Jino taje opic: Výtvarný skvost od Petra Nikla pro děti i rodiče

Jinotajný atlas s patnácti druhy opic
Foto: Supermámy
Sdílej na facebooku
28. února  2018 
 06:00

Některé knížky mohou naše děti tahat po výletech a do postele, neublíží jim ani ohmatané rohy. Některým by to však ublížit mohlo, a proto jsme na ně doma mnohem opatrnější – mezi takové patří třeba Jino taje opic od Petra Nikla. Knížka krásná nejen obsahem, ale i zpracováním. Nedržíme ji však za sklem, protože ji společně moc rádi luštíme. 

Malíře, muzikanta a divadelníka Petra Nikla máme doma rádi. Jeho nápady a fantazie rezonují jak s dětským, tak dospělým světem. Ať už jde o hudebně-zvukové výstavy, kde se na věci přímo musí sahat, jako jsou výstavy Orbis Pictus nebo Play, nebo o jeho knihy.  

Tou nejnovější jsou loni vydané Jino taje. Výtvarně poutavá publikace přináší zajímavé postřehy ze života různých druhů opic sepsané do krátkých, vtipných a snadno zapamatovatelných veršů. Abyste si je mohli přečíst, musíte je však rozluštit! Šifra není složitá, písmena představují samotné opice, ale někdy musíte hodně zapojit představivost. K zážitku z téhle knihy patří i radost z toho, když se vám to podaří. 

Patnáct druhů opic

Z knihy Jino taje opic
Z knihy Jino taje opic
Autor: Meander
Jino taje od svých čtenářů vyžadují zklidnění a soustředění, už kvůli tomu, že nehýří barvami, ale důsledně pracuje s černobílou realistickou kresbou. Petr Nikl čtenářům představuje vedle obligátních lemura nebo gorily i druhy opic, o kterých nejspíše mnozí z nás nikdy neslyšeli. Tak schválně – říká vám něco langur čínský (z modré tváře langura kráter krásy vyvěrá) nebo nártoun filipínský (nártoun slunce vidí jen v lesku luny třpytivém)? Zaujmout může i předškoláky, ale asi nejvíce bude – vedle rodičů – sedět mladším školákům.

Mimořádně hloubavé děti si vystačí jen s Jino taji samy, rodičům ostatních doporučujeme, ať si knihu luští společně s potomky. Vyplatí se je trochu povzbuzovat, ať se knihy a luštění písmenek nebojí, jejich fantazii to rozhodně prospěje. Najdete v ní i karty s opičími písmeny, můžete si je rozstříhat a skládat z nich pak vlastní opičí vzkazy.

Knihy Petra Nikla – a Jino taje v tomhle nejsou jiné – patří mezi ty nejkrásnější, které se na trhu objevují. Skvělý obsah jen podtrhuje celkové grafické a knihařské zpracování knihy vymazlené do posledního detailu, včetně desek potažených látkou.

Uvidíme, jak si Jino taje povedou v dalším ročníku soutěže o nejkrásnější českou knihu, kam je vydavatelka Ivana Pecháčková právem přihlásila. Mezinárodní porota je zařadila do finále v kategorii Bibliofilie a autorské knihy. Vítěz bude znám v polovině dubna.

Jino taje opic, napsal a nakreslil Petr Nikl, v edici Modrý slon vydal Meander roku 2017, počet stran 120, doporučená cena 698 korun

Lingvistické pohádky, Petr Nikl, vydal Meander
Lingvistické pohádky, Petr Nikl, vydal Meander
Autor: Meander
Mimochodem – Meander pro zájemce připravil další lahůdku: dotisk roky vyprodané knihy Lingvistické pohádky od stejného autora. Původní vydání z roku 2006 bylo dávno rozebrané, a proto nakladatelství připravilo dotisk téhle nádherné knihy, která před lety sbírala jednu cenu pro nejkrásnější knihu za druhou. 

Autor si v ní hraje s kresbami i jazykem, a že čeština je pro něco podobného mimořádně vhodná! 

Lingvistické pohádky, napsal a  ilustroval Petr Nikl, v edici Modrý slon vydal Meander. 56 stran, doporučená cena 360 korun

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku