Tyhle chyby dělá spousta žen, které poprvé porodily! Mohou být nebezpečné!

  • Tyhle chyby dělá spousta žen, které poprvé porodily! Mohou být nebezpečné!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. července  2019 
     06:00

    Dnešní novopečené matky mají na rozdíl od svých prababiček úžasné možnosti, pokud jde o sbírání informací o tom, jak by se měly co nejlépe starat o své novorozené dítě. Existují weby o těhotenství a porodu, mateřství, on-line blogy pediatrů a psychologů, maminkovská fóra a samozřejmě názory babiček. Často si však tahle doporučení vzájemně odporují. Jak to má tedy žena všechno vědět a udělat to nejsprávnější?

    Následující „chyby“ bývají u mladých novopečených matek nejčastější. A dopouštět se jich samozřejmě mohou i matky, které už nějaké dítě mají a jen tyto chyby opakují. Podle pediatrů jsou některé z nich dokonce rizikové a nebezpečné. Některé zase zbytečné.

     

  • Překrmování dítěte

    Autor: istock

     

    Věděla jste, že dítě můžete překrmit? A to dokonce i kojené dítě! Pokud dítě pláče, ne vždy to znamená, že má hlad. Pláč může znamenat cokoli dalšího, třeba jen potřebu vidět mámu. Velmi často se novopečené matky snaží při prvním zaplakání dítě utišit prsem nebo lahví, což může vést k překrmení a následně k nepohodlí v bříšku. To se projeví například ublinkáváním nebo zvracením. Nejkratší interval mezi krmením by měl být asi 1,5 hodiny a nejdelší přes den 3,5 hodiny – do šesti týdnů věku. Kojit nemá cenu déle než 20 minut, nejvíc toho dítě vypije stejně během prvních pěti minut.

     

  • Nedostatečné množství mléka

    Autor: iStock

     

    Mateřské mléko je pro dítě bezesporu nejlepší potrava, a to z mnoha důvodů. Ovšem ať si laktační poradkyně říkají, že rozkojí každou ženu, některé ženy jednoduše nemají vnitřní uspořádání pro kojení dobře nastavené (nemají dostatečně vyvinuté mléčné žlázy, tudíž se v nich nemůže tvořit dost mléka). To potvrzuje i lékařka Miroslava Skovajsová. Není pak divu, že tyto ženy, které mermomocí chtějí své dítě kojit, strádají a jsou ve stresu, protože to nejde. A může strádat i dítě, které má naopak zase mléka málo. Pláče, a může být dokonce dehydrované. Mějte v tomto případě po ruce lahvičku s kojeneckým mlékem, a pokud si nejste jistá, zda nemá dítě hlad, zkonzultujte to s pediatrem.

  • Zbytečné odstřikování a krmení z lahve

    Autor: iStock

     

    Je samozřejmě jasné, že když někam plánujete na pár hodin odejít, mléko si pro jistotu odstříknete, co kdyby náhodou... Ovšem pokud pouze mléko odstřikujete, protože vaše dítě nechce pít z prsu, a dáváte mu permanentně vaše odstříkané mléko z lahvičky, brzo si na to dítě zvykne a prs bude odmítat už neustále. Obecně to není nijak nebezpečné, ale sání ze savičky je jednodušší, a je pro dítě tedy snazší si na savičku zvyknout. Navíc odstřikování vede ke snižování laktace.

     

  • Moc oblečené a zabalené dítě

    Autor: iStock

     

    Ještě nedávno se věřilo, že je prospěšné dítě pořádně zabalit, abyste ho udrželi v teple, protože je zvyklé na teplo z mateřské dělohy. Dnes už to neplatí, přehřátí je pro dítě horší než chlad, a navíc se tím zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. Pediatři doporučují udržovat teplotu kolem 22 stupňů Celsia, pro noční spaní by měla být nižší, kolem 18 stupňů. V létě je to asi těžké dodržet, takže myslete i na vhodné oblečení. Rozhodně dítě nepřikrývejte několika dekami, nedávejte mu ani polštáře, čepičky a podobně. To dítě opravdu doma v postýlce nepotřebuje. A jak zjistíte, zda není dítě přehřáté? Dotkněte se jeho bříška, mělo by být teplé, ale ne horké. Červené tváře a intenzivní pocení jsou také signálem přehřátí, nikoli zdravého prospívání.

  • Sterilizace všeho kolem dítěte

    Autor: iStock

     

    Zvláště starší generace si myslí, že děti by se měly koupat téměř ve vařící vodě, že vše, co jim dáte do pusy, byste měla desetkrát vysterilizovat (zejména lahve a hrníčky!) a že celý byt, ve kterém se dítě pohybuje, byste měla minimálně 3x denně vysávat a vytírat, aby se nedejbože dítě nepotkalo s nějakou bakterií. Spousta rodičů se dokonce zbaví domácích mazlíčků, aby jejich novorozené děti měly co nejvíc sterilní prostředí. A to je samozřejmě chyba. Dnes už je prokázáno, že přílišná sterilita nepodporuje imunitní systém dětí, a dokonce mu škodí. Dítě je pak přecitlivělé a přehnaně reaguje na cokoli. Podle studie provedené v dětském centru Johns Hopkins jsou děti, které se v prvním roce života setkají s domácími bakteriemi a srstí domácích zvířat, méně náchylné k alergickým reakcím nebo vzniku astmatu. Po prvním roce života už však kontakt s kočkami nebo psy není tak přínosný.

     

  • Nesprávné použití kočárku

    Autor: iStock

     

    Víte, jak správně tlačit kočárek na přechodu nebo po silnici, kde není chodník? Nebo jak nastupovat do výtahu či dveří metra s kočárkem? Správně byste měla vzít dítě do náručí a takto vejít do výtahu – jakmile jdete s kočárkem, může se stát, že dveře výtahu se zablokují, právě když strčíte kočárek dovnitř. Podobné pravidlo se týká přecházení silnice s kočárkem. Rodiče obvykle tlačí kočárek před sebou, ale podle odborníků to je nebezpečné. Kočárek je mnohem nižší než auto a řidič ho nemusí vidět kvůli jiným autům. Kočárek by měli tedy rodiče tlačit po svém boku, ne před sebou.

     

    Jaké důvody mívá kojenec k pláči? Jsou to tyhle! Podívejte se na naše VIDEO:

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku