5 důvodů, proč je lepší být svobodná matka než vdaná, ale nešťastná

  • 5 důvodů, proč je lepší být svobodná matka než vdaná, ale nešťastná
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. prosince  2019 
     06:00

    Víte, co je horšího než být rozvedená? Pocit osamělosti každý den v manželství, kde nefunguje téměř nic. To si ostatně myslí i autorka, blogerka a matka Elizabeth Laura Nelson, která sice manžela nemá, ale ani trochu se necítí být osamělá nebo nešťastná. Proč je podle ní lepší být single máma než být máma s prstýnkem a manželem, ale nespokojená?

    Elizabeth říká, že jí několik kamarádek říkalo, že by nejraději manžela opustily, ale nakonec je zastavila myšlenka, že by zůstaly single matkami. Chápala to. Pojem single máma je pořád tak trochu zvláštní, má nádech toho, že jste buď hrdinky, nebo chudinky, kterým nic jiného nezbylo. „Jaká je podle mě skutečná pravda o svobodných matkách? Že neexistuje jedna jediná pravda o svobodných matkách,“ říká Elizabeth. A přidává důvody, proč je podle ní super být single máma.

  • Neprobouzím se každé ráno plná vzteku

    Autor: iStock

     

    Když jste v toxickém vztahu, stačí málo a vypěníte už brzo ráno. Typické ráno, když jsem se vdala, probíhalo tak, že jsem vstala, šla si zaběhat, udělala si snídani, připravila svačinu dcerám, našla ztracené rukavice, zamezila sourozenecké hádce a teprve pak se ospale do kuchyně dostavil manžel. Udělal si hrnek kávy a stál tam v pyžamu a čekal, až mu udělám snídani. Fakt mě to štvalo, a rozčílila jsem se tedy hned po ránu. Mé dcery si tak navykly slýchat maminčin křik a vztek hned ráno. Jako svobodná máma musím každé ráno dělat všechno sama jako předtím, ale aspoň nemusím sledovat, jak někdo jiný usrkává kávu a dívá se z okna, zatímco já makám. A už nejsem matka, která ráno křičí.

     

  • Mám pár víkendů jen sama pro sebe

    Autor: iStock

     

    Říkala jsem, že musím každé ráno dělat všechno sama? Ano, ale zase mám dva víkendy v měsíci sama pro sebe, to když jsou děti s otcem a já si můžu dělat, cokoli jen chci, nebo vůbec nic. Když si chci objednat indické jídlo, objednám si ho. Nebo se chci koukat na Netflix, dívám se. Pokud chci celou noc zpívat karaoke a tančit, nikdo nebude naštvaný, když přijdu ve 4 hodiny ráno domů zpocená a unavená. Pokud chci zajet na Coney Island za šedého zimního rána a brouzdat po promenádě a pozorovat lidi, nikdo nebude kňučet, že je zima a že chce jít domů. Jistě, když jsem se rozvedla, bylo těžké se poprvé s dcerami rozloučit, když šly za tátou, a občas mi pořád chybí, ale naučila jsem se využít naplno volno, které mám, když jsou pryč. Je důležité uvědomit si, že jsem to pořád já, ne jen máma.

  • Musela jsem vytvořit nová pravidla

    Autor: istock

     

    Stále dochází k určitým vyjednáváním a kompromisům v oblasti rodičovské strategie, ale u mě platí má pravidla. „Ale tatínek řekl, že na pohovce můžu jíst“ platí možná u otce mých dětí, ale u mě doma ne. Když jsou děti se mnou, dělají to, co vyžaduji já. Nepotřebuji, aby má rozhodnutí schvaloval někdo další ani je podporoval. Jsem prostě matka a basta.

     

  • Zjistila jsem, jak úžasní jsou mí přátelé

    Autor: iStock

     

    Když jste svobodná matka, skuteční přátelé se projeví, aspoň u mě to tak funguje. Ať už jde o vyzvednutí dětí ze školy, večeře nebo nákup, naslouchání mým posledním rodičovským dramatům nebo nesení těžkých tašek domů, mí přátelé tu jsou pro mě. Snažím se držet krok s realitou, abych nebyla izolovaná. Jsem ráda, že mám přátele „za zády“, když je potřebuji, a vlastně většinu času na sebe ani nemyslím jako na single matku, protože mám tolik lidí, kteří mi rádi pomůžou.

     

  • Opět mám radost z budoucnosti

    Autor: iStock

     

    Když jsem se vdala, měla jsem pocit, že zbytek mého života je už víceméně nalinkovaný. Chtěla jsem strávit každý den navždy s toutéž osobou. Tahle myšlenka by měla být uklidňující, vzrušující a potěšující – však to všechno by v manželství mělo být. Až na to, že jsem byla nešťastná. Bylo mi 23 let, když jsem se vdávala, teď mi je 35 let a jsem docela jiný člověk. Musela jsem čelit realitě, že problémy, které v manželství byly, neodejdou samy od sebe, a upřímně jsem se ptala, zda s nimi chci dál žít. Zeptala jsem se: „Chtěla bych, aby některá z mých dcer byla v manželství taky nešťastná?“ Odpověď byla ne. Chtěla jsem, aby dcery vyrůstaly s vědomím, že nikdy není pozdě změnit kurz a usilovat o štěstí, i když to znamená porušit manželský slib. Rozhodla jsem se tedy udělat krok do nové budoucnosti. Jistě, procházet rozvodem je drsné, bylo to těžké, ale víte, co je horší než se rozvést? Pocit osamělosti každý den a vědět, že se to nikdy nezlepší. Nedovolte, aby hněv a hořkost zůstaly ve vaší duši.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku