Mateřské dilema: Čím dál víc miluju děti, na manžela už mi láska nezbývá

  • Mateřské dilema: Čím dál víc miluju děti, na manžela už mi láska nezbývá
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    28. ledna  2017 
     06:00

    Zamyslela jste se někdy nad tím, jak rozdělit svou lásku mezi své děti a muže, aby to bylo spravedlivé a správné? Je láska nekonečná? A je špatné milovat své děti víc než partnera? Publicistka Amy Higginsová se v časopise The Wild Word zamýšlí nad správnou rovnováhou lásky mezi mateřstvím a manželstvím.

  • Jak to bylo dřív?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy jsem nebyla sentimentální. Nesoužila se u zamilovaných písniček, jako malá nesnila o velké svatbě a ani nezkoušela, jak by mému jménu slušelo příjmení kluka, do kterého jsem byla zamilovaná. Ale mám fotku z africké pláže, kde se moje jméno proplétá se jménem mého manžela umně nakreslené do písku. Tento obrázek zdobí zadní stranu našeho líbánkového alba. JÁ A ON NAVŽDY…

    Ani jeden z nás v té době netušil, že se blíží konec našeho nekonečně úžasného párového soužití. Brzy po příjezdu se na těhotenském testu objevily dvě modré čárky a zanedlouho jsme byli tři.

  • Když se narodilo dítě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tenkrát mi to přišlo jako matematická rovnice. Když ON + JÁ = LÁSKA, pak jistě ON + JÁ + DÍTĚ = LÁSKA².

    Myslela jsem, že lásky bude pro všechny dost. A bylo jí víc. Spousta velké všeobjímající lásky, kterou jsem zahrnula naše dítě během kojení, uspávání nebo jen při jeho sledování při spánku.

    Pořád to cítím. Ten pocit, kdy děti spí a já je miluji víc, než když jsou vzhůru. Ale zatímco jsem poznávala všechnu tu novou lásku k dětem (protože ani ne za rok nám přibylo další dítě), zjistila jsem, že jí ubývá pro mého muže. Vlastně pokaždé, když blaženě podřimoval, zatímco děti křičely, jsem ho začala trochu nenávidět. To, že je pro mě láska najednou hra s nulovým součtem, se stalo mým ostudným a frustrujícím tajemstvím. Přidejte tady a jinde zas musíte ubrat. Nevěděla jsem, jak tuhle rovnici vyřešit.

  • Nejsem v tom sama!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V konverzaci s dalšími ženami v mateřském klubu jsem zmínila svoji aktuální nespokojenost, a jak jsem zjistila, nebyla jsem jediná, která ve vztahu ke svému muži trochu ochladla. Ano, potřebovaly jsme své partnery při mytí lahviček, přebalování plen a praní nekonečné kupy prádla. Ale nechtěly jsme, aby s erekcí nadějně hleděli na naše mlékem nalitá prsa, když jsme polomrtvé padaly do postele ve dvě ráno. Jedna přítelkyně mi vyprávěla, jak se prala s chutí svého chrápajícího manžela udusit polštářem a další zas, jak si před sexem musela dát speciální drink, aby na něj vůbec došlo.

    Sama jsem zažila dny, kdy jsem si přála, aby můj manžel večer odjel pryč a místo něj zůstala chůva. Se sestrou jsme žertovaly o feministické utopii, kde bychom se s muži jen postaraly o to, aby naše rasa nevyhynula, a dál se jimi nenechaly obtěžovat. Aspoň do chvíle, než bychom se začaly nudit a začaly mít chuť se bavit, ačkoliv teď se to zdálo nemyslitelné.

  • Čím dál, tím hůř

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Začala jsem být podrážděná a vadily mi i věci, které bych dřív přešla beze slova. Proč nemůže mít srovnané ponožky, jak bych chtěla? Proč mi ani po deseti společných letech neudělá kávu tak, jak ji mám ráda? Proč mi ve snaze být romantický kupuje krajkové prádlo, když ví, že mám ráda hladké?

    Zdálo se, že mě potřebuje víc než kdy dřív, jako by se účastnil soutěže, kdo získá víc mé pozornosti. Žila jsem v domě se třemi muži a každý z nich chtěl být ten nejdůležitější. Někdy se v noci střídali u mojí postele tak, že jsem se ráno probouzela buď s plenou, nebo vousy přilepenými na tváři.

  • Miluju děti více než muže?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mateřství mi ukázalo věci, které jsem neznala. Zjistila jsem, že součástí lásky k mému manželovi byla i láska mateřská, zajistila mu pohodlí a nejlepší steak k večeři, ke kterému si jen koupil víno a v klidu mohl sledovat zápas v televizi. To jsou známky náklonnosti matky k synovi. Tedy až na to víno. Ale teď šly nejlepší kousky masa mláďatům, stala se ze mě máma-medvědice. Nebyl čas manželovi dokazovat, že je pro mě stále důležitý. To medvědi nedělají.

    Přemýšlela jsem, co se stalo s těmi dvěma lidmi, jejichž jména byla vepsaná do písku? Co se stalo s ideou „TY A JÁ NAVŽDY“? Změnilo se teď všechno trvale nebo bychom se mohli milovat jako dřív? Milovala bych své děti vždycky víc než svého muže? A je to špatné?

  • Hledání cesty zpět

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naštěstí, když děti trochu povyrostly, rozhodli jsme se s manželem najít k sobě cestu zpátky. Uvědomili jsme si, že by se z nás mohli stát jen rodiče-spolubydlící, kteří ani nejsou schopni jeden druhému správně složit ponožky. Protože, přiznejme si, jestli mi jeho způsob připadal špatný, pak se mu nemusel líbit můj.

    Jednou děti dospějí, odejdou z domova a my spolu zůstaneme sami. A v ten den bychom si měli vzpomenout, jaké to je, být jen spolu. A i když je pravda, že jsem milovala své děti, je také pravda, že jsem svého muže milovala víc než kohokoliv na světě.

    Vraťme se tedy k matematice. Jsem si jistá, že (ON + JÁ) + (JÁ + DĚTI) + (ON + DĚTI) = LÁSKA² . Doufejme, že navždy.

    6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

    6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

    Následujících šest projevů dětského chování nevypadá nijak hrozně, zvláště u nejmenších dětí ne. Někteří rodiče by je dokonce mohli považovat za roztomilé.…celý článek

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Matka uspořádala dceři oslavu první menstruace. Jaké dárky dostala?

    Slavit se dá cokoli. Třeba to, že vaše dcera dostala první menstruaci. Přesně tak to viděla Shelly Lee z americké Floridy, a když její dcera dostala…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku