Děti, které necvičí, budou celý život ty nešikovné! Jak často by měly sportovat?

Video se připravuje ...
Jak často by malé děti měly chodit na cvičení?
VIDEO: David Hanuš/Maminka.cz
Sdílej na facebooku
24. ledna  2020 
 12:00

Už předškolní dítě by mělo vědět, že má svaly v těle, a mělo by je umět vnímat. Jen tak obstojí, až ho rodiče poprvé posadí na kolo nebo postaví na lyže. Bez zpevněného těla se zhroutí jak hadrová loutka. Proto je už pro malé děti tak důležitý všeobecný pohybový základ. Máte nejvyšší čas dítě někam zapsat na druhé pololetí. 

V předškolním věku se děti mají věnovat pohybu bez důrazu na dril, výkony nebo vítězství. Cvičení je musí bavit a na lekce by se měly těšit. Jen tak si v sobě vybudují lásku ke sportu, která jim pomůže vytrvat  do budoucna, kdy se specializované tréninky často neobejdou bez tvrdé dřiny.

„Když poprvé postavíte vedle sebe na lyže dvě děti, z nichž jedno prošlo pohybovou průpravou a druhé ne, bude mezi nimi vidět zásadní rozdíl už ve chvíli, kdy se dají do pohybu. Dítě zvyklé na pravidelný pohyb podvědomě ví, jak používat svaly, a nejspíš nebude mít žádné větší problémy, jelikož zvládne koordinovat pohyby svého těla. A díky tomu se na lyžích lépe udrží.

Druhému, kterému chybí všeobecný pohybový základ, bude zcela jistě nový pohyb a zapojení doposud zahálejících svalů činit větší potíže. Svalová souhra a koordinace pohybů těla jsou základem pro další rozvoj ve všech sportovních oblastech, obecná průprava by proto neměla být rodiči podceňována,“ říká Kristýna Přibylová z dětských tělocvičen Monkey's Gym v Praze. Ty se zaměřují na cvičení batolat a předškolních dětí. 

Podívejte se na video o tom, co by mělo umět tříleté dítě:

Video se připravuje ...
Co by měly zvládnout tříleté děti: Kotrmelec a co dál? • VIDEO: 

Podle odborníků je ideální, když mají předškoláci minimálně jednu hodinu přirozeného pohybu denně a jednou týdně hodinu organizovaného pohybu. Na specializaci je ale v tuto dobu ještě brzy, pokud to není přání samotného dítěte.

„Dětí, které se takto samy rozhodnou, je podle mých odhadů tak 10 až 15 procent. Pokud však dělají specializovaný sport, protože je to přání rodičů, kteří si tak plní své ambice, může být efekt zcela opačný. Když vybraný sport dětem nejde, nebaví je a rády by dělaly něco jiného, může vzniknout blok, kdy získají negativní vztah k pohybu všeobecně,“ varuje Kristýna Přibylová. 

Bez základní pohybové průpravy se totiž dítko bude mnohem obtížněji učit lyžovat, jezdit na bruslích či na kole. A podle zkušené instruktorky se na něj rodič nesmí zlobit, protože v tomto případě není chybou dítěte, že nemělo možnost si správné návyky osvojit. „Často vidíme, že rodiče chtějí po dětech specializovaný pohyb, aniž by jim předtím umožnili získat všeobecný pohybový základ. Dělají to buď z nevědomosti, nebo si tím třeba chtějí splnit nějaký svůj nesplněný sen, ambice,“ upozorňuje Kristýna Přibylová. 

Jak najít cvičení, kam bude vaše dítě chodit rádo? Podívejte se! 

Video se připravuje ...
Jak vybrat cvičení pro batole, tříleté nebo pětileté dítě? • VIDEO: 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku