Velká pomoc pro rodiče: Audioknihy s pohádkami i příběhy pro starší děti

Velká pomoc pro rodiče: Audioknihy s pohádkami i příběhy pro starší děti
Tak tohle je velká legrace! A ještě je to napínavý.
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. srpna  2019 
 06:00

Určitě víte, že čtení knih má pro děti zásadní význam a je důležité pro jejich rozvoj. A to nejen pro ty, které neumí část vůbec, ale i pro ty, které už ledacos přečtou samy. Často je to zábava i pro rodiče, ale co když to někdy nestihnete? Máme pro vás osvědčený a mnoha rodiči doporučovaný tip: audioknihy. K mání v mnoha žánrech pro všechny věkové kategorie. 

"Čtu synovi moc ráda. Bude mu osm, takže už čteme knihy, které baví i mě, o to je to lepší. Bohužel si ale zvykl, že mu čtu nahlas, dokud neusne. A to někdy trvá pěkně dlouho, případně to koliduje s tím, že bych si chtěla dát víno s manželem nebo si třeba sama číst," popsala Kateřina problém, který díky radě od kamarádky konečně vyřešila.

Chvíli synovi čte sama, pak mu pustí nějakou audioknihu. Obvykle to bývá tak, že společně čtou encyklopedie, zatímco z nahrávky pak zní nějaké dobrodružství  a podobně, zkrátka beletrie. "Syn si to tak oblíbil, že si audoknihy pouští, i když třeba staví z lega, skvělé jsou také do auta," doplňuje matka chlapce. 

Poslouchaní mluveného slova má obrovský význam pro rozvoj emocionálního zdraví dětí i pro jejich čtenářskou nebo obecně jazykovou gramotnost. Rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení. A kombinace toho rodičovského s používáním audioknih s jeví jako ideální cesta, díky níž jsou nakonec všichni spokojení. 

Velký výběr audioknih najdete v iKiosku našeho vydavatelství ZDE. A to jak tituly pro nejmenší děti, tak i ty, které baví mladší školáky či rovnou dospívající. Výhodou je, že si můžete přehrát ukázku a zjistáte tak, zda vašim dětem například vyhovuje, jakým způsobem je kniha načtená. 

Tuhle pětku doporučujeme

Chcete osvědčené tipy na konkrétní tituly? Máte je mít. Za naši redakci doporučujeme následující pětici knih. 

Pro předškoláky

Žofka ředitelkou ZOO - Původní audio kazetu 71 0340-4 "Miloš Macourek Žofka ředitelkou zoo / Petr Nárožný" vydal Bonton Music a.s. v roce 1996, v roce 2001 vyšla v Supraphonu zkrácená verzi této nahrávky. Nyní vydává Supraphon celou nezkrácenou verzi nahrávky poprvé digitálně a pouze pro digitální obchody.

Pro školáky 6+

Čáry paní Láryfáry - Paní Láryfáry rozumí dětské duši jako nikdo jiný. A protože je tak trochu kouzelná, umí vyléčit i takovou nemoc, se kterou si ani doktor neví rady. Její čáry a neobvyklé léčebné metody už pomohly mnoha rodičům, zbavit se neduhů, jimiž trpěly jejich nezdárné ratolesti. Proto všechny maminky, jejichž děti postihl akutní záchvat toměnebavínoy, zápalu švindlu nebo jiné z těchto nebezpečných dětských chorob, tak rády volají paní Láryfáry o radu. 

Slyšíš, jak mluví stromy?  -  Slyšíš, jak mluví stromy? Co všechno můžeš objevit v lese: audiokniha autora oblíbené knihy Tajný život stromů, Petera Wohllebena, provádí životem lesa tentokrát děti a odpovídá i na ty nejzvídavější dětské otázky o tom, co se v lese děje. S dětmi čte Martin Preiss. Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? Proč se lesní zvířata bojí lidí? Peter Wohlleben odpovídá na otázky, které jsou neobvyklé, originální a často velmi zábavné. 

Pro školáky 10+

Tobiáš Lolness - Román francouzského autora Timothée de Fombelle patří mezi současná nejúspěšnější díla pro děti. Rozhlasová dramatizace nás zavede mezi obyvatele jednoho stromu, kde je skoro po celý rok slunečno a veselo. Tedy téměř po celý rok. Příběh s mnoha zápletkami a odbočkami je totiž metaforickým obrazem našeho světa se vším všudy.

Pro teenagery

Dívka, která upíjela měsíc   - Každý rok obětují lidé v Protektorátu jedno novorozeně čarodějnici žijící v hlubokých lesích, aby ochránili město před zlými kouzly. Jenže čarodějnice Xan není krutá – o opuštěné dítě se postará, nakrmí ho výživnou hvězdnou září a najde mu novou rodinu na druhé straně lesa. Avšak jednou se novorozená holčička omylem napije svitu měsíce a v její krvi začne kolovat magie.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku