Tipy pro rodiče i děti: Dokonalý tanec, domečky v UPM a věda pro všechny

Video se připravuje ...
Dokonalý moderní tanec: Ohad Naharin na Nové scéně
Foto: Národní divadlo
Sdílej na facebooku
29. května  2018 
 16:00

Chodíte na kdejakou akci pro děti – ale myslíte také na sebe? Kdy jste naposledy byli v kině nebo v divadle na něčem, co nebylo určeno vašim potomkům? Pokud si na něco podobného ani nevzpomínáte, někde se stala chyba. Rádi vám to pomůžeme napravit a čas od času budeme přinášet i tipy na akce zajímavé především pro rodiče. 

Možná se bojíte klasického baletu, ale co takhle balet moderní? Tenhle víkend máte jedinečnou možnost vidět na Nové scéně pražského Národního divadla dílo legendárního Izraelce Ohada Naharina, který patří k nejuznávanějším světovým choreografům. Čeká vás pohybová hostina, kterou si vážně užijete – v sobotu 2. června ji dávají hned dvakrát, od čtyř odpoledne a od osmi večer. 

Balet Národního divadla má dílo Izraelce Ohada Naharina na repertoáru vůbec poprvé. Představení nazvané Decadance je kombinací částí či celých opusů vytvořených Ohadem Naharinem v průběhu posledních deseti let, pro které je typická jedinečná a originální poetika pohybu a výrazových prostředků všeobecně. „Závěrečné defilé tanečníků rozpřahujících paže, jako kdyby chtěli obejmout publikum nebo sebe navzájem, se vytrácí do tmy a diváci propukají v aplaus. Málokdy se stává, že by se v hledišti na reprízách tleskalo vstoje," napsala o představení Lucie Kocourková na webu tanecniaktuality.cz

Můžete oslavit také Mezinárodní den dětí, a to třeba v pražském  Uměleckoprůmyslovém muzeu, které na sobotu 2. června připravilo netradiční prohlídku výstavy Small Worlds – Domečky pro panenky z V&A Museum of Childhood – a s ní spojenou výtvarnou dílnu Minidomovy. Akce probíhá od deseti  ráno do pěti odpoledne.

Komentované prohlídky výstavy začínají každou půlhodinu, na ně navazuje časově neomezená dílna se studenty Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK, která se za hezkého počasí uskuteční na nově otevřené zahradě UPM, v případě deště pak ve výtvarné dílně v budově. Přineste si s sebou panenku nebo plyšáčka a vytvořte mu nový domov.

Vstup pro účastníky výtvarné dílny a jejich doprovod je zdarma k platné vstupence na výstavu. Poslední vstup na dílnu je v 17 hodin. Předchozí rezervace není nutná.

Tenhle pátek – prvního června – můžete vyrazit na festival nazvaný Děti, čtěte, v pátek se odehrává v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí, v sobotu zejména ve Werichově vile na Kampě a na Malostranském náměstí v knihkupectví s galerií Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan. Zde budete moci mimo jiné pořídit si produkci nakladatelství Meander se slevou patnáct procent. Podrobnosti o festivalu Děti, čtěte najdete ZDE

Plánujete už i další víkend? Co takhle Veletrh vědy, v jehož rámci na děti i dospělé na výstavišti v pražských Letňanech čeká stovka interaktivních expozic napříč všemi vědními oblastmi?

Všichni uvidí exponáty lego v životních velikostech, prostřednictvím virtuální reality zavítají do středověkého hradiště či laboratoře známého českého chemika Antonína Holého, zažijí Ledovou show v podání Úžasného divadla fyziky, vyrobí si vlastní zemětřesení, seznámí se se superpočítači a vyzkoušejí si práci v temné komoře. Veletrh vědy se uskuteční od 7. do 9. června na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech. Vstup je zdarma, další informace ZDE

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku