Jaký styl výchovy se hodí pro vaše dítě? Vyberte ho podle typu jeho osobnosti!

  • Jaký styl výchovy se hodí pro vaše dítě? Vyberte ho podle typu jeho osobnosti!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. listopadu  2018 
     06:00

    Ne každý výchovný styl se hodí právě pro vašeho potomka. Jestli se chcete stát dobrým rodičem, měli byste zvolit takový rodičovský styl, který dítěti pomůže a úspěšně jej dovede až do dospělosti. Jaký se tedy hodí právě pro vaše dítě?

    Jak nejlépe vychovat svoje dítě? Rodičovství je jedno z nejnáročnějších a taky nejúspěšnějších pracovních míst na světě. Není snadné vychovávat. Smiřte se s tím, že dokonalí nebudete, ani to po vás nikdo nechce. Ovšem zkuste se stylem výchovy k dítěti přiblížit na základě jeho osobnosti.

     

  • Asertivní děti: Ambiciózní, nadšené a děti milující výzvy

    Autor: iStock

     

    Dítě s ambicemi: Tyhle děti jsou velmi energické. Mají samy na sebe velké nároky. Rády dosahují úspěchů, ale potřebují ostatní, aby jejich tvrdou dřinu ocenili. Vždy se snaží, aby byly nejlepší. Chvalte dítě, když si to zaslouží. Povzbuzujte ho, aby taky zpomalilo a udělalo něco, co není konkurenční. Pomozte mu vytvářet prostředí, které podporuje učení prostřednictvím pokusů a omylů.

    Dítě nadšené: Tyhle děti rády experimentují a hrají si. Jsou zvědavé a plné energie. Rychle se začnou ale nudit. Netrvá dlouho, kdy se začnou zajímat o něco nového a vzrušujícího. Připojujte se k dětem a jejich dobrodružství, ocení to. Pomozte mu zvládat nudu a jak se s ní vypořádat. Poskytujte jim tiché aktivity, které je zpomalí. Učte je, aby dokončily to, co začnou.

    Dítě typu vyzyvatel: Tohle dítě mé nekonečné množství energie. Říká hned, co si myslí a vadí mu, když se ho někdo pokusí zablokovat. Někdy jsou tyto děti hlasité, hrubé a agresivní. Dávejte jim najevo svou lásku, bez ohledu na to, co provedou. Mentorujte dítě, abyste našli konstruktivní způsob, jak se vypořádat s hněvem a agresí. Nastavte bezpečnostní hranice a vysvětlete dětem důvody.

     

     

  • Uzavřené děti: Individualisté, vyšetřovatelé a usmiřovatelé

    Autor: iStock

     

    Dítě individualista: Tyhle děti bývají velmi kreativní. Rády se oblékají do kostýmů, tancují nebo kreslí. Někdy bývají náladové, pláčou a zdá se vám, že jsou nesmírně emocionální. Podporujte v nich kreativitu. Dovolte jim, aby své emoce vyjadřovaly bez obav, že jim to vytknete. Říkejte jim, že jsou životně důležití členové vaší rodiny. Pomozte jim zpracovávat emoce.

    Dítě vyšetřovatel: Tyhle děti bývají tiché a introvertní. Rády se učí, čtou a hodně času tráví v imaginárním světě. Jsou velcí pozorovatelé, takže si velmi brzo všimnou, když je někdo šťastný, smutný nebo naštvaný. Povzbuzujte v nich touhu učit se. Dávejte jim najevo, že jejich myšlenky jsou důležité. Zapojujte je do zábavy a her, aby nebyly moc často ve svém světě. Ptejte se jich, co je pro ně zajímavé a důležité.

    Dítě typu usmiřovatel: Vaše dítě má tendenci být klidné a nebojí se otevřít. Cítí, že jejich povinností je dělat vše proto, aby v rodině vládla pohoda, což po ně může být velká zátěž. Vždy se bude pokoušet vyřešit jakýkoli konflikt. Dejte jim najevo, jak si toho vážíte. Povzbuzujte ho, aby sdílelo své myšlenky, touhy a naděje. Vysvětlujte mu, že odpovědnost řešit konflikty v rodině stojí na všech.

     

  • Svědomité a spolehlivé děti: Reformátoři, pomocníci a loajalisté

    Autor: iStock

     

    Dítě typu reformátor: Tyhle děti mají silnou touhu konat dobro na zemi a dělat správné věci. Budou se snažit, aby vás potěšily, ale je to pro ně těžké. Bývají přehnaně sebekritické. Říkejte jim, že je v pořádku, když není všechno podle jejich představ. Berte je vážně a učte ho, aby byly soucitné.

    Dítě typu pomocník: Tyto děti chtějí, abyste je milovali a přijali je takové, jací jsou. Mají přirozenou schopnost pomáhat lidem. Povzbuzujte je, aby vás informovaly o všem, co se jim nelíbí. Udělejte si na ně vždy čas. Pomáhejte jim vytvářet denní rutinu, dávejte pozor na řeč těla dítěte, abyste zjistili, co se v nich skutečně děje.

    Dítě tylu loajalista: Tyhle děti se starají o bezpečí všech členů rodiny. Pomozte jim objevit příčinu jejich vnitřní odvahy a identifikovat moudrost, která v nich je. Naučte je poznat rozdíl mezi strachem a úzkostí. Pomáhejte jim najít vnitřní sílu a odvahu. Když si všimnete, že se strach a úzkost objevily v jejich životě, nebojte se vyhledat odbornou pomoc.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku