Proč dítě pláče? 9 nejčastějších důvodů a jak co nejlépe zareagovat

  • Proč dítě pláče? 9 nejčastějších důvodů a jak co nejlépe zareagovat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. září  2018 
     06:00

    Být mámou je někdy složité, zvláště když máte první dítě. Jak reagovat, když začne plakat? Má hlad? Něco ho bolí? Necítí se fajn? Má zaražené prdíky? Identifikovat pravou příčinu pláče bývá někdy hodně těžké, a to i pro zkušené matky. Tohle jsou nejčastější důvody pláče! Jak můžete dítě uklidnit?

    Pláč je vždy signálem pro matku, že dítě něco potřebuje. Nechce vás naštvat, protože pláč je jediný komunikační prostředek, který může použít. Mluvit neumí, téměř se nehýbe. Nezlobte se na dítě a snažte se rozeznat druhy pláče.

     

  • Chce, abyste ho vzali do náručí

    Autor: iStock

     

    Děti potřebují dotyky a objetí. Potřebují rozmazlovat tím, že budou cítit vaši vůni, váš tlukot srdce i váš hlas. Chtějí vám být nablízku. Někdy je právě pláč výzvou pro vás, abyste se jich dotkli a vzali je do náručí. A nebojte se, nerozmazlíte je tím, během prvních měsíců života tento fyzický kontakt prostě kojenci potřebují!

     

  • Potřebuje spát

    Autor: iStock

     

    Když jsou malé děti unavené a chce se jim spát, můžou začít plakat, aby to daly najevo. Neumí ještě mluvit, takže pláč je jediný komunikační prostředek, jak vám to sdělit. Někdy to rodiče pozapomenou a dítě je pak přetažené, takže je podrážděné a pláče nepřetržitě. Abyste tomu zabránili, dejte dítě spát ve chvíli, kdy začne zívat. Jakmile ho skolí únava definitivně, může být pozdě a pláč bude mnohem silnější.

  • Má hlad

    Autor: iStock

     

    Dítě často pláče, protože má hlad. Jakmile k pláči přidá i konkrétní zvuky a pohybuje rty, jako by sálo, otáčí hlavičku k vaší ruce, když ho pohladíte po tváři, je to jasné. Chce jíst. Jakmile se naučíte rozpoznat tyto konkrétní symptomy, dokážete dítě nakrmit dřív, než začne žalostně plakat hlady.

     

  • Potřebuje přebalit

    Autor: iStock

     

    Komu by se to líbilo, mít mokro mezi nohama. Některá miminka sice dokážou tolerovat špinavou plenu celé hodiny a nezaplakat, ovšem jiná mimina začnou brečet už po chvíli, co se počurají nebo pokakají. Špinavá plenka se jim jednoduše nelíbí, takže se ozvou prostřednictvím pláče. Zkuste si přiložit nos k zadečku a ucítíte sami, jestli je to právě tenhle důvod.

  • Má zaražené větry

    Autor: iStock

     

    Tříměsíční kolika bývá velmi častým důvodem pláče malých dětí. Když dítě saje mléko z prsu nebo ze savičky a saje až moc hltavě, může se přitom nalokat vzduchu. Pak se mu tenhle vzduch usadí ve střevech a dělá neplechu. Jestli tedy dítě pláče velmi záhy poté, co jste ho nakrmila, s největší pravděpodobností za to můžou prdíky.

  • Je mu zima

    Autor: iStock

     

    Zrovna nedávno byla v naší kanceláři taková zima, že se tam nedalo skoro vydržet. Úsměvy nám zmrzly na rtech a byli jsme pěkně naštvaní. Co pak takové malé dítě, když mu je zima? Co má dělat jiného než začít plakat, aby vás vyburcovalo k tomu, abyste mu přidala svetřík nebo čepičku?

     

  • Něco mu vadí nebo ho obtěžuje

    Autor: iStock

     

    Kojenci do tří měsíců nejsou ještě moc pohybliví, takže když se jim dostane někam pod tělíčko kousek textilní pleny nebo hračka, která tlačí, je jasné, že jim to nebude příjemné a začnou brečet. Pláč je způsob, jak vám sdělit, abyste pořádně prohlédla postýlku!

  • Má teplotu

    Autor: iStock

     

    Je najedené, přebalené a nemá pod prdelkou hračku, a přesto pláče? Možná je důvodem nějaká viróza a zvýšená teplota. Změřte mu ji, a pokud je vyšší než 38 stupňů Celsia, je jasné, proč pláče.

     

  • Rostou mu zuby

    Autor: iStock

     

    Prořezávání zoubků bývá bolestivé a malé děti obvykle dost pláčou, když se zub dere dásněmi ven. Víte-li, že se to právě vašemu dítěti děje, snažte se mu ulevit od bolesti. Některé děti trpí více než jiné, ale v určitém okamžiku se budou všechny cítit podrážděné.

     

    Proč byste neměla nechávat své miminko vybrečet? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku