5 jednoduchých způsobů, jak můžete být už letos lepšími rodiči!

  • 5 jednoduchých způsobů, jak můžete být už letos lepšími rodiči!
    ...
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    7. ledna  2020 
     06:00

    Výchova potomků je náročná a vysilující disciplína a po všech stránkách dokonalý rodič, který se nedopouští omylů a přešlapů, neexistuje. Vždycky se najde něco, na čem je dobré zapracovat, co změnit a vylepšit. A tou nejúžasnější inspirací jsou nám zpravidla samy děti. Co můžete udělat, abyste jim byli blíže?

  • Víc si hrajte!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Umění hrát si je nejsilnější stránkou každého rodiče. Že vás nebaví jezdit několik hodin s autodráhou, parkovat vláčky do depa, vymýšlet maňáskové divadlo, převlékat panenky a vařit jim kafíčko v kuchyňce? Překonejte se, stojí to za to! Zapomeňte jednou na výmluvy, že musíte vařit, uklízet nebo psát pracovní e-maily. Nechte se od dcery učesat, nasoukejte se do kostýmu čarodějnice, vyrábějte z modelíny zvířátka, dejte si s ratolestmi turnaj v pexesu! Když si s nimi hrajete, věnujte jim maximální pozornost, neťukejte nic do mobilu ani neodbíhejte k žehlení. Jistě, není nic špatného na tom, vést děti k tomu, aby se uměly zabavit samy a uměly vymýšlet hry vlastními silami, je to celkem důležitá dovednost, ale neznamená to, že vás nepotřebují vůbec. Touží s vámi sdílet všechno, co je baví a těší.

  • Říkejte častěji „proč ne?“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pokuste se alespoň občas zapomenout na povinnosti a úkoly všedního dne a buďte spontánní, stejně jako vaše děti! Nalaďte se na společnou vlnu. Až za vámi přijde dcera s tím, že chce jít na hřiště nebo do parku na piknik, případně syn navrhne vyjížďku na koloběžkách, zapomeňte na běžné výmluvy na nedostatek času nebo domácí práce a odpovězte: „Jasně, proč ne!“ Čas od času se odvažte a podnikněte společně něco, co se vymyká běžným každodenním činnostem, úkolům a povinnostem. Dejte si slib, že se naučíte častěji říkat „proč ne?“ spíše než „teď nemůžu, opravdu to nejde“.

  • Neřešte hlouposti!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Umíte rozlišovat, co je skutečně důležité, a které nesmyslné maličkosti naopak nestojí za rozčilování, stres nebo špatnou náladu u vás doma? Pociťujete často frustraci nebo zlost kvůli zbytečným problémům, přistihujete se, že většinou (a někdy zcela automaticky, bez rozmýšlení) odpovídáte dětem „ne“ a udílíte jim jen příkazy a zákazy? Přiznejte si, že rozlitá miska cereálií s mlékem, rozvinutá role toaletního papíru namotaná kolem židle nebo neustlaná postel nejsou konec světa.

  • Choďte ven!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vezměte ratolesti a vyrazte ven. Na čerstvém vzduchu budou šťastné, příjemně se unaví, a navíc pravidelná dávka pohybu je pro jejich (i vaše) zdraví naprosto nezbytná! Jděte, i když se vám zrovna nechce a mnohem lákavější vám připadá představa odpočinku u televize se šálkem kávy v ruce. Proběhněte se, vyjeďte na kole, jděte bruslit nebo jen na procházku do lesa. Blbněte, sbírejte kamínky, neřešte, že se zašpiníte, skákejte přes kaluže, hrajte na schovávanou…

  • Dovolte jim pomáhat!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nechte dítka, aby se zapojila do běžných domácích prací, a rozdělte jim úkoly, které budou mít v domácnosti na starost. Někdy rodiče svým ratolestem zjednodušují život a nic po nich nechtějí z obavy, že něco ušpiní, rozbijí a zničí. Spousta maminek si raději udělá vše sama a po svém, než by riskovaly, že po zásahu potomků je čeká neplánovaný půlhodinový úklid – takže si zdánlivě jen přidělají další práci... To je ale velká chyba. Stejně tak přístup založený na myšlence „stejně to udělají špatně a budu to po nich muset předělávat, tak si to raději udělám rovnou sama“. Nechte děti pomáhat s prádlem, nádobím, prostíráním stolu a úklidem, a to i za cenu, že udělají nepořádek a jejich pomoc bude nejspíše hodně svérázná. Pocit hrdosti a pýchy na své dovednosti, který je bude motivovat pro další život, daleko převáží vaše chvilkové nepohodlí. Myslete na to, až budete dávat do pořádku následný binec a likvidovat nedostatky jejich úsilí.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku