5 věcí, kterými matky a otcové ovlivňují děti, ale neuvědomují si to!

  • 5 věcí, kterými matky a otcové ovlivňují děti, ale neuvědomují si to!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. listopadu  2018 
     06:00

    Rodiče hrají nejdůležitější roli při výchově dětí. Velký vliv mají na děti také média, a čím jsou děti starší, tím je pro ně on-line svět důležitější. Napodobují oblíbené televizní postavy, předstírají, že jsou hvězdami YouTube, nebo chtějí trička či batohy s oblíbenými logy. Ale i nadále platí, že jsou to matky a tátové, kteří je mohou v tomto mediálním světě ovlivnit a nasměrovat. Co všechno pro zdravý vývoj dětí můžou udělat?

    Děti ovlivňují různé faktory, ovšem nejčastěji jsou to blízcí lidé. A v případě dětí především rodiče. To, jak děti vychovávají, vede k tomu, jak se jednou budou děti chovat. Co tedy dělat, abyste v dětech probudili to nejlepší?

     

     

  • Podporujte v dětech pozitivní obraz těla

    Autor: iStock

     

    Děti dostávají z médií spoustu informací o vzhledu. O tom, jak by měly vypadat nebo co by měly nosit. Zejména pubertální dívky mohou trpět, když nevypadají přesně podle „norem“. Instagram je plný dokonalých těl v bikinách či hrdinů s obrovskými svaly. Nejenže by matky měly s dětmi diskutovat o těchto snímcích, ale můžou i udělat víc. Studie ukazují, že matky, které před dětmi kritizují své vlastní tělo, mohou negativně ovlivnit i myšlení svých dětí, ty pak budou o svém těle uvažovat podobně.

     

  • Trvejte na večeři bez mobilních telefonů

    Autor: iStock

     

    V kuchyni se dnes objevuje stále víc otců, kteří se vyžívají ve vaření. Nejen matky musí něco vytvářet, a je to dobře. Ovšem i nadále bývají mámy hlavními osobami, které mají u večeře poslední slovo. Znamená to, že nastavují pravidla stolování a měly by trvat na tom, že když se jí, tak se netelefonuje, neposílají se esemesky ani se  nebrouzdá po sociálních sítích. Studie ukazují, že společné stolování rodiny upevňuje. Působí to možná trochu staromódně, ale je to skvělý zvyk.

  • Vybírejte kvalitní média

    Autor: iStock

     

    Často jsou to matky, kdo se více věnuje dětem. A můžou udělat hodně i v tom, aby děti, zejména ty malé, nasměrovaly k prvotřídnímu obsahu. Od výběru televizních kanálů, které podporují empatii a další dovednosti, až po obsah tabletů či chytrých telefonů v podobě vzdělávacích aplikací. Děti se tak zaměstnají třeba během jízdy autem.

     

  • Nepoužívejte telefon během řízení

    Autor: iStock

     

    Matky bývají často „taxikáři“ svých dětí. Ne že by tátové nevozili děti třeba na tréninky nebo na kroužky, ale procentuálně by vyhrály mámy. Jestli chcete jít příkladem, nepoužívejte před dětmi, když je vezete autem, telefon. Netelefonujte ani nepište SMS zprávy, jednoduše telefon položte na sedadlo – bez diskusí. Tenhle zvyk bude dobrý příklad pro vaše děti – budoucí řidiče.

  • Učte děti, aby byly finančně i mediálně gramotné

    Autor: iStock

     

    Většinu nákupů uskutečňují i podle statistik matky. Mluvte tedy s dětmi o tom, jaká loga či fráze se objevují na tričkách či batůžkách a co znamenají. Jaké firmy je vyrábějí a podobně. Je dobrý nápad děti seznamovat s tím, jak funguje marketing. Vedle toho je učte, aby děti znaly cenu peněz. Dovolte jim nakupovat, vysvětlete jim, jak fungují bankovní služby a jak se například vyplňuje daňové přiznání. Jednou se jim to bude hodit.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku