Napište dítěti dopis a vyznání. Co v něm nesmí chybět? Tyto magické věty

Napište dítěti dopis a vyznání. Co v něm nesmí chybět? Tyto magické věty
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. září  2019 
 06:00
Zkuste někdy napsat svým potomkům dopis. Může to být zábavné, zároveň má psané slovo až magickou moc. Umožní trvale vyjádřit lásku, obdiv a hrdost. Co by v takovém vzkazu určitě nemělo chybět?

Ve zrychlené době emailů a sociálních sítí se psaní dopisů může jevit jako zbytečnost či přežitek, věřte ale, že to tak není. Naopak. Vyzkoušejte to, možná budete překvapeni. Co takhle zavést novou rodinnou tradici v podobě každoročních psaníček pro své děti k svátku nebo narozeninám? Za pár let pro ně takové poklady budou mít nedocenitelný význam, uvidíte. Každé písmeno, které vtisknete na papír, je hmatatelným vyjádřením vaší lásky, povzbuzení, pýchy, naděje a přání pro jejich budoucnost. Co by v takovém dopise nemělo chybět? Bohatě stačí jen pár slov, která jsou (a i po letech pro vaše ratolesti budou) důležitější než všechno ostatní. Jsou to tahle.

...
...
Autor: istock

Láska

V první řadě samozřejmě chcete říct svému dítěti, jak moc ho milujete. Možná to dáváte najevo každý den, ať už pohlazením, objetím nebo pochvalou. Jenže když zvěčníte na papír „miluji tě,“ získá tím takový vzkaz úplně jiný rozměr. Není to už „jen“ zpráva, kterou vyslovíte jen tak mimochodem v rámci každodenního shonu. Můžete napsat třeba:

*Je pro mě tolik těžké popsat, jak moc tě miluji.

*Být tvým rodičem je největším darem, který jsem v životě dostala.

*Nikdy nic nemůže změnit tu obrovskou lásku, kterou k tobě cítím.

Pozornost

Dnes a denně se podivujete nad tím, jak rychle vám děti odrůstají, občas si povzdechnete, že ten čas neuvěřitelně letí, jenže po pravdě, řeknete jim o tom, co se vám honí hlavou? Přiznejte jim, že jste si všimla, jak se mění, že se chovají pěkně, obdivujete jejich trpělivost a empatii, že jste hrdá na jejich vlastnosti, dělají vám radost. Můžete třeba zdůraznit:

*Obdivuji tvou velkorysost, s jakou se staráš o mladšího bratra.

*Líbí se mi, že jsi tak laskavý k lidem okolo tebe, to je krásná vlastnost.

*Vypadá to, že jsi už dospěl, když vidím, jak dobře se rozhoduješ a s jakým klidem řešíš konflikty.

Spolu

V každé etapě vývoje dítěte existují určitě věci, které děláte společně. Popište je, zavzpomínejte na společné zážitky a připomeňte, kolik zábavy a legrace jste si užili (výlety, hry venku, spaní pod stanem, rodinné vaření, plavecký kurz, fotbalové zápasy a tak dále). Vědět, že máte ráda věci, které se jim líbí a zajímají je, znamená pro dítě víc, než možná tušíte. Po pár letech bude nad vašimi poznámkami rádo vzpomínat a zaručeně vykouzlí úsměv na jeho tváři.

Hrdost

Buďte konkrétní, když popisujete, proč jste na své dítě hrdá a pyšná (vynikající školní výsledky, sportovní nebo výtvarné nadání, ochota pomáhat ostatním, soucitná povaha…). Vysvětlete, za co si ho nesmírně vážíte, které vlastnosti se vám nejvíce líbí, jak ráda ho pozorujete a posloucháte, když vypráví své každodenní zážitky, ze kterých vyplývá, jak je mezi kamarády oblíbený, nebo když vidíte, s jakou péčí a něhou se chová ke zvířatům nebo malým dětem. Taková slova přeci toužíme slyšet všichni, nehledě na věk.

Naděje

Pravděpodobně máte v hlavě spoustu tajných snů, přání a plánů pro budoucí život milovaného dítěte. Ze všeho nejvíce toužíte po tom, aby bylo v životě šťastné, spokojené a úspěšné. Není od věci dát mu o nich vědět, svěřit se se svými nadějemi, upřímně přiznat, o čem přemýšlíte a co byste si pro něj od srdce přáli. A nemusí jít vůbec o nic velkého. Nesnažte se vyvíjet jakýkoli tlak („Doufám, že se staneš uznávaným lékařem.“), namísto toho zkuste formu povzbuzení, která dítě možná postrčí dopředu, dodá odvahu, bude ho inspirovat k zamyšlení: „Věřím, že budeš mít hodně dobrých přátel, protože jsi velice otevřený, přímý a férový“ nebo „Už delší dobu pozoruji, že máš obrovské nadání na sport (hru na klavír, tanec, kreslení…), byla by škoda ho zahodit.“

Důvěra

Každé dítě musí cítit, že v něj jeho rodiče věří, důvěřují mu a dávají najevo, že se na něj mohou bez obav spolehnout. Nešetřete podobnými vyznáními, využijte svůj dopis jako skvělou příležitost k tomu sdílet s potomkem vaše pocity a přesvědčit ho, že jeho jednání je správné a motivuje i vás k tomu, že se snažíte být lepším člověkem. Napište mu, že nepochybujete o jeho skvělé budoucnosti (a z jakých důvodů), použít můžete i nějaký chytrý inspirativní citát, který se vás osobně dotkl a zaujal vás.

Slib

S tímto slovem je to trochu složité, protože existují sliby, které byste svým dětem nikdy neměla dávat. Buďte obezřetná, protože říci „slibuji“ je zavazující a nevratné. Vyznání v podobě slibu, plné odhodlání, má obrovskou sílu, na to pamatujte. Co svým dětem můžete s klidným svědomím slíbit, aniž byste se obávala, že bude nereálné svým slovům dostát?

*Že je budete navždy milovat, bez výhrad a podmínek, bez ohledu na to, co provedou, pokazí a co se jim nepovede.

*Že pokaždé pečlivě vyslechnete, co vám chtějí říct, a budete tady pro ně jako opora a „přístav“.

*Že kdykoli nastanou potíže nebo se vyskytne problém, pomůžete jim ho vyřešit a pokusíte se vidět věci i z jejich pohledu.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku