Roste jen o dva až tři centimetry během roku? To je málo, honem k doktorovi!

  • Roste jen o dva až tři centimetry během roku? To je málo, honem k doktorovi!
    O kolik za poslední rok vyrostl?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    28. února  2020 
     06:00

    Kdo má malé rodiče, nebude nejspíš vysoký. Ale pokud dítě výrazně zaostává za svými vrstevníky i růstovými tabulkami, vezměte ho k lékaři. Protože až bude mít váš syn v dospělosti metr šedesát, nepoděkuje vám. Nejčastější příčinou nízké výšky je nedostatek růstového hormonu a dá se léčit. Musí se však začít co  nejdříve. 

    Děti nerostou celý život stejně. Vůbec nejvíce, z nuly na průměrného půl metru, se vytáhnou ještě během devíti měsíců v děloze. Pak hodně rostou do tří let, aby se  následně růst až do puberty zpomalil. Během dospívání se pár let zase zrychlí a pak už přijde čas, kdy dítě růst přestane. Dívky o něco dříve než chlapci. 

    Je jasné, že už mezi dejme tomu tříletými dětmi je zřejmé, které bude spíše vyšší a které menší, natož mezi desetiletými. Ale jakkoli můžete pohrdat všelijakými lékařskými a výživovými tabulkami na téma dětský vývoj nebo dětská výživa, ty růstové má smysl brát vážně. Pokud se dítě neustále drží na samém dně nebo se začne nápadně propadat, je na místě návštěva lékaře a patřičné vyšetření. 

    Tím je délka léčby limitována – tělesný růst končí po pubertě (u dívek obvykle mezi 14. a 15. rokem, u chlapců mezi 15. a 17. rokem věku) a poté nelze tělesnou výšku člověka již nijak ovlivnit.  

  • O kolik má dítě povyrůst?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Od 2. roku života růst závisí na dědičných růstových předpokladech a ovlivňuje ho zejména růstový hormon. V období dospívání se na růstovém výšvihu podílí zase především pohlavní hormony. "Pokud dítě povyroste jen o dva až tři centimetry za rok, je to málo a je na místě zjistit, jakou to má příčinu," říká lékařka Eva Al Taji z dětské kliniky pražské nemocnice v Motole.

    Víte, že růstová rychlost:

    • je nejvyšší během nitroděložního života – kolem 50 cm za 9 měsíců,
    • v 1. roce dosahuje asi 25 cm za rok – dítě tedy vyroste zhruba o 50 procent svojí porodní délky,
    • v 2. roce je v průměru 12 cm za rok – dítě tak dosáhne asi poloviny své dospělé výšky,
    • v dětství pak mírně klesá ze 7,5 cm za rok ve 3 letech na 5 cm rok před nástupem pubertálního výšvihu,
    • v období dospívání opět stoupá asi na 9 cm za rok u dívek a o něco více u chlapců?
  • Jak vysoké jednou dítě bude?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Děti, které se narodily drobnější a mají vysoké rodiče, mohou růst v prvních dvou letech života rychleji a naopak. Pokud se dítě narodí podstatně menší, než je očekávaná váha nebo délka, lékaři mluví o nitroděložním opoždění růstu (IUGR – intrauterinní růstová retardace). Růst těchto dětí musí být během dětství sledován pečlivěji než obvykle.

    Po 2. roce věku má být růstová křivka plynulá, to znamená ve stále stejném pásmu růstového grafua má odpovídat růstovým předpokladům zděděným po rodičích, které lze zjistit jednoduchým výpočtem:

    • u chlapce: výška matky zvětšená o 13 cm plus výška otce se vydělí 2
    • u dívky: výška otce zmenšená o 13 cm plus výška matky se vydělí 2

    Reálná výška se obvykle nakonec pohybuje plus minus 8,5 cm od získané hodnoty. 

  • Spočítejte si to!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Percentilové grafy najdete ve Zdravotním průkazu dítěte, ale také na řadě webových stránek, které přináší i další informace týkající se dětského růstu včetně jeho případných poruch. Například stránky www.denrustu.cz nabízí kalkulačku pro výpočet pravděpodobné výšky dítěte v dospělosti, interaktivní graf růstu pro porovnání aktuální výšky dítěte s jeho vrstevníky a spoustu užitečných informací i praktických rad.

  • Kde může být problém

    Andrejka a Sebastian se v Motole léčí kvůli nedostatku růstového hormonu
    Andrejka a Sebastian se v Motole léčí kvůli nedostatku růstového hormonu
    Autor: ula

    Za malý vzrůst se považuje výška dítěte pod 3. percentilem pro věk a pohlaví. O poruchu růstu jde i tehdy, když je růstová rychlost nižší, než odpovídá danému věku. Nemusí vždy jít o nedostatek růstového hormonu, je třeba vyloučit i jiné příčiny. Na co se vyšetření zaměřuje?

    • Chronická onemocnění – porucha růstu může být prvním projevem chronického onemocnění. Typickým příkladem je intolerance lepku (celiakie), dále chronické zánětlivé onemocnění střeva, závažnější nemoci ledvin, srdce a podobně.
    • Snížená funkce štítné žlázy, nedostatečná tvorba růstového hormonu – za poruchou růstu může být snížená funkce štítné žlázy nebo nedostatečná tvorba růstového hormonu v podvěsku mozkovém. Příčinou nedostatku růstového hormonu mohou být například vrozené poruchy utváření podvěsku mozkového nebo jeho získané poškození (úrazem, nádorem, ozařováním).
    • Turnerův syndrom – u dívek s poruchou růstu je nutné vyloučit také Turnerův syndrom, tj. chromozomální odchylku, kdy chybí jeden ženský pohlavní chromozóm X nebo jeho část. U těchto dívek se malý vzrůst pojí s poruchou dospívání v důsledku nedostatečné činnosti vaječníků a s dalšími projevy.
    • Familiární malý vzrůst – u některých dětí je menší vzrůst daný jejich rodinnými dispozicemi, často v kombinaci s konstitučním opožděním růstu a puberty (pomalejším biologickým zráním organizmu).
  • Takhle vypadá léčba

     

    Dvouleté děti ve školce. Je to dobře, nebo špatně?
    Dvouleté děti ve školce. Je to dobře, nebo špatně?
    Autor: iStock

    Pokud je to možné, lékař se snaží o odstranění příčiny poruchy růstu – léčí onemocnění, které ji vyvolalo –  řešením se tak může stát třeba bezlepková dieta u celiakie, léčba poruchy funkce štítné žlázy a podobně. 

    U dětí s prokázanou nedostatečnou tvorbou růstového hormonu se přistupuje k léčbě růstovým hormonem. Biosyntetický růstový hormon se vcelku nebolestivě podává speciálními aplikátory nebo pery každý večer před spaním do podkoží v oblasti stehna. Denní aplikaci růstového hormonu může usnadnit i moderní elektronický, inteligentní aplikátor, přesně monitorující léčbu k dosažení ještě lepších výsledků. Léčba růstovým hormonem příznivě ovlivňuje růst také u dívek s Turnerovým syndromem, u dětí s poruchou SHOX genu (gen podílející se na řízení růstu kostí) nebo u dětí s růstovým selháním navazujícím na nitroděložní opoždění růstu.

     

  • A co když je moc vysoký?

    Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích
    Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích
    Autor: iStock

    Kvůli nedostatečné výšce se v Česku pomocí růstového hormonu léčí zhruba dvě tisícovky dětí, ale podle specialisty profesora Jana Lébla z motolské nemocnice se nedaří podchytit všechny případy. Protože rodina ani lékař někdy nepomyslí na to, že malý vzrůst dítěte je de facto zdravotní problém, který by navíc šlo řešit. 

    Existují také případy, kde děti naopak rostou rychleji a více, než by měly. Takových chodí k lékaři ještě méně – dílem proto, že porucha je vzácnější, dílem proto, že vysoký vzrůst není zvláště u kluků brán jako handicap, naopak. "Ale je dobré i takový růst vyšetřit, protože může jít například o projev nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém, který se dá vyoperovat," vysvětluje Jan Lébl. 

  • Co vlastně ovlivňuje dětský růst?

    Na nástup dítěte do školy se musí připravit i dospělí
    Na nástup dítěte do školy se musí připravit i dospělí
    Autor: profimedia.cz

    Nové výzkumy ukázaly, že hlavní strukturou v lidském těle, která řídí růst, je růstová chrupavka dlouhých kostí končetin. Růstová chrupavka se nachází jen u rostoucího dítěte.

    Na prahu dospělosti nezralé zásobní buňky (chondrocyty) zanikají a zaniká také chrupavka. Růst člověka je definitivně ukončen. Růstovou chrupavku mají děti na obou koncích stehenní i lýtkové kosti. Je také na dlouhých kostech paží, které se prodlužují paralelně s růstem dolních končetin, ale na tělesnou výšku nemají přímý vliv.

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku