Jak předškoláky naučit psát? Využijte jejich zájmu, Barevná abeceda vám pomůže

Barevná abeceda v časopise Sluníčko
Foto: Ester Stará
Sdílej na facebooku
3. října  2017 
 06:00

Nepropásněte začátek Barevné abecedy v zářijovém Sluníčku. A jako anděl... Čekají vás navíc zábavná rodinná hra s písmenky a také první krůčky ke zvládnutí grafomotoriky – to vše z dílny vynikajících autorů a odborníků Ester a Milana Starých. Tentokrát v odstínu tyrkysovém.

Zajímají se vaši předškoláci o písmenka? Chtějí, abyste jim je četli a psali? Teď k tomu můžete využít skvělou pomůcku: seriál Barevná abeceda, který začal vycházet v časopise Sluníčko z našeho vydavatelství. Autorkou projektu je Ester Stará, speciální pedagožka, logopedka s lety praxe, autorka a spoluautorka mnoha knih pro děti

Písmeno A najdete v zářijovém čísle, které je na stáncích, písmeno B vás bude čekat v říjnu, nové číslo časopisu Sluníčko vyjde zhruba za deset dní. 

Začněte s něčím jednoduchým, co dítě určitě zvládne

Ester Stará je speciální pedagožka, logopedka a matka tří kluků, která občas píše knihy pro děti. Alespoň takhle se představuje na svém webu. My jsme s ní udělaly rozhovor o tom, jak pracovat s předškoláky, pokud jde o rozvoj psaní a vůbec lásku ke knihám. 

Pro jak staré děti je projekt určen?

Cílíme především na předškoláky, ale i šikovné mladší děti už většinu úkolů zvládnou.

Ester Stará
Ester Stará
Autor: Ester Stará
Proč by rodiče neměli nechávat výuku psaní jen na škole?

V Barevné abecedě vlastně nejde o výuku psaní. Snažíme se rozvíjet grafomotoriku, zrakové vnímání, koordinaci ruky a oka, sluchové vnímání, paměť, pozornost, posloupnost, vyjadřování... Jedná se o jednoduché úkoly, díky kterým si dítě upevňuje dovednosti, které se mu ve škole budou hodit. Ne všechno se samozřejmě dá ale procvičovat nad papírem. Aby dítě ve škole obstálo, mělo by být především samostatné, emočně a sociálně zralé, schopné se soustředit a pracovat podle pokynů.

Jak poznat, že je ten správný čas pro rozvíjení dítěte v tomto směru? Předpokládám, že to bude u různých dětí v různém věku.

Ano, je to individuální záležitost. Obecně se dá říct, že nejlépe tehdy, když dítě o nabízené úkoly projeví zájem a ochotně se do nich pustí. Na oplátku mu samozřejmě musíme dát najevo, jak nás jeho snaha těší.

Co když to mé dítě prostě nebude bavit? Jak ho pro to nadchnout?

Začněte s něčím jednoduchým, co dítě určitě zvládne. Vybírejte to, co dítě baví. Někdy jsou to bludiště, jindy je to kreslení, někoho baví počítání. Postupně přidávejte obtížnější úkoly. Buďte trpěliví a laskaví.

A co naopak nedělat?

Rozhodně bychom neměli dítě nutit nebo přetěžovat. Procvičování by vždycky mělo probíhat v pohodě a dobré náladě.

Jak od malička dítě rozvíjet, aby mělo zdravý vztah ke knihám, čtení a psaní?

S dětmi si povídat, vyprávět, ptát se na jejich názor. Prohlížet si společně knížky, číst si příběhy, popisovat obrázky, hledat v nich detaily... Být dítěti příkladem – prostě číst si. Když bude mít dítě vztah ke knihám, bude se časem zajímat i o to, jak se co píše, a samo se o to bude pokoušet. Četba navíc podpoří jeho kreativitu, posílí emoční cítění, umožní mu sdílet příběh, prožitek.

Kdy řešit potíže s držením tužky? Podívejte se! 

Jak moc souvisí rozvoj jemné motoriky s logopedickými problémy?

Když rozvíjíme jemnou motoriku ruky, pozitivně ovlivníme i motoriku mluvidel a třeba i mikromotoriku očních pohybů. Jemné motorice obecně velmi prospěje, když rozvíjíme motoriku hrubou.

Všechno spolu prostě souvisí. Když budou děti běhat, skákat, lézt nahoru a dolů, stříhat, modelovat, stavět si z čehokoli, jejich řeč se bude ubírat tím správným směrem.

Knihy, jejichž autorkou nebo spoluautorkou je Ester Stará, najdete ZDE

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku