Chcete vychovat vášnivého čtenáře? 5 důvodů, proč si číst se školákem!

Chcete vychovat vášnivého čtenáře? 5 důvodů, proč si číst se školákem!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. ledna  2019 
 06:00
Naučit se číst patří mezi nejzásadnější milníky ve vývoji dítěte. Jakmile zjistí, jak magickou moc mají příběhy na stránkách knih, otevře se před dětmi celý svět. Buďte jim průvodcem a parťákem při jejich objevitelské cestě. Zde máte hned několik důvodů, proč je skvělé číst si společně!

Jistě, můžete namítat, že je přece důležité, aby se malý školák naučil číst sám a postupně se zdokonaloval, aby četl knihy, které ho zaujmou – posílí si jejich prostřednictvím své čtenářské dovednosti, rozšíří si obzory a povědomí o světě. K tomu, aby se z vašeho potomka ale stal skutečný čtenář, který bude knihy vyhledávat a milovat, je potřeba, abyste mu byli tím nejlepším příkladem. Najděte si čas a čtěte společně, vyplatí se to.

Probudíte lásku ke knihám

Pokud je čtení knížek pravidelnou součástí každého dne a tvoří běžnou činnost v rámci rodinné rutiny, bude to dítko odmalička vnímat jako naprosto normální věc. Stejně tak jako třeba společnou večeři, víkendový výlet nebo nakupování. A čím více s vámi dítě čte a zároveň vidí, že sami čtete vlastní knihy, tím větší máte šanci, že si zamiluje pocit ponořit se do dobrodružných a tajuplných příběhů skrývajících se na stránkách knih. Když se snažíte budovat a kultivovat vztah ke knížkám už od nejútlejšího věku a ukážete ratolestem, jak na to, vytvoříte u nich skvělý návyk, který jim zpravidla vydrží už na celý život.

...
...
Autor: istock

Méně času u obrazovky

Více času stráveného nad knihami znamená zároveň bonus v podobě méně času stráveného před televizní obrazovkou nebo nad displejem tabletu. Když společné čtecí chvilky zařadíte do vašeho denního rozvrhu, přirozeně se tím změní domácí režim. Ukážete potomkovi, že s knížkou může kvalitně a zábavně trávit svůj volný čas, spoustu se toho naučí. Rozvíjí pak vlastní fantazii a představivost, zlepšuje si slovní zásobu a učí se logicky a kriticky myslet. Povídejte si o obsahu knih, odpovídejte na otázky, uvažujte nad sdělením příběhů, nechte dítě, ať vám část děje převypráví vlastními slovy nebo vymyslí jiný konec – a podobně.

Posilujete vzájemný vztah

Čtení je skvělým způsobem, jak trávit smysluplně a aktivně společný čas. Představuje pro vás ideální příležitost k tomu, jak proniknout do vnitřního světa dítěte a sdílet nápady, myšlenky a názory na jakýkoli příběh, na který narazíte. Povzbuzujte potomka v jeho vlastních názorech, vyptávejte se, co si myslí o jednotlivých postavách, jak by se v jejich situaci zachoval sám. Společné čtení podporuje vzájemné citové pouto mezi vámi, stejně tak jako třeba vyjížďka na kole, lyžování nebo hraní deskových her. Umožňujete dítěti intelektuálně se rozvíjet a posouvat dále, učit se samostatně myslet a to, že s ním trávíte tak důležité okamžiky a jste viditelně zaujati pro věc, dítko cítí a posilujete tím jeho sebedůvěru.

Trénujete sebevědomí i výslovnost

Velmi důležité je naučit dítě předčítat nahlas. Dohodněte se a chvíli vždy čtěte nahlas vy, pak se vystřídejte. Čtenářské dovednosti se s věkem a pravidelným cvičením zdokonalují, je ale potřeba zvyknout si také na čtení ostatním. Jde o velmi podstatnou dovednost, kterou uplatní (nejen) ve škole. Právě hlasité čtení pomáhá pilovat výslovnost, zvětšovat slovní zásobu a zlepšuje schopnost vyjadřovat se vlastními slovy, bez přeřeků a zadrhávání. A co víc: při četbě se dítě výborně naučí koncentraci a zároveň nenásilně trénuje paměť.

Je to zábava

Co může být krásnějšího než se společně zasmát? Při společném čtení zažijete spoustu zábavy! Fakt, že už jste dospělí, neznamená, že se nemůžete s nadšením pustit do skvělé knížky pro děti! Takový návrat do svého vlastního dětství může být moc fajn. Představte potomkovi knížky, které jste jako školou povinní žáci zbožňovali vy, a nechte se překvapit, zda nadchnou i jeho. Jak ukazují výzkumy, je společné čtení jedním z nejlepších způsobů, jak připravit svému dítěti šťastnou budoucnost a zdravý vstup do života. Později vám bude za tento dar vděčné!

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku