Studie prokazují, že vyšší příjem rostlinných bílkovin vede pro změnu k pozdějšímu nástupu puberty. Dalšími viníky jsou podle odborníků vysoká spotřeba mléka, nedostatek některých živin a vitaminů a také vystavení chemikáliím, které narušují endokrinní systém. Nebezpečné jsou zejména ftaláty, které se používají při výrobě plastových kelímků či lahví na vodu.

Co byste tedy jako rodiče měli u své dcery sledovat? Jakmile si všimnete, že jí začínají růst prsa nebo se objevuje pubické ochlupení, na nic nečekejte a jděte k lékaři. Předčasné hormonální změny totiž ovlivňují řadu dalších procesů v těle – holčička začne překotně růst, a když se nezahájí léčba včas, hrozí jí předčasné uzavření růstových štěrbin, a dívka tak může přestat nakonec růst.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku