80 procent matek se dívá do telefonu místo na děti! Vadí to?

80 procent matek se dívá do telefonu místo na děti! Vadí to?
A co dělá dítě?
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
14. listopadu  2018 
 06:00

Stačí se rozhlédnou po ulici nebo pískovišti, a uvidíte desítky matek, které sedí na lavičce a v rukách drží blikající chytré telefony. Píšou si s kamarádkami, partnery, sledují videa nebo jsou aktivní na sociálních sítích. Čas od času mrknou před sebe, zda si jejich dítě ještě hraje. Bohužel výzkumy ukazují, jak je tohle neustálé koukání do telefonu nebezpečné.

Výzkum prováděli odborníci v Austrálii a jejich závěry byly skutečně velmi alarmující. Ukázalo se, že rodiče ani častokrát nevědí, kolik času stráví sledování chytrých telefonů v době, kdy by se měli stoprocentně starat o své potomky. Carrie Ewinová k tomu uvedla: „Mobilní telefony jsou stále víc základem našich životů, ale musíme pochopit, jak moc ovlivňují vztahy mezi rodiči a dětmi.“

Aby vědci lépe porozuměli tomu, jak rodiče komunikují se svými dětmi, pozorovali rodiče na pískovištích a jiných společných místech v Melbourne. Všímali si a zaznamenávali si poznámky o tom, jak spolu rodiče s dětmi mluví a jaká je mezi nimi interakce.

Výsledek? 82 procent rodičů mělo své hlavy skloněné nad displejem mobilního telefonu, a to minimálně deset minut! A jak odborníci říkají, deset minut je skutečně moc. 18 procent matek strávilo sledováním displeje telefonu téměř dvě hodiny, aniž by zvedly oči a zkontrolovaly své děti!

Většina rodičů, zejména matek, vůbec nesledovaly děti, jestli náhodou nespadly nebo se někam nezatoulaly, a jen velmi málo z nich se věnovalo konverzaci s dítětem. „Jedna matka byla tak zaujatá svým telefonem po dobu více než třiceti minut, že si ani nevšimla, že její syn narazil do dřevěného nábytku. Další matka ani neviděla, že její dítě vypadlo z kočárku,“ uvedla Carrie Ewinová.

Kromě nebezpečí, které dětem samozřejmě hrozí, je problém i nedostatek vzájemné komunikace. „Rodiče musí s dítětem mluvit, aby se vyvíjela jejich řeč, aby se určily regulovat svoje emoce a spoustu dalších věcí,“ varuje Ewinová. Ano, není nic špatného na tom, že používáme svoje telefony, ale taky bychom si měli uvědomit, kde jsou naše děti a co dělají. 

Proč tak dlouho dětem trvá, než zareagují na pokyny rodičů? Odpověď najdete ve VIDEU:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku