Konečně změna? Stát chce platit alimenty za dlužící rodiče

Konečně změna? Stát chce platit alimenty za dlužící rodiče
Foto: istock
Sdílej na facebooku
11. června  2019 
 18:00

Tisíce dětí, kterým jeden z rodičů neposílá nařízené alimenty, by měly od roku 2021 dostávat peníze od státu. Úřady pak budou dlužnou částku po neplatičích vymáhat samy. Stojí to v návrhu zákona na zavedení zálohovaného výživného, který poslala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) do mezirezortního řízení. Minulé návrhy v tomto smyslu zatím vždycky spadly pod stůl. 

Návrh předpokládá, že za výplatu výživného stát ročně utratí kolem 861 milionů korun, na dalších více než sto milionů přijdou administrativa a platy nových zaměstnanců na úřadech práce.

Ministerstvo přitom očekává, že se úřadům podaří od neplatičů vymoci jen deset procent z celkové částky, tedy kolem 86 milionů korun. „Při odhadu návratnosti se vycházelo z údajů exekutorské komory, dle kterých se průměrná vymahatelnost pohybuje okolo 20 procent, a také ze srovnání obdobného institutu v ostatních evropských zemích a z dřívějších zkušeností s vymáháním sociálních dávek státem,“ uvádí rezort.

V sousedním Německu nyní čelí úřady kritice, že se jim loni podařilo vymoci jen 13 procent zálohovaného výživného, přede dvěma lety to bylo přitom 19 procent. Momentálně neexistují údaje o tom, kolik je v Česku neplatičů alimentů. Ministerstvo nicméně odhaduje, že žádostí o zálohované výživné by mohlo být ročně kolem 24 tisíc.

Další podrobnosti na webu E15 ZDE

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku