Jste doma s dítětem? Potřebujete kamarádky! Jak je mezi maminkami najít?

  • Jste doma s dítětem? Potřebujete kamarádky! Jak je mezi maminkami najít?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    6. listopadu  2018 
     06:00
    Být mámou je zaměstnání na plný úvazek. Dny ubíhají úplně stejně jeden za druhým, cítíte se doma izolovaná od okolního světa a máte pocit, že se brzy zblázníte. Nejvyšší čas vyrazit mezi lidi a objevit stejně „postižené“ mámy. Ty jediné vám totiž v této životní fázi budou naplno rozumět. Jak najít spřízněné duše?
  • Vstříc příležitostem

    Dítě jsem si neměla pořizovat, i to si občas matky myslí. Nahlas to však přizná málokterá.
    Dítě jsem si neměla pořizovat, i to si občas matky myslí. Nahlas to však přizná málokterá.
    Autor: iStock

    Život na mateřské dovolené je hektický a stereotypní. Kolegyně a kamarádky, které děti ještě nemají (případně už jsou jejich ratolesti odrostlejší) na vás nemají čas, chodí do práce a volný čas věnují atraktivnějším aktivitám, než jsou dlouhé bezcílné procházky s kočárkem, zpívání ukolébavek nebo výpravy na hřiště. Co teď? Je obrovskou výhrou, když se vám podaří seznámit s ostatními maminkami, které mají děti ve stejném nebo podobném věku, jako je váš mrňous. I když třeba ve skrytu duše opovrhujete klábosením o plínkách na dětském hřišti a při představě přecpané herničky se o vás pokoušejí mdloby, je fajn navázat kontakt s jinou maminou, která vám „sedne“, společně se zasmějete a zároveň podělíte o své nejhlubší obavy. Ano, najít takovou nemusí být snadné, ale určitě to stojí za pokus.

  • Pryč s obavami!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Udržovat sociální vazby s lidmi, kteří prožívají dnes a denně stejné situace i potíže, je důležité zejména pro vaši psychiku. „Proces vytváření nových přátel se může trochu podobat vzpomínkám na první den na střední škole, kdy jste také nikoho neznala a vstupovala do neznámých vod. Ale bez ohledu na to, jak nervózně, úzkostně nebo vystrašeně se cítíte, tak mějte na paměti, že každá novopečená maminka je v úplně stejné situaci, jako vy. A všechny matky na světě touží po přátelství,“ říká dětská psycholožka Joanna Jacobs, maminka dvou dětí. Co byste podle ní měla vědět, když se snažíte najít novou kamarádku? Jak prolomit ledy a vyřešit počáteční rozpaky? Poradíme!

  • Zavřete za sebou a jděte ven!

    Rodičovství dá člověku pořádně zabrat. S kojencem musíte být ve střehu ve dne v noci a tak není divu, že maminky mívají často velký spánkový deficit. Možná právě proto teď někteří francouzští rodiče najímají noční chůvy, aby se mohli pořádně vyspat.
    Rodičovství dá člověku pořádně zabrat. S kojencem musíte být ve střehu ve dne v noci a tak není divu, že maminky mívají často velký spánkový deficit. Možná právě proto teď někteří francouzští rodiče najímají noční chůvy, aby se mohli pořádně vyspat.
    Autor: iStock

    Vystrčte růžky z ulity a neschovávejte se mezi čtyřmi stěnami. Možná se vám kolikrát ani nechce převléknout z pyžama a kočárek se spícím pokladem vystrčíte raději na zahradu nebo balkon, než abyste si s ním vyšlápla po městě nebo do parku či lesa. A děláte chybu. Když máte to štěstí, že dítě ukázkově spinká, využijte toho a jděte si pročistit hlavu na čerstvý vzduch. Miminko v kočárku je perfektním a vděčným tématem k zahájení nenucené konverzace s kolemjdoucími. A ostatní maminky tlačící kočárek budete potkávat všude kolem. Budete překvapena, kolik neznámých lidí se s vámi zastaví, aby se pokochali a rozněžnili pohledem na chrnícího andílka. Může vám to být nepříjemné, ale zvědavce hned nezavrhujte. Nikdy nevíte, kdo z nich má třeba dceru, neteř nebo vnučku s podobně starým miminkem, která nemá s kým vyrážet na procházky nebo poklábosit o prdíkách. Uvidíte, že jakmile se i přes počáteční nechuť donutíte upravit, zachumlat dítko a překročit práh vchodových dveří směrem ven, máte na cestě z osamělosti napůl vyhráno.

  • Udělejte první krok

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nečekejte na zázraky a jděte štěstí odvážně naproti. Vylézt z vlasní ulity a otevřít se novým lidem a zážitkům vyžaduje kus odvahy a sebezapření. Nedoufejte o samotě, že za vámi zčistajasna odněkud přiběhne úžasná a dokonalá maminka a zeptá se, zda byste se s ní nechtěla přátelit. Jakmile ale potkáte (ať už v obchodě, tramvaji, v šatně jesliček nebo třeba na kurzu kojeneckého plavání) nějakou, která vám připadá příjemná a sympatická, neváhejte a jděte k ní. Neobávejte se ji oslovit, prohodit pár slov, složit kompliment a pochválit její dítko, jak je milé a šikovné. Zkrátka nadhoďte cokoli, čím se dají prolomit ledy, maminky na mateřské jsou všechny na stejné lodi a nemusíte mít strach, že by nebylo o čem mluvit. Nebo najděte způsob, jak potenciální kamarádku „oslovit“ a přilákat její pozornost skrz vaše děti. Hrají si spolu? Tahají se o bábovičky na pískovišti? Půjčují si hračky? Znají se z parku, kde se potkáváte u rybníčku při krmení kachniček? Využijte příležitost a začněte konverzaci dotazem na jméno a věk její ratolesti, případně se zeptejte, zda náhodou nechodí v okolí někam na cvičení nebo netuší, zda je ve městě dobré hračkářství?

  • Získejte kontakt

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jakmile se vzájemně „oťukáte“ při počátečních nejistých a nervózních frázích a proberete obecná témata k hovoru, možná zjistíte, že jste se královsky bavila, hodně jste se spolu nasmály, svěřily si některá nepopulární mateřská tajemství (jako třeba, že někdy byste dala cokoli za pět minut klidu a ticha a ne vždycky jásáte, když musíte uprostřed noci už zase kojit…). Pokud se první setkání odehraje v improvizovaných podmínkách například supermarketu nebo čekárny u lékaře, a vy byste ráda svou novou známou opět někdy viděla, nestyďte se a požádejte o telefonní číslo nebo emailovou adresu. Upřímně přiznejte, že nechcete čekat, zda do sebe náhodou zase někdy časem nenarazíte, ale moc ráda byste něco společně s dětmi podnikla. Souhlasí? V 99 % případů rozhodně ano, tím si buďte jistá. Pokud se domlouváte, že se vzájemně vyhledáte přes facebook, nezapomeňte si poznamenat příjmení, abyste později zklamaně nebloudila na síti ve změti nejrůznějších jmenovkyň.

  • Zapojte se do komunit a využijte sociální sítě

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dokud jste neměla doma miminko, určitě vás ani nenapadlo pátrat, jak se dá trávit čas s dětmi ve vašem městě nebo okolí. Teď ale nastává období velkého třesku a také objevování dosud nepoznaného. Pátrejte a vyptávejte se, kam si můžete jít s kojencem zacvičit, kde se přihlásit na jógu s možností hlídání dětiček nebo který kurz malých plaváčků bude nejlepší? Možná ohrnujete nos nad ženskými „babinci“, kde se kolem dokola omílají kojení, kakání, očkování, případně organické potraviny či oblečky z biobavlny. Všude se ale najdou centra, skupinky a sdružení, která budou odpovídat vašim zájmům a představují dobrou možnost k seznámení se s lidmi, se kterými vám bude dobře. Co takhle přihlásit se na kurz kreslení, vaření pro děti, háčkování, orientálních tanců nebo výroby šperků? Je velmi pravděpodobné, že se tam potkáte se ženami, které budou vaší krevní skupinou. V rodinných a mateřských centrech se také obvykle pořádají zajímavé i praktické přednášky a semináře, při kterých se něco nového dozvíte a o vaše ratolesti se nezitím postarají chůvy.

    A ještě jeden tip na dobu, kdy vaše mládě spinká – uvařte si šálek kávy nebo čaje a porozhlédněte se po sociálních sítích, určitě objevíte řadu komunit a skupinek, kde se soustřeďují maminky z okolí vašeho bydliště a touží po společnosti. Pamatujte, kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Takže jděte do toho, když to nezkusíte, možná přijdete o příjemné obohacení a inspiraci, které není v náročném životě maminky nikdy dost.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku