Dáváte si předsevzetí? Jděte na to jinak! Tahle zvládne každý rodič!

Dáváte si předsevzetí? Jděte na to jinak! Tahle zvládne každý rodič!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
21. prosince  2019 
 06:00

Každý rok si znovu a znovu slibujete, že tentokrát už je dodržíte? Jenže pak se cítíte provinile a pronásledují vás výčitky svědomí, že to zase nevyšlo a všechno se během pár dní vrátilo do starých kolejí? Přestaňte se týrat a vyzkoušejte trochu jiný přístup!

Nebudu pít tolik kafe, začnu konečně cvičit a shodím poporodní kila (i když už ratolesti chodí do školy), přihlásím se na kurz francouzštiny, budu trpělivější, milejší na partnera, přestanu křičet na děti… Připomíná vám to něco? Když ale dojde na lámání chleba, nakonec pociťujete jen vlastní selhání, připadáte si neschopná a vyčítáte si slabou vůli. Vyhrajte tentokrát sama nad sebou! V čem se ukrývá tajemství úspěchu? Nenakládat si na bedra nereálné a nesplnitelné cíle, ale zaměřit se jen na ty, které jsou skutečně proveditelné a o kterých předem víte, že je s trochou snahy a štěstí (a bez většího strádání) zvládnete. Které to jsou? Tohle si s klidným svědomím můžete slíbit:

...
...
Autor: istock

1. Budu pít méně oblíbeného vína (všimněte si, že není konkrétně řečeno „méně, než někdo...“).

2. Budu poctivě trénovat trpělivost (a poctivý trénink samozřejmě vyžaduje čas, nic se nesmí uspěchat, člověk se holt nezmění za jeden jediný den).

3. Přestanu nadávat na novoroční předsevzetí (viz bod 4).

4. Zapracuji na tom, abych se necítila v jednom kuse nervózní a ve stresu (a novoroční předsevzetí jsou jasným psychickým nátlakem, nepřetržitě mě stresují a kazí mi náladu).

5. Začnu více šetřit ("pokud mi nekoupíš to nové auto, po kterém tolik toužím, uspoříš pro nás sto tisíc, takže díky, drahý muži").

6. Začnu si hlídat pitný režim a pít víc vody (jistě, kávu přece bez vody neuvařím, že?).

7. Dvakrát týdně si obléknu cvičební úbor na zumbu nebo aerobik (není to sice záruka, že nakonec vyrazím do tělocvičny, ale jde o nezbytný první krok).

8. Večer budu chodit dříve spát, abych ráno nebyla tolik unavená ("zlato, uložíš děti do postele a přečteš jim pohádku, jo?").

9. Přestanu ztrácet tolik času na Facebooku (v pohodě, Instagram je stejně lepší).

10. Nepřipustím, aby mě děti přemluvily k tomu, abychom si pořídili domů další zvíře (vždyť je to tak snadné, stačí jim slíbit nový tablet nebo iPad, na který by už jednoduše nezbyly peníze).

11. Nebudu se zabývat a stresovat zbytečnými maličkostmi (otázka: dají se vlastní děti a nadřízený považovat za maličkosti?).

12. Každý týden vyzkouším něco nového (mimo jiné se pokusím zjistit, jak chutná pravé šampaňské, láká mě rovněž otestovat, co se stane, když na týden přestanu vařit a celou neděli se budu z postele dívat na seriály).

13. Začnu zase víc číst (vzhledem k tomu, že poslední knížku jsem přelouskala až do konce v roce 2015, by to nemělo být příliš těžké).

14. Budu k sobě laskavější (to by se mělo hodit, zejména v situaci, když přiberu tři kila nebo mě rozzuří sousedka a utěším svůj žal v lahvince suchého Chardonnay).

15. Pokusím se usilovat o duševní rovnováhu (OK, ve skutečnosti vůbec netuším, co to vlastně znamená, ale zní to dobře, ne?).

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku