Daisy Mrázková: Výstava, na kterou musíte vzít děti, čeká je divadélko i dílny

Neplač, muchomůrko
Foto: Villa Pellé
Sdílej na facebooku
21. listopadu  2017 
 19:02

Chtěli byste vzít děti na nějakou výstavu obrazů, ale bojíte se, že by se nudily a vy byste jim rovnou otrávili celé výtvarné umění? Tak je vezměte na výstavu malířky a ilustrátorky Daisy Mrázkové do pražské galerie Villa Pellé. Vedle obrázků na vás čeká také doprovodný program. 

"Ráda jsem kreslila a nic jiného nechtěla, než aby mi dávali malé náčrtníky. Vždycky jsem dostala blok a pastelky a kreslila. Malování mě bavilo a malířkou jsem chtěla být už odmalička. Každý mi tenkrát říkal: Z tebe bude malířka. Dodneška tvrdím, že nejlepší je všechno nakreslit," řekla Daisy Mrázková loni v rozhovoru pro Pražský deník, krátce před svou smrtí. 

Narodila se v roce 1923, otec byl Čech, maminka Angličanka, kterou si po několika letech na ostrovech přivezl do Čech. Ona snad ze stesku po rodné zemi dala své dceři anglické jméno Daisy, neboli sedmikráska. Manželem Daisy byl malíř Jiří Mrázek. 

Teď jí až do 28. ledna 2018 patří výstavní prostory v galerii Villa Pellé v pražských Dejvicích. Výstava, která nese název podle jednoho z nejznámějších titulů této přední české výtvarnice Co by se stalo, kdyby…, nabídne nejen ilustrace, ale i méně známou volnou tvorbu. 

O tom, že výstava oslovuje zejména malé návštěvníky a jejich rodiče či prarodiče, svědčí i bohatý doprovodný program. Pro děti je během otevírací doby otevřen výtvarný ateliér, ve kterém si mohou vytvořit vlastní knížku. Výstavu doplní i divadelní představení, workshopy pro děti a komentované prohlídky pro dospělé.

Oživlá oblaka i barvy

Můj medvěd Flóra
Můj medvěd Flóra
Autor: Villa Pellé
Daisy Mrázková otevírala dětem zvláštní svět živých bytostí, lidí a zvířat nadaných schopností vzájemné komunikace, vřelostí a rozumovostí svých vztahů. V jejích příbězích promlouvají skály, oblaka a vůbec vše, co svět obsahuje.

Zároveň v nich ale ožívají i barva, čára a voda akvarelu, které se domáhají svého vlastního výrazu. Vliv na tvorbu Daisy Mrázkové měly i její anglické kořeny a dětství strávené s knihami říkaček Matky Husy nebo s Alenkou v říši divů. 

Její první autorskou knihou byl titul z roku 1965 Neplač, muchomůrko. Také si knihu sama ilustrovala. Postupem času začalo ubývat slov a Mrázková se stala jednou z prvních autorek, které v našem prostředí vytvářely obrázkové knihy. Například kniha Haló, Jácíčku se stala ikonou několika generací.

Co vše vás čeká na výstavě ve Ville Pellé? 

Komentované prohlídky  

  • čtvrtky 14. 12. a 25. 1. od 18 hodin, sobota 6. 1. od 16 hodin 

PŮDA PLNÁ PŘÍBĚHŮ / stálá součást výstavy

  • Jak se dělá kniha? Víte, co je maketa, psací stroj, koláž nebo tiráž? Že ne? Přijďte si napsat, graficky upravit, nakreslit a odnést svou knížku na motivy pohádkových příběhů Daisy Mrázkové.

DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ A DÍLNA S KEJKLÍŘEM

  • MŮJ MEDVĚD FLÓRA, 14. 1. 15.00 / divadýlko pro děti Pohrávání si s knížkou Daisy Mrázkové o nalezeném medvídkovi pro všechny, kdo si rádi čtou, představují, vymýšlejí a mají chuť hrát si. 3–9 let, 45 minut
  • FLÓRA A JINÍ MEDVĚDI, 14. 1. 16.00 / divadelní dílna pro děti Přineste si svého medvěda, zahrajme si s ním divadlo! Jak mluví, tančí, brečí i hlučí. 5–9 let, 60 minut, max. 15 dětí, rezervace: dilny@villapelle.cz
  • HALÓ, JÁCÍČKU!, 28. 1. 15.00 / divadýlko pro děti Pohádka o tom, jak si zajíček s veverkou svým kamarádstvím udělali svět krásnější a že ho takový můžete mít i vy. 4–10 let, dospělí, 45 minut 

WORKSHOPY PRO VEŘEJNOST

  • Co by se stalo, kdyby… 26. 11. 15:00. Co kdybychom se mohli proměnit v mravenečky a vlézt do kouzelných knížek Daisy Mrázkové? A co kdybychom v pohádkovém světě plném pestrých barev odhalili některá kouzla, která s nimi Daisy uměla provádět? Přijďte zjistit „co kdyby…?” do naší galerie a zažijte pohádkově kouzelnou radost z tvoření. Pro děti od 5 let, s Magdalénou Rokosovou
  • Dobrodružství Dálky, 7. 1. 15.00. Vytváříme neznámé krajiny a prostředí s příběhem. Ocitneme se na podivně tvarované vesmírné planetě, v městské džungli plné roztodivných květin či na vyprahlé poušti se skálami a kameny. Necháme se překvapit, co nám vznikne pod rukama a co se v krajině bude odehrávat. Od 4 let, s Terezou Říčanovou
  • Malý a velký, blízký a daleký, 21. 1. 15.00. Barvy, pigmenty a akvarel. Podíváme se na svět z různých úhlů pohledu – z podlahy jako mravenec, z výšky jako slon, ze vzduchu jako moucha a tak dál. Vyzkoušíme si namíchat svůj odstín barvy a napnout papír na malování akvarelem. Nezůstane ale jen u toho, vše, co zaznamenáme, použijeme do vlastního příběhu. Od 6 let, s Alžbětou Zemanovou

Délka tvůrčích dílen: 1,5 h až 2 h. Kapacita: max. 20 dětí. Rezervace: dilny@villapelle.cz

S autem, slonem, mravencem pralesem se ženem! 10. 12. 15.00. Animační dílna s lektorkami Ultrafun. Jistě víte, jak vypadá auto. Stejně jistě víte, jak vypadá slon a mravenec. Víte ale, jak vypadá takový prales? A tvorové, kteří ho obývají? Dovedete si vůbec představit, jaká překvapení budou, až vás v pralese potkají? Přijďte si natočit svůj veselý pralesní film. Můžete se stát hlavními hrdiny dobrodružného příběhu, který sami nakreslíte, rozpohybujete i zrežírujete! Délka tvůrčí dílny: 1,5 h až 2 h. Od 5 let, kapacita 10 dětí, 90 Kč, rezervace: dilny@villapelle.cz

Knihy Daisy Mrázkové (text, ilustrace a grafická úprava)

  • 1965 Neplač, muchomůrko (malá knížka o velkých věcech), Albatros, Praha
  • 1969 Chlapeček a dálka, Albatros, Praha
  • 1971 Byla jedna moucha, Albatros, Praha
  • 1972 Haló, Jácíčku (knížka o velikém přátelství), Albatros, Praha
  • 1973 Můj medvěd Flóra, Albatros, Praha, grafická úprava Milan Grygar
  • 1973 Neposlušná Barborka, obrázkový sešit, Albatros, Praha, grafická úprava Stanislav Duda
  • 1975 Auto z pralesa, Albatros, Praha
  • 1977 Nádherné úterý čili slečna Brambůrková chodí po světě, Albatros, Praha
  • 1978 Kluk s míčem, Albatros, Praha
  • 1980 Co by se stalo, kdyby…, Albatros, Praha
  • 1982 Slon a mravenec, Albatros, Praha
  • 2009 Písně mravenčí chůvy, Baobab, Praha, grafická úprava Helena Šantavá

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku