Nachlazení, rýma, kašel, angíny? Tohle vám pomůže

Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
27. listopadu  2017 
 16:00

Taky se o celou vaši rodinu – o děti stejně jako o dospělé – od podzimu do jara neustále pokouší nachlazení? Smrkáte, kašlete, bolí vás v krku a ne a ne se toho zbavit na déle než pár dnů? Zkuste některý z našich tipů, některé pomohou při prevenci, některé alespoň při léčbě. 

Co děláte vy, když na vás něco leze? U nás doma na to jdeme přes eukalyptus a další vonné silice. Najdou se sice lékaři, kteří vám budou tvrdit, že je to jen placebo efekt, ale nám to funguje perfektně. 

Letos jedeme ve výrobcích firmy Kneipp, která má dokonce celou řadu přesně pro podobné případy, jako jsme my – tedy pro rodinu, kde je pořád někdo nastydlý. Mě osobně nadchla sůl do koupele jménem Nachlazení, kterou bez obav dopřávám i malým dětem, jen jim dávám nižší dávkování.

Teď hodlám vyzkoušet i olej do koupele se stejným názvem. Všechny tyto výrobky obsahují výtažky z eukalyptu a opakovaně dokázaly zastavit rozbíhající se nachlazení, případně alespoň pořádně protáhnout nos a uvolnit rýmu, což se taky počítá. Na běžné použití pak doporučuji sprchový gel s eukalyptem, jeho použití je osvěžující – stejně jako další malá radost od Kneippu, a to sprchový gel s limetkou, mátou a guaranou. 

Někdy jsou však bacily přece jen silnější a ani koupel je nezastaví. Dostaví se rýma následovaná kašlem v plné parádě. Pokud je potřeba utišit suchý kašel, většinou sahám po přípravku Sinecod z lékárny, pokud chci dosáhnout odkašlávání, většinou volím jitrocelový sirup. Nedávno jsem s úspěchem vyzkoušela ibiškový sirup od Topvetu, který celkem slušně zabral.  

Dali jste si báječnou koupel, vypili už dvacet hrnků čaje, propotili během noci tři trika, a stále se necítíte nejlépe? Jak ale poznat, zda bojujete s pouhým nachlazením, nebo by váš zdravotní stav už vyžadoval nasazení antibiotik? Kvůli tomu stojí za to mít po ruce domácí CRP test, který vám z kapky krve za nějakých pět minut ukáže, zda jde o bakteriální, nebo virovou infekci. A zda tedy stačí běžně dostupné léky a klid na lůžku, nebo je třeba vyhledat lékaře.

Použití není těžké, ale chce to trochu cvik – sice stačí kapka krve, ale nesmíte jí odebrat úplně malinko, pak nezjistíte nic. A taky se nám už několikrát stalo, že výsledek byl tak na hraně, že jsme nevěděli víc než předtím. Nicméně několikrát jsme se díky domácímu CRP už dokázali vyhnout návštěvě ordinace, či dokonce pohotovosti. 

U našich malých dětí se nám vždycky vyplácí starat se o to, aby měly čistý nos. Zvláště u toho se sklonem k zánětům středouší – jemu vyplachujeme nos i preventivně pomocí mořské vody ve spreji. Jakmile se objeví rýma, neustále řešíme smrkání, případně odsávání. My si vystačíme s odsávačkou na vysavač, ale jde to i sofistikovaněji, a to pomocí specializovaného přístroje. 

„Při léčbě akutních i chronických onemocnění horních i dolních dýchacích cest či jako prevence může posloužit inhalátor a odsávačka v jednom. Přístroj pomáhá úlevou od rýmy, zvyšuje efektivitu inhalace a lze pomocí něj aplikovat léky přímo do dýchacích cest,“ vysvětluje pediatrička Jarmila Seifertová. Zkuste dávat svému dítěti preventivně vdechovat aerosol. Samotný proces inhalace je velmi snadný, stačí pouze přirozeně dýchat. A aby inhalování dítě nenudilo, můžete mu ho zpestřit pohádkou v televizi nebo mu předčítat.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy