Co rodiče „googlují“ o dětech? Pět nejčastějších dotazů!

  • Co rodiče „googlují“ o dětech? Pět nejčastějších dotazů!
    A co nejčastěji hledáte vy?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    25. srpna  2018 
     06:00
    S Googlem je těžké soupeřit, říkají často s určitou nadsázkou lékaři. Napíšete pár slov do okénka v tabletu nebo mobilu a během pár vteřin vás zavalí miliony odpovědí na jakoukoli otázku. David L. Hill, americký pediatr, si dal tu práci a sestavil žebříček „top pět“ nejčastějších dotazů, kterými podle něj rodiče atakují největší internetový vyhledávač. Tady jsou!
  • Proč má každou chvíli vši?

    Autor: iStock
    Odpověď je velmi jednoduchá – vši a dětské vlasy jsou přátelé. Děti, které se běžně pohybují v kolektivu svých vrstevníků (školka, škola, herničky a hřiště), jsou s nimi ve velmi úzkém fyzickém styku a veš se snadno přenese přímým kontaktem. Vši pokaždé rozhodně nejsou známkou špatné hygieny (i když člověk se špatnými hygienickými návyky může být ohniskem nákazy). Naopak, někteří lékaři se domnívají, že tito parazité preferují spíše čistší a častěji myté vlasy. Stoprocentní prevence neexistuje, základem je vlasy pečlivě a pravidelně prohlížet, existují také šampony s repelentním účinkem.

  • Proč se mu neustále vrací streptokok?

    Autor: iStock

    Streptokoková infekce u dětí je nakažlivé onemocnění, které způsobují streptokokové bakterie skupiny A. Nejčastější formou je streptokoková angína, při které dítě trpí bolestmi v krku, horečkou, zduřelými uzlinami a citlivými žlázami na krku. Streptokokové onemocnění vyžaduje léčbu antibiotiky, neléčené může vést až k revmatické horečce, což je stav, který může poškodit srdeční chlopně nebo ledviny.

    Nikdo nedokáže přesně říci, proč se u některých dětí objevuje nákaza opakovaně. Ani vy, ani lékař to nepoznáte pouhým pohledem, nutný je výtěr z krku malého pacienta a jeho kultivační vyšetření v laboratoři. A nepropadejte hned panice, uvádí se, že zhruba jen 20 až 30 % bolestí v krku u dětí je vyvoláno streptokokovou nákazou, mnohem častěji jde o virové infekce, nachlazení nebo sennou alergickou rýmu.

  • Proč často krvácí z nosu?

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Lidský nos má důležitou funkci – zvlhčuje a zahřívá vzduch, který dýcháme, a to prostřednictvím důmyslné sítě drobných cév přímo ve sliznici uvnitř nosních dírek a nosní přepážky. Tato oblast je velmi citlivá, cévy jsou u dětí ještě příliš křehké. Stačí pak obyčejné „drcnutí“, populární dloubání se v nose prstíkem nebo neopatrný pohyb při hře a červená už teče. Za krvácení z nosu můžou také infekční onemocnění (krev se může spustit zejména při usilovném smrkání a kýchání), například viróza, chřipka nebo spalničky, objevit se může také při chorobách, při kterých dochází k poruchám srážení krve nebo zvýšení krevního tlaku. Na vině ale může být i obyčejný suchý vzduch v přetopených místnostech. Jak postupovat při akutní příhodě? Nepokládejte dítě na záda. Nejlepším řešením je posadit ho na židli, aby mírně předklonilo hlavu, a na zátylek nebo čelo mu přiložte studený obklad, pokud je krvácení silné, můžete přiložit na obě strany nosu rozdrcený led. Pokud krvácení nepřestává déle než půl hodiny a nic nepomáhá, vydejte se k lékaři. Stejně tak v případě, že potomek krvácí z nosu příliš často.

  • Má horečku, co mám dělat?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zvýšená teplota nebo horečka jsou nejčastěji způsobeny virovou nákazou (nachlazení, chřipka) nebo také bakteriální infekcí či zánětlivým onemocněním. Zřídkakdy je doprovodným jevem závažnějších onemocnění. U dětí do tří let je horečka významným příznakem, který může ukazovat na některá onemocnění, která dosud probíhají skrytě. Zvláštní pozornost věnujte horečkám, které se často opakují, nebo těm, které probíhají dlouhodobě. Teplotu u malých dětí měřte nejlépe v konečníku teploměrem k tomu určeným a zasunutým jeden centimetr do řitního otvoru. Teplota v tělesných dutinách je o půl stupně vyšší než na kůži, tedy v podpaží. Pro snížení horečky se používají studené zábaly. Oviňte dítě plenou nebo osuškou namočenou do vlažné vody a v zábalu ho nechte čtvrt hodiny. Končetiny musí zůstat volné, ve styku s mokrou osuškou je pouze tělo. Zábaly je možné po hodině opakovat a je možné je kombinovat s podáváním chlazených nápojů. I dětem můžete podat některé léky na snížení teploty (vždy po poradě s lékařem nebo lékárníkem). Kdy volat lékaře? Pokud horečka nad 38 stupňů neklesne ani třetí den nebo horečka nad 39,5 stupně neustupuje během 24 hodin, když dítě málo pije a jeví známky dehydratace, má průjem či zvrací.

  • Proč ničí věci?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Batolata a děti předškolního věku jsou jednoduše zvídavé bytosti, které objevují svět. Zajímá je vše nové, potřebují prozkoumávat okolí. A to velmi podrobně. Jak funguje toaletní papír a kam až dosáhne, když se rozmotá? Na kolik dílků se asi dá rozložit tohle autíčko? A co se stane, když dvě auta na koberci havarují? Co se skrývá v peněžence a k čemu to je? Jakou silou je možné mrsknout hrnečkem o zem, aby se roztříštil? A ty střepy jsou tak krásné! Malé prstíky jsou při rozebírání a demontáži čehokoli tolik obratné a šikovné! Vedle obyčejné a přirozené zvědavosti může být na vině ale také agrese. Pokud u dítěte začnete pozorovat známky násilného chování, pátrejte po příčině. Tou můžou být dlouhotrvající stres, nekvalitní spánek, příliš autoritářská výchova a násilím nebo psychickým tlakem vynucovaná disciplína. To vše často vede k výbuchům a destruktivnímu chování. Poraďte se s pediatrem, který vás odešle na konzultaci s dětským psychologem.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku