Bojíte se těhotenství a porodu? Tyhle rady zkušené duly vám pomohou

  • Bojíte se těhotenství a porodu? Tyhle rady zkušené duly vám pomohou
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    27. prosince  2017 
     06:00

    Čekáte svoje první dítě a máte tak trochu obavy, jak zvládnete těhotenství, porod a péči o dítě? Možná vám pomůžou tipy duly Lori Bregman, která působí jako dula už téměř patnáct let a napsala o svých zkušenostech i knihu. Tohle jsou její nejoblíbenější a taky nejefektivnější tipy, jak zvládnout těhotenství s důvěrou a v pohodě.

  • Každý den se zastavte a prožívejte svůj jiný stav

    Autor: iStock

    Těhotenství je zázračná doba, která se nebude nikdy opakovat (tedy, možná ještě párkrát, podle toho, kolik chcete potomků). Každý den přicházejí nové a nové věci, které jsou pro vás naprosto nečekané a zvláštní. Vaše tělo se mění a vy se snažte tyhle změny přijmout a akceptovat s porozuměním a láskou.

    "V dnešní době plné technických vymožeností, sociálních sítí a pracovních povinností není vždy snadné prožívat naplno váš jiný stav. Vyčleňte si proto každý den chvíli, abyste se zastavila a odpojila se od vnějšího světa, abyste mohla naplno vnímat to, že ve vás roste nový život. Poddejte se tomu zázraku, který ve vás roste,“ radí dula Lori.

     

  • Čím lépe se o sebe budete starat, tím lépe pro vaše dítě

    Autor: iStock

    Během devíti měsíců, kdy ve vás roste vaše dítě, je vše, co dáváte vašemu tělu stejné, jako byste to dávala dítěti. Čím lépe o sebe budete dbát, tím lépe se postaráte i o dítě. Jinými slovy: Zdravá maminka, zdravé dítě. Nezapomeňte, že potraviny, které jíte, kosmetické přípravky, které používáte, i způsob, jakým řešíte každodenní situace, jsou základnou pro zdravý vývoj vašeho dítěte. Už teď jste matkou, a to tím, jak se staráte o svoje tělo.

  • Čtěte, hledejte rady o těhotenství, ale důvěřujte i svým instinktům

    Autor: iStock

    Můžete během těhotenství přečíst stovky knih o tom, jak a co dělat, můžete si nechat poradit od desítky svých kamarádek nebo porodních asistentek – ty všechny vám zcela určitě budou v dobré víře říkat, co je pro vás a vaše dítě nejlepší. Ale věřte, že až se dítě narodí, i bez těch rad zjistíte, co máte dělat. Ty nejsprávnější odpovědi totiž najdete sama v sobě díky svým mateřským instinktům. Vnímejte je, poslouchejte je a neignorujte je.

     

  • Naučte se správně dýchat, abyste vydýchala stres

    Autor: iStock

    Těhotenství je vzrušující věc, ale někdy může být naplněné stresem a strachem. Je to naprosto přirozené a nemusíte se tomu bránit. Naučte se ale dýchat, jakmile se ocitnete v nějaké stresující situaci, zastavte se a zhluboka se nadechněte. Čím pomaleji budete dýchat, tím klidnější budete. Až nastane nějaká stresující situace, zkuste tohle jednoduché cvičení: Dejte si ruce na břicho, zhluboka se nadechněte do břicha na čtyři až šest nádechů. Vydechujte pomalu ústy. Zopakujte několikrát a uvidíte, že vám hned bude líp.

  • Nezapomínejte na partnera a prožívejte těhotenství s ním

    Autor: iStock

    Spousta žen se v okamžiku, kdy zjistí, že čekají dítě, upnou jen na ně. Jako by už manžel či partner nebyli tak důležití, ale jsou! Váš vztah během těhotenství může ovlivnit i budoucí vztahy vašeho dítěte. Spolupracujte, abyste se stali týmem a fungovali na stejné vlnové délce, probírejte rodičovské styly, morálku a výchovu, jednoduše mluvte o všem, co jednou jako rodiče budete potřebovat.

     

  • Hledejte své pravé já

    Autor: iStock

    Během těhotenství se kolem vás vyrojí tisíce lidí, kteří vám budou neustále dávat svoje názory. Pokud nebudete pevná v kramflecích a nebudete vědět, kdo jste a na čem vám záleží, může se stát, že budete velmi zmatená. Je důležité najít sebe sama a přijmout autentičnost vašeho stavu. Pravda je ve vás, ne ta kolem.

  • Soustřeďte se taky sama na sebe

    Autor: iStock

    Letěla jste už letadlem? Pak víte, co tam letuška na začátku říká. Kdyby došlo k čemukoli, nejprve si musíte nasadit kyslíkovou masku vy, teprve pak můžete pomáhat ostatním. Totéž platí o vašem těhotenství. Pokud pořád jedete naplno, aniž byste se zastavila a soustředila se sama na sebe, brzo se vyčerpáte a budete nepoužitelná. No, a i porod pak bude mnohem náročnější. Musíte najít čas i sama pro sebe, pro své potřeby, jedině tak dáte dítěti jednou to, co skutečně potřebuje.

     

    Jak roste miminko ve vašem břiše během devíti měsíců? Podívejte se na VIDEO.

    Video se připravuje ...
    Jak roste miminko v břiše během 9 měsíců těhotenství. • VIDEO: 
     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku