Rok na venkově je příjemně současný, Alenčin sen nabitý zajímavostmi

Alenčin sen aneb jak funguje mozek
Foto: Host Brno
Sdílej na facebooku
29. října  2018 
 16:00

Moje tříletá dcera miluje čtení. Navíc jí baví dělat, že si čte sama, což samozřejmě ještě neumí. Některé knížky jsou k tomu vhodnější než jiné - momentálním hitem je v tomhle směru Rok na venkově, který před pár dny vydal brněnský Host. Ze stejného nakladatelství je další povedený kousek Alenčin sen aneb Jak funguje mozek. určený pro děti o něco starší. 

Nevím, kolik knížek o venkově a životě či práci na něm máte doma vy, ale u nás by se jich pár našlo. Většinu z nich spojuje jeden nešvar. Život na vesnici popisují poněkud idealisticky a s reáliemi, které už pár desítek let neplatí. Nebo z pohledu dítěte, které vyrůstá na statku, což ne každého osloví. 

Rok na venkově z Hosta je naštěstí jiný - stačí se podívat na úvodní dvoustranu, která představuje všechny aktéry knihy. Nechybí mezi nimi ekologická nadšenkyně Růžena, která ve městě provozuje kavárnu a na statek Lístkových si i s dcerou Andělou jezdí pro zdravé suroviny. Samozřejmě, patřičně alternativně oblečená. Najde se i studentka zamilovaná do syna majitele statku či budoucí rodiče, kteří využívají možnost přijet na statek coby turisté i se starším synem. 

Krom úvodní dvoustrany nabité informacemi je veškerý další příběh na vás a vašich dětech, protože kniha ho vypráví pomocí ilustrací, v nichž při každém prohlížení najdete další a další detaily. Třeba ten, že lidé ze statku si nechávají dovézt nákupy podobně jako my doma. 

Vyjížďky, žně i brambory v popelu

Je se čeho držet, protože knize nechybí struktura, tou základní je členění na jaro, léto, podzim a zimu, což dává smysl o to větší, že život na statku se skutečně mění v závislosti na ročních obdobích.  A tak například zimě pořádá pan Josef pro hosty z města vyjížďky na saních, zatímco na jaře je potřeba připravit půdu a zasít, léto je časem žní a k podzimu patří brambory pečené v popelu. 

Kdo dává pozor, všimne i změn, posouvajících děj - původně těhotná návštěvnice přijela v létě s miminkem, na podzim zasazené keříky angreštu jsou v zimě obalené, aby nezmrzly a podobně. 

Dvanáct bohatě ilustrovaných dvoustran zachycuje, co se v hospodářství děje v průběhu celého roku. Dozvíme se, jaké povinnosti mají děti a jaké dospělí, co obnáší práce na poli a u zvířat. Rok na venkově podněcuje zvídavost, rozvíjí postřeh, podporuje představivost i logické myšlení.

Jde o další ze série knih na téma Rok...,  už vyšel Rok v lese a Rok ve školce, o kterém jsme psali ZDE 

Rok na venkově, napsala a ilustrovala Magdalena Kozieł-Nowaková, přeložila Anna Halfarová, vydal Host Brno, 2018, pro děti od dvou let. 

Informace stíhá informaci

Narazili jsme doma nedávno na takový problém. Sedmiletý syn odrostl encyklopediím pro nejmenší děti a dožaduje se většího a většího kvanta informací, přičemž na jeho dotazy občas ani neumíme odpovědět.

Jenže co s ním? Na encyklopedie pro dospělé je ještě malý. Naštěstí existují knihy jako další novinka z nakladatelství Host, kniha Alenčin sen aneb Jak funguje mozek. To je přesně ono, textu ke čtení tak akorát pro někoho, kdo se naučil číst teprve nedávno a delší pasáže ho odrazují, zároveň informace stíhá informaci. 

Nenechte se zmást titulem, je to spíše svého druhu encyklopedie, uvozená příběhem, který nijak neruší ani dítě vyloženě vědátorského typu. Naopak, napomáhá vstřebání všech nových fakt. 

Hlavní hrdinka Alenka spí a zdá se jí zvláštní sen. Orgány lidského těla se v něm právě dohadují, který z nich je nejdůležitější. Jsou to játra? Střeva? Nebo snad srdce? Spor však rázně utne orgán nanejvýš moudrý a rozumný — mozek. "„Všichni jste důležití a Alenka by bez vás nepřežila, ale někdo vás, rošťáci, musí hlídat a řídit! To já jsem váš učitel a pilot.“

Malý čtenář, případně jeho rodiče, se dozví třeba to, odkud se berou sny, jak to, že si  některé věci pamatujeme celý život a jiné paměť za pár sekund opustí? Co je to amygdala? A k čemu slouží a jak funguje hipokampus? Víte to? Pokud ne, přečtěte si graficky povedenou knihu společně. Já jsme si toho ze školy o fungování mozku vlastně moc nepamatovala spoustu věcí jsem, popravdě řečeno, ani netušila. 

Alenčin sen aneb Jak funguje mozek, napsali Jerzy Vetulani a Maria Mazurková, ilustroval Marcin Wierzchowski, přeložil Michael Alexa, vydal Host Brno, 2018

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku