Nezbláznila jsem se jen díky ostatním matkám na Facebooku, tvrdí tahle žena

Nezbláznila jsem se jen díky ostatním matkám na Facebooku, tvrdí tahle žena
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
11. srpna  2019 
 06:00

Cristina Margolis je blogerka, milovnice kávy a máma dvou dcer. Píše blogy o tom, jaké mateřství je – bez příkras a kudrlinek. Její „specialitou“ je ADHD, protože tuhle problematiku dobře zná. I proto založila podpůrnou skupinu na FB s názvem My Little Villagers. Když nepíše, blbne s dětmi, třeba tak, že s nimi vytváří videa na YouTube, jezdí na dovolenou a ráda nakupuje. Mimo jiné je aktivní uživatelkou Facebooku a je členkou mnoha mateřských facebookových skupin. A říká, že jedině díky těmhle matkám na FB přežívá mateřství s přehledem.

Když čekala první dceru, připojila se k první skupině maminek na Facebooku. To bylo v roce 2009 a od té doby těch skupin přibylo. „Bylo fajn mluvit s ostatními ženami, které procházely tím samým jako já, prakticky ve stejnou dobu. Měla jsem samozřejmě své přátele ve skutečném životě, na které jsem se obracela, ale přestože se mi snažili pomoct, nedokázali často pochopit to, čím jsem procházela. Navíc jsem cítila, že je nespravedlivé je pořád bombardovat svými zkušenostmi, strachem a stresem z těhotenství. Přátelé na Facebooku, to však byl jiný příběh,“ vypráví Cristina.

Cristina dále vypráví, že na facebookovské skupině matek mohla zveřejnit jakoukoli obavu, aniž by se musela bát toho, že ji někdo odsoudí. „A během několika minut jsem dostala užitečné odpovědi od žen z celé země, které mě nejen donutily, abych se cítila líp, ale taky mi daly pocit, že v tom nejsem sama,“ říká. Obávala se, že až se stane maminkou, bude izolovaná a frustrovaná, protože nebude mít nikoho, s kým by mohla mluvit v reálném životě. „S přáteli na Facebooku je to snadné. Je to úžasný, rychlý a snadno přístupný způsob, jak se spojit s dalšími ženami.“

Pak se dcera narodila a ještě nějakou dobu Cristina zůstala v této skupině matek. Těšila se, že poznávala ostatní, viděla fotky jejich dětí, které v průběhu let vyrůstaly. Jenže pak šestileté dceři diagnostikovali ADHD a celý svět se jí obrátil naruby. „Mozek mé dcery pracoval jinak a chovala se samozřejmě jinak než jiné děti. A zjistila jsem, že musím řešit jiné věci než to, jakou velikost batohu mám koupit. Moje myšlenky na dceru a její problém najednou nenacházely odezvu v původní skupině na Facebooku, a já potřebovala víc,“ vypráví Cristina.

Byla zděšená. Být matkou je náročné, ale být matkou dítěte se zvláštními potřebami je prostě další řada výzev, na které není každá máma připravená. „Rychle jsem pochopila, že maminka takového dítěte potřebuje taky velkou podporu, porozumění a pochopení, tak jsem se rozhodla založit vlastní skupinu na Facebooku, která bude podporovat rodiče dětí s ADHD – My Little Villagers,“ vysvětluje Cristina.

Poslední čtyři roky provozuje tuhle skupinu a uveřejňuje v ní informace, které jsou pro další rodiče především užitečné. Skupina už má 25 tisíc členů a ona se spřátelila s dalšími matkami se stejným problémem. „Přestože jsme od sebe tisíce kilometrů, sdílíme svoje boje a triumfy navzájem, podporujeme se a fandíme si, když máme pocit, že selháváme. Je to bezpečné místo pro mě i mnoho dalších matek, kam můžeme jít, když se potřebujeme vykecat, a kde nás ostatní nejen chápou, ale taky nám v těžkých chvílích zlepší náladu. Ano, bez téhle skupiny maminek na Facebooku bych se zbláznila z osamělosti a frustrace. Někteří lidé si můžou myslet, že to přeháním, ale přísahám, že kdybych tyhle facebookové mámy neměla, moje duševní zdraví by utrpělo.“

 

Nedaří se dítěti ve škole? Možná má ADHD, řešte to co nejdřív. Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku