Žena v okně, Osm hor, Hodiny z kostí a další knihy, které stojí za to mít

Video se připravuje ...
A.J. Finn představuje Ženu v okně
Foto: Albatros
Sdílej na facebooku
17. listopadu  2017 
 06:00

Milujete detektivky, zejména severské, ale už se vám trochu přejedly? Zkuste novinku, kterou je Žena v okně. Jde tam také o vraždu, ale není to ani tak detektivka jako spíše thriller, v němž některé věci vůbec nejsou tak, jak na první pohled vypadají. Není sice napsaná převratným literárním stylem, ale promyšlený příběh podpírá velmi dobré řemeslo. 

Americký autor A. J. Finn sice v knize Žena v okně na první pohled nepřišel s ničím novým – knih o vraždách je přece tolik – ale rozhodně existuje hned několik důvodů, proč si knihu přečíst. 

Je napsána svižným jazykem, nechybí napětí a nečekané zvraty, které však na rozdíl od většiny detektivek nevycházejí ze zjištění policejních vyšetřovatelů. Hlavní hrdinkou je bývalá psycholožka Anna Foxová, která už téměř rok nedokáže opustit svůj dům, protože trpí agorafobií, tedy strachem z otevřených prostor.

Čas tráví sledováním starých černobílých filmů, často s mrazivou zápletkou, hraním šachů on-line, diskusemi s podobně postiženými přes internet a šmírováním sousedů v několika okolních domech. Uvěří jí někdo, když se snaží okolí přesvědčit, že z okna viděla vraždu? Uvěří někdo zmatené, která je neustále pod prášky, a navíc pije? 

Právě agorafobie je jedním z velkých témat románu, jehož autor sám trpí bipolární poruchou a má za sebou roky velkých potíží. Přesvědčivě líčí, jak tato nemoc člověka paralyzuje, znemožňuje mu normální život a jak ovlivňuje jeho pohled na svět. Agorafobie život zpomaluje a zpomaluje i tempo této knihy, ale vůbec to není na závadu, stejně chcete číst dál. 

Žena v okně, A.J. Finn, překlad Jiří Kobělka Motto, doporučená cena 3 49,-
Žena v okně, A.J. Finn, překlad Jiří Kobělka Motto, doporučená cena 3 49,-
Autor: Motto
„A. J. Finn vytvořil noirový román nového tisíciletí. Je plný fascinujících postav, úžasných zvratů a má báječnou vypravěčku, se kterou bych si hned otevřela lahev vína. Nebo raději dvě – mám spoustu otázek!“ řekla o knize Gillian Flynn, autorka populární Zmizelé. 

Kniha Žena v okně už stihla stát se hitem letošního New York Book Expo, ačkoli americké vydání vyjde teprve v lednu 2018. Už teď je jasné, že ji čeká také filmová podoba. Někteří kritici už teď o knize mluví jako o poctě legendárnímu filmu Okno do dvora, jakož i řadě dalších slavných starých filmů. Ostatně to, že je má rád – stejně jako hlavní hrdinka filmu Anna – přiznává i sám autor. 

Žena v okně, A. J. Finn, překlad Jiří Kobělka, vydal Motto/Albatros, doporučená cena 349 Kč

Do hor

Naším dalším knižním tipem je román Osm hor od italského spisovatele Paola Cognettiho, který vydal Odeon v rámci své edice Světová knihovna. Román popisující tajemství skryté v horách vychází česky neobvykle ve dvou verzích obálek.  

Osm hor, Paolo Cognetti, překlad Alice Flemrová, Odeon, doporučená cena 249,-
Osm hor, Paolo Cognetti, překlad Alice Flemrová, Odeon, doporučená cena 249,-
Autor: Odeon
„Začal jsem se učit tátův způsob chození do hor, což byla věc nejpodobnější výchově, jíž se mi od něj dostalo,“ vypráví Pietro, vypravěč románu Osm hor. Jeho rodiče se do sebe v horách zamilovali, on v nich najde nejlepšího přítele. Hory v této knize skrývají něco, co lidi spojuje a co je pak drží pevně jako skála i v té největší tragédii. Italský spisovatel Paolo Cognetti za Osm hor získal nejvýznamnější italské literární ocenění PremioStrega, které v minulosti získal například Umberto Eco, Alberto Moravia nebo Paolo Giordano. V Itálii se románu prodalo již více než 200 000 výtisků a připravuje se film. 

Rozebrat a zase poskládat

Hodiny z kostí, David Mitchell, překlad Petra Diestlerová, vydala Mladá Fronta, doporučená cena 429,-
Hodiny z kostí, David Mitchell, překlad Petra Diestlerová, vydala Mladá Fronta, doporučená cena 429,-
Autor: Mladá fronta
Na přečtení zatím čekají Hodiny z kostí od Davida Mitchella, autora proslulého opusu Atlas mraků. O co půjde? Patnáctiletá Holly po hádce s matkou zabouchne dveře za svým starým životem. Když nyní prochází anglickým venkovem, podivná setkání a souhry náhod přetvářejí její realitu tak, až se začne podobat oživlé noční můře. Neboť Holly upoutala pozornost skupinky nebezpečných mystiků – a jejich nepřátel.

Osud Holly Sykes je tmelem spojujícím příběhy dalších protagonistů Hodin z kostí – studenta z Cambridge, který usiluje o bohatství a vliv, rozpačitého otce, jenž si připadá naživu pouze tehdy, když podává zpravodajství z okupovaného Iráku, spisovatele středního věku, jenž truchlí nad svým vyhnanstvím ze žebříčku bestsellerů. Všichni sehrají roli v nadpřirozené neviditelné válce na okrajích našeho světa. Hodiny z kostí opět slibují kaleidoskop plný výrazných postav a možných světů, který přímo prosí o to, abychom ho rozebrali a opět poskládali dohromady.

A nakonec dvě novinky od Grady, které přímo lákají vyjít ven, a to bez ohledu na to, jaké je tam zrovna počasí. Jde o už třetí díl vynikající série Praha neznámá od Petra Rysky a pak o Vyhlídky nad přítoky Vltavy, což je rovněž pokračování tematické knižní série, jejímž autorem je Ivan Klich. 

Praha neznámá III, petr Ryska, Grada, doporučená cena 399,-
Praha neznámá III, petr Ryska, Grada, doporučená cena 399,-
Autor: Grada
Třetí díl Prahy neznámé nás zavede do neznámých a tajemných končin hlavního města. Objevíme Horní Nové Město s jeho sakrálními i univerzitními budovami. Poznáme kouzlo nouzových kolonií Na Kotlasce a Na Hájku a navštívíme statky v Ďáblicích. Projdeme staré Hlubočepy v údolí Dalejského potoka zaříznutého do Prokopských skal i prastarou ves Prosek.

Průvodce okolím Vltavy provede po 64 vyhlídkových místech nad přítoky Vltavy – tedy nad Lužnicí, Sázavou, Otavou a Berounkou. Kniha obsahuje bohatý fotografický materiál, u každé z vyhlídek najdete popis přístupu k vyhlídce, výřez z turistické mapy, GPS souřadnice místa a spoustu zajímavostí o každé z lokalit.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku