Mít jedináčka je těžší než vychovávat čtyři děti! Proč? Nejspíš vás to překvapí!

Mít jedináčka je těžší než vychovávat čtyři děti! Proč? Nejspíš vás to překvapí!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
5. března  2019 
 06:00

Studie uvádějí, že nejnáročnější je starat se o tři potomky, trojnásobné maminky jsou tedy podle vědců bezkonkurenčně nejvíce ve stresu. „Nesouhlasím! Mám čtyři ratolesti a upřímně a nahlas říkám, že mít jedno dítě je horší než jakýkoli jiný počet, jakkoli je vysoký,“ je přesvědčena Sofia (38), která má doma dvě puberťačky, předškolačku a ročního syna.

„Nechápejte mě nijak špatně, netvrdím, že vychovávat více dětí je procházka růžovou zahradou, zvláště když máte ty první dvě rychle po sobě, takže se musíte naučit manipulovat s dvojkočárkem, chovat, koupat, uspávat i v noci vstávat k oběma – a tak podobně. Jistě, jsem na nohou a v plné polní dvacet čtyři hodin denně, abych stihla uspokojit širokou škálu nejrůznějších potřeb všech mých tyranů. Od rána do večera se nezastavím, funguji jako kuchařka, číšnice, zásobovačka, pokojská, nákupčí, šofér i posluchač a partner na hraní, kreslení i ublížené fňukání. Přesto jsem již dávno zjistila, že nejnáročnějším obdobím pro mě bylo to, když jsem měla jen jednoho jediného potomka. S tím prvním je zkrátka všechno nové, nepoznané, nečekané a také nadmíru stresující a vyčerpávající,“ svěřuje se Sofia.

Konec se všemi plány

A pokračuje: „Než jsem se stala poprvé matkou, byl můj život naprosto předvídatelný a krásně nalajnovaný. Všechno bylo jasně dané, věděla jsem, co bude zítra, kam vyrazíme o víkendu, kdy budu mít čas na posezení s kamarádkou. Pak se ale narodila nejstarší dcera a všechno bylo jinak. Samozřejmě jsem věděla, že se náš život změní, ale na tak zásadní kotrmelec a totální chaos vás nikdo předem dostatečně nepřipraví. Veškeré plánování vzalo rychle za své a bylo velký problém zvyknout si, že věci se mění doslova ze vteřiny na vteřinu. Měla jsem pocit, že neovlivňuji vůbec nic. Mé dny začínaly ve chvíli, kdy se zachtělo dítěti, nebyl čas na make-up, ranní sprchu ani hrnek kávy, natož na teplý oběd, televizní zprávy nebo hodinu jógy, noc se rázem změnila v prodloužený den, o několikahodinovém spánku jsem si mohla nechat leda tak zdát. Pozvat přátele na večeři, jak jsme byli zvyklí? Nemožné! Popovídat si v klidu s manželem? Bez šance! Vyrazit s kamarádkou na nákupy? Nesmysl! Podívat se večer na film? Ale jděte!“

Pomoc, už jsem „jenom“ máma!

„Dodnes vzpomínám s hrůzou v očích na první měsíce s prvorozenou dcerou! Občas mě přepadaly pocity, za které se dosud stydím. Neuměla jsem se přizpůsobit, obtěžovalo mě být non stop jenom mámou a trávit dny (dříve nabité schůzkami, poradami, vyjížďkami na kole, lekcemi tance, nejnovějšími trháky v kině a divadelními představeními) žehlením dupaček, mixováním mrkvičky, stavěním kostiček a skládáním puzzle se zvířátky. Občas jsem se dokonce přistihla, že ze samého žvatlání a broukání na mimino mám problém v konverzaci s dospělými. Ano, infantilní zdrobnělinky a mykání se mi nevyhnuly, jakkoli jsem se dušovala, že mě se tyto mateřské nešvary týkat nebudou,“ usmívá se Sofia.

Paradox druhého dítěte

„Chtěla jsem samozřejmě být tou nejlepší a nejdokonalejší mámou na světě, takže jsem k sobě byla tvrdší než obávaný šéf kuchyně Gordon Ramsay. Trpěla jsem utkvělou představou, že dítě musím po všech stránkách rozvíjet, takže od půl roku jsme docházely na lekce kojeneckého plavání i cvičení, zapsala jsem nás dokonce na hodiny jógy s miminky a později na dílničky kreativní tvorby (rozuměj, patlání z modelíny) i lekce hraní na bubínky. Žila jsem pod permanentním tlakem, zda všechno dělám správně, a zpětně jsem sebemrskačsky hodnotila a kritizovala každý svůj krok. A pak se mi narodila druhá dcera a všichni mě varovali, že mít dvě malé děti tak brzy po sobě bude brutální a k nepřežití. Připravovala jsem se proto na nejhorší, o to větší překvapení pro mě ale bylo, že vše plynulo až podezřele dobře a přechod z jedináčka na dvě ratolesti byl poměrně harmonický. Držela jsem se zaběhnutého režimu – a co víc: ač se to zdá neuvěřitelné, poprvé po dvou letech se mi občas podařilo sednout si na gauč, dát nohy nahoru a dopřát si šálek horké kávy bez toho, že bych ji třikrát ohřívala v mikrovlnce. Mladší dcerka mě donutila snížit laťku svého perfekcionismu, protože už to jednoduše nebylo reálné zvládat. A mně se neuvěřitelně ulevilo! Život se ještě zjednodušil, když mladší holčička povyrostla a začala si hrát se starší sestrou. Už jsem nebyla tou jedinou stavitelkou lega, zlou královnou v partě panenek princezen, parťákem na boření domina ani na budování věží z kostek."

...
...
Autor: istock

Víc potomků, méně uklízení!?

"V době, kdy jsem otěhotněla se třetí dcerou, už byla situace taková, že jsem se v klidu mohla uvelebit, odpočívat a jen dohlížet, aby při dětských hrách nedošlo k úrazu. Rodiče si často stěžují, že jakmile je doma dětí více, věci se tak trochu začnou vymykat kontrole. Určitě na tom kousek pravdy bude, protože jakmile přišla na svět třetí dcera, všeobecnému binci a zmatku jsem se už dokázala i smát. S trojnásobným mateřstvím se mi hodně snížily standardy a představy o tom, jak má vypadat uklizený byt nebo teplá rodinná večeře. Mnohem více pro mě totiž znamenaly výskavé nadšení dětí z loutkové pohádky, první úsměv nejmladší holčičky nebo společné čtení před spaním. Konečně jsem tyto drobnosti dokázala patřičně ocenit! Dokonce mě rovněž jako zázrakem přestalo rozčilovat noční buzení a kojení po dvou hodinách, což jsem dříve špatně snášela. No co, vždyť holka přece nebude vstávat pětkrát za noc věčně!"  vzpomíná.

Čtyři jsou maximální štěstí!

"A děťátko číslo čtyři? Tady už šlo jen o čiré štěstí a obrovský příval lásky. Je skvělé mít při péči o miminko po ruce tři nadšené pomocnice, které se do brášky okamžitě zamilovaly. Jednoduše jsme novorozeňátko přijali do naší velké smečky a doma všechno běželo dál, jak jsme zvyklí. Starost o dva nebo tři či čtyři kousky už není žádný zásadní rozdíl. Ano, je to tak! Ten největší zlom a obrovský šok přichází s prvním porodem, ty následující už vás většinou do žádných temných uliček nezavedou. Mimo jiné také z toho důvodu, že na velké přemýšlení, vymýšlení a stěžování si nemáte čas ani prostor. Navíc jak holky rostou, přebírají stále více odpovědnosti, a to je vítaná úleva. Jsou šikovné, zvládají úklid pokojíčků, koupání brášky, o víkendu nás někdy překvapí snídaní a svačiny si také dělají ve vlastní režii. Určitě si dokážete představit, že s dětmi ve věku 11, 9, 5 a 1 rok není náš dům právě nejklidnějším a nejuklizenějším místem. Jsem smířena s tím, že tu bude ještě spoustu let pořádný šrumec a že na klidnou večerní horkou lázeň nebo romantickou několikachodovou večeři se svíčkami a lahví vína musím ještě na chvíli zapomenout, za nic na světě bych ale neměnila. Jsme sehraný tým, milujeme se a podporujeme se, bytostně cítím, kolik lásky a štěstí tu s námi bydlí," hrdě uzavírá Sofia.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku