Proč je pro dítě i pro vás důležité objímání? 6 výhod, které uznávají i odborníci

  • Proč je pro dítě i pro vás důležité objímání? 6 výhod, které uznávají i odborníci
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. prosince  2019 
     06:00

    Objímání má spoustu výhod a je velmi důležité pro dětský vývoj. Co o objetí říkají vědecké výzkumy a jaký význam mu přisuzují odborníci? Bez objímání se neobejdou nejen děti, ale také dospělí. Když se objímáme, cítíme se dobře a objetí dokáže nejen zahnat smutek a zklamání, ale taky zmírnit některé druhy bolestí.

    I naše intuice nám říká, že objetí je prostě fajn, a to v každém okamžiku. Vedle pocitů vřelosti a radosti existují ale i další výhody objímání. Existují vědecké důkazy o tom, proč je objetí pro vás i vaše dítě dobré. Stačí dvacet sekund objetí a podle vědců prý v budoucnu bude dítě inteligentnější, zdravější, šťastnější a taky odolnější. Jaké jsou tedy vědecké důkazy?

  • Objímané děti jsou chytřejší

    Autor: istock

     

    Malé dítě potřebuje během svého růstu pro normální vývoj spoustu rozmanitých senzorických stimulací. Dotek s kůží nebo fyzický dotyk, jako je objímání, je jednou z nejdůležitějších stimulací potřebných pro vývoj zdravého mozku a silného těla. Výzkumy prokázaly, že malé děti ve východoevropských sirotčincích jsou jen zřídkakdy objímány ani se jich nikdo nedotýká. Ve svých postýlkách tráví často 22 hodin denně. K jejich krmení používají lahve a péče o ně je v podstatě velmi rutinní s minimální lidskou interakcí. V budoucnu tyto děti často čelí mnoha problémům, včetně zhoršeného kognitivního vývoje. Vědci zjistili, že když kojenci byli 20 minut denně dotykově stimulováni po dobu 10 týdnů, jejich skóre kognitivních funkcí bylo pak mnohonásobně vyšší.

     

  • Objetí pomáhá dětem růst

    Autor: istock

     

    Jakmile dětem chybí fyzický kontakt, jejich těla přestanou růst, přestože mají normální příjem živin. Tyto děti trpí později také neúspěchem. Tento handicap se může zlepšit, když se jim poskytne dostatek dotyků a objetí. Objímání totiž spouští uvolňování oxytocinu, který je známý taky jako hormon lásky. Tento hormon pro dobrý pocit má pro naše tělo spoustu důležitých účinků. Jedním z nich je stimulace růstu. Studie ukazují, že objímání může okamžitě zvýšit hladinu oxytocinu. Když je tento hormon zvýšen, zvyšuje se taky produkce růstových hormonů, jako jsou inzulinový růstový faktor a nervový růstový faktor.

  • Objímání udržuje děti zdravější

    Autor: iStock

     

    Objetí jsou zdravá i proto, že zvýšení hladiny oxytocinu posiluje imunitní systém. Snižuje plazmatické hladiny hormonů štítné žlázy a způsobuje, že se i rychleji hojí zranění. Vedle toho objetí tlumí bolest, má vliv na cirkulaci krve a snižuje krevní tlak. 

     

  • Objetí dokáže zastavit záchvat vzteku

    Autor: iStock

     

    Objetí je dobré i pro emoční zdraví dítěte. Nic nemůže uklidnit vztekající se batole rychleji než objetí od mámy. Mnoho rodičů se domnívá, že objetí vztekajícího se dítěte je nevhodné, protože tím vlastně „odměňují“ špatné chování. Ale tak to není. Jakmile se batole vzteká, není to proto, že by bylo tvrdohlavé, prostě ztrácí kontrolu nad svými emocemi. Malé děti nemají schopnost samoregulace. Regulace funguje jako auto, v němž jsou plynový pedál a brzda, a v nervové soustavě dětí jsou také dva systémy, které pracují samostatně při ovládání emocí.

     

    Když dítě intenzivně křičí, jeho jeden aktivační systém (plynový pedál) je nadměrně stimulován, zatímco uklidňující systém (brzda) je neaktivní. Zkuste si představit řízení auta při sešlápnutí plynového pedálu a ignorování brzdy. Děti se při záchvatu chovají přesně jako „ulítlé“ auto. Takže pokud vás dítě neposlouchá a řítí se dopředu bez použití brzdy, co uděláte? Je to podobné jako s autem – nejdřív musíte auto zastavit... Pak dávejte přednášku o vhodném chování. Objetí dítěte při záchvatu mu pomůže vyhnout se emoční havárii.

  • Objímání vytváří odolné děti

    Autor: iStock

     

    Při narození nejsou nervové systémy dětí dostatečně zralé, aby samy regulovaly velké emoce. To je taky důvod, proč se jen těžko batolata s intenzivními emocemi ovládají. Během tísně se uvolňuje vysoká hladina kortizolu, který cirkuluje tělem a mozkem. Pokud necháte delší dobu dítě v této situaci a nebudete ho nijak regulovat, bude mít tahle toxická úroveň stresového hormonu fyzický i psychický dopad na jeho zdraví. Studie ukazují, že nadměrné vystavení stresovému hormonu může narušit imunitní systém dítěte a později ovlivňovat paměť a verbální schopnosti. Může vést i k depresi v pozdějším věku. Objetí vyvolává uvolňování oxytocinu, který snižuje hladinu stresového hormonu.

     

  • Objetí dělá děti šťastnými

    Autor: iStock

     

    Objetí zvyšuje optimismus a taky sebeúctu. Oxytocin způsobuje, že se člověk (dítě) cítí milovaný a šťastný. Bylo prokázáno, že rodičovské objetí hraje velkou roli při formování osobnosti a intelektu. Pravidelná objetí jsou nedílnou součástí emočního spojení mezi rodiči a dítětem. Ovšem pozor, i v případě objetí, které je bezesporu velmi účinné, myslete na to, co dítě chce. Pokud vám dává najevo, že mu je objetí nepříjemné, nenuťte ho k tomu násilím. Objetí zvyšuje důvěru, snižuje strach a zlepšuje mezilidské vztahy.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku