Poporodní deprese? Může postihnout i otce! Jak se projevuje a co s tím?

Poporodní deprese? Může postihnout i otce! Jak se projevuje a co s tím?
Pro otce je narození dítěte taky pořádnou změnou
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
26. února  2020 
 06:00

To, že spousta žen po porodu trpí splínem, či dokonce depresí, není nic neobvyklého. Ovšem věděli jste, že poporodním blues mohou trpět i otcové? Výzkumníci z University of Nevada došli k názoru, že opravdu mohou!

Závěry vědeckého týmu, který byl veden Brandonem Eddym, profesorem a párovým terapeutem z nevadské univerzity, byly nedávno publikovány v časopise Journal of Family Issues. Vědci tvrdí, že i muže může trápit poporodní deprese, ovšem většina mužů své symptomy nedávala s depresí do souvislosti. A ani jejich partnerky, které příznaky jasné poporodní deprese viděly, si nebyly jisté, že jde právě o to.

Stejně jako mnoho novopečených matek mohou i novopečení tátové cítit vyčerpanost a mít pocit jakési uvězněnosti. Mnozí muži během studie prozradili, že se cítili zanedbáváni svými manželkami, zdravotnickým systémem a společností. Vzhledem k tomu, že u otců nebyla tato diagnóza potvrzena lékaři, nemohli lékaři také ověřit, zda otcové nezažili depresivní stavy již dříve před narozením dítěte.

Přestože nejde o první studii tohoto druhu, neexistuje žádné konkrétní měření pro hodnocení poporodní deprese u otců, jako je tomu u matek. Nicméně se uvádí, že míra deprese u otců se na celém světě pohybuje od 5 do 10 procent.

Jedna studie z roku 2014 zjistila, že míra deprese je vyšší u otců, kteří nežijí se svými dětmi. A muži, kteří žijí se svými dětmi, vykazovali rostoucí depresivní příznaky s věkem dítěte, zhruba do 5 let. Překvapivé bylo také zjištění, že deprese se objevovala častěji u mužů, jejichž partnerky trpěly také depresí.

Podle odborníků z Mayo Clinic jsou nejvíce ohroženi poporodní depresí mladí otcové, kteří mají v anamnéze deprese nebo mají finanční problémy. „Tito muži jsou velmi často vystaveni riziku, že se budou cítit odmítáni, vyčerpáni a že budou neustále pod tlakem rodičovských povinností,“ říká Michael Brodsky z LA Care Health Plan.

Na depresivní stavy mohou mít vliv různé faktory, například pracovní výkon a následně nedostatek spánku spojený s péčí o novorozence, ztráta podpůrných vztahů s přáteli nebo příbuznými a další stresory. „Dejte si dohromady nedostatek spánku, změnu v dynamice života, dítě, které je na vás závislé a vyžaduje všechen váš čas, a celá rodina je vystavena stresu,“ říká Illan Shapiro, pediatr z AltaMed Health Services. „Pokud jste chronicky stresovaní, ovlivňuje to hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů. Když jste pod tlakem a trpíte úzkostí, oslabuje se imunitní systém a může se objevit deprese,“ dodává.

Někteří muži se ale o svém problému zdráhají mluvit. Během studie pociťovali tlak ohledně přizpůsobení se stereotypním rolím „tvrdého chlapa“ a udržení svých pocitů strachu pod pokličkou. Je tedy pravděpodobné, že muži jen výjimečně vyhledají pomoc odborníků. „V některých ohledech by to pro ně mohlo být jednodušší, protože některé mužské celebrity o tom veřejně diskutují. Například popová hvězda Justin Bieber nedávno mluvil o svých bojích s depresemi,“ říká Brodsky.

A přimět muže mluvit o tom, co je trápí, je první krok k úspěšnému řešení. „Když máte poporodní depresi, nevidíte světlo. Všechno je negativní. Vyřešit to je ale velmi důležité pro celou rodinu, nejen pro vás, ale i pro dítě. Dítě by mělo být největší motivátor,“ domnívá se Brodsky.

Bez léčby totiž mohou problémy eskalovat a zhoršovat se. „Jakmile se objeví myšlenky na sebepoškození, nemůžeme se starat ani o sebe, a to se vše může odrazit na dětech,“ dodává pediatr Shapiro. Muži by tedy měli hledat pomoc a poporodní depresi řešit jako kterýkoli jiný fyzický problém. „Když vás bolí hlava, taky si vezmete prášek. A pokud je v mozku chemická nerovnováha, dá se léčit léky,“ pokračuje Shapiro.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku