10 věcí, které musíte dítě naučit, aby se mu v dospělosti dařilo

  • 10 věcí, které musíte dítě naučit, aby se mu v dospělosti dařilo
    Foto: iSTock
    Sdílej na facebooku
    2. března  2019 
     06:00

    V prvních letech života dostávají děti spoustu informací, které se uchovávají do budoucna. Dětské mozky jsou jako houba, nasávají do sebe všechno možné. A v dětství si taky vytvářejí základ pro svou budoucnost. Co všechno byste své děti měli v dětství naučit, aby se jim tyhle dovednosti v dospělosti vrátily? Tohle pro ně bude užitečné!

    Je spousta věcí, které by naše děti měly umět dřív, než vyletí z domova. A těchto deset věcí by na vašem "výchovném" seznamu být mělo zcela určitě. Proč?

     

  • Druhý jazyk

     

    Autor: iStock

    Mnohé studie dokazují, že děti, které se v dětství učí vedle mateřského jazyka ještě druhý jazyk, se lépe přizpůsobují změnám, mají lepší paměť a obecně chápou lépe jazyk. Nemluvě o tom, že komunikace v jiných částech světa pak není pro dítě problém. Navíc je znalost cizích jazyků prospěšná i v budoucí kariéře. U nás v Česku to máme „jednodušší“, s češtinou se nikde ve světě moc nevytáhneme, takže angličtina je už od školního věku povinnou součástí výuky. Horší to mají v zemích, kde je mateřštinou angličtina. Tam děti nemají velkou potřebu učit se ještě nějaký další jazyk. A ještě jedno plus cizí jazyky mají. Podle vědců z Výzkumného ústavu Rotman v Kanadě pomáhá znalost dalšího jazyka, aby se snížilo riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

     

  • Plavání

    Autor: iSTock

     

    Cvičení a jakákoli fyzická aktivita jsou pro děti prospěšné. Velmi důležité je naučit děti co nejdříve plavat. Tahle dovednost má spoustu výhod. Jednak podporuje kardiovaskulární aktivitu, což je příznivé pro srdce a plíce, jednak díky pohybům, které dítě při plavání provádí, se zlepšují síla, vytrvalost a koordinace pohybů. Děti, které pravidelně plavou, mají taky menší riziko vzniku zdravotních problémů. Vedle těchto prospěšných důvodů je pak plavání skvělá věc i z důvodu bezpečnosti. U dětí, které dokážou plavat, je nižší riziko utonutí.

  • Hra na hudební nástroj

    Autor: iSTock

     

    Výsledek jedné studie, která byla publikována v Journal of Neuroscience, dokazuje, že hra na hudební nástroj zlepšuje u dětí sluchové dovednosti a pomáhá oddálit zhoršení schopností mozku v dospělosti, které je přirozené během stárnutí. Je to prý z toho důvodu, že když hrajeme na hudební nástroj, aktivujeme několik mozkových systémů naráz – sluch, vnímání i motoriku. Jakmile dítě dospěje, bude mít díky tomu taky lepší schopnost komunikovat a kreativně se vyjadřovat.

     

  • Tanec

    Autor: iSTock

     

    Studie vědců z karlstadtské univerzity ukázala, že i tanec je pro děti prospěšný z hlediska jejich budoucího vývoje. Zlepšuje výkon, a to hlavně u hyperaktivních dětí. Umožňuje jim komunikovat a vyjadřovat své emoce prostřednictvím svého těla a pomocí hudby podporuje kreativitu, sociální dovednosti, motorické schopnosti a buduje sebevědomí. Tanec taky přiláká děti blíž k různým kulturám a přiměje je, aby byly otevřenější a důvěřovaly svému vlastnímu tělu.

  • Recyklace

    Autor: iSTock

     

    Když budete děti už od dětství učit recyklovat, přispějete tak k tomu, aby i další generace měly možnost užívat si krásy naší planety. A recyklace je dobrá i z jiného důvodu. Bylo prokázáno, že recyklování podporuje u dětí kreativitu a psychomotoriku. Vaše dítě bude taky vědět, že nepotřebuje spoustu drahých zdrojů na to, aby mohlo realizovat své bláznivé nápady.

     

  • Úklid

    Autor: iStock

     

    Pořádek a hygiena jsou pro život nepostradatelné. Vedle praktických důvodů, jako je podpora zdravého životního stylu, je tahle dovednost taky důležitá pro to, aby děti dělaly věci organizovaně. Pokud se dítě nenaučí uklízet, může to bránit v správném prostorovém zorientování se. Uklízení pomáhá dětem, aby získaly pocit vlastního prostoru, a přispívá k rozvoji samostatnosti. Děti potřebují aspoň trochu prostor strukturovat, a to nejen kvůli tomu, aby našly své hračky a věci, ale i kvůli tomu, aby našly samy sebe. Jak tvrdí odborníci, jedině tam, kde je uspořádaný prostor a řád, může vzniknout něco nového.

  • Smysl pro orientaci

    Autor: iStock

     

    Naučit děti, aby věděly, kde jsou a jak se orientovat, je dobré pro jejich mozek a taky jim to umožní cítit se svobodněji tam, kde se právě nacházejí. Podle odborníků existuje v mozku jakási vnitřní GPS, která vytváří sítě v našich neuronech, které zlepšují náš smysl pro orientaci a pomáhají mozku plánovat trasy a zlepšovat rozhodovací proces. Tuhle schopnost ale musíme trénovat, a to bez mobilních telefonů. S věkem bohužel orientační schopnosti slábnou.

     

  • Vaření

    Autor: iSTock

     

    Naučte děti vařit, zlepší se jejich vztah k jídlu. Když je zapojíte do přípravy jídla, budou si ho pak více vážit a bude taky méně pravděpodobné, že budou konzumovat nezdravé potraviny. Postupováním podle receptů se taky naučí, jak je důležité dodržovat pokyny a taky jak je úžasné prozkoumat jednotlivé ingredience svými smysly. Začněte něčím velmi jednoduchým, abyste se vyhnuli nehodám, a postupujte k náročnějším úkolům. A ještě jedno plus tahle dovednost má – až z dítěte vyroste puberťák a později dospělák, tuhle schopnost a dovednost skutečně oceníte! Proč byste měli připravovat svačiny někomu, kdo už má třeba řidičák?

  • Hospodaření s penězi

    Autor: iSTock

     

    S dospělostí přichází i finanční odpovědnost, a když na ni nebudeme dostatečně připraveni, můžeme se dopustit velkých chyb (a přijít třeba o velké peníze). Je tedy důležité naučit děti, že peníze jsou nástroj, nikoli odměna, a že nestačí, aby se učily šetřit, ale že se taky musí naučit rozumně utrácet. Což je leckdy těžké i pro dospělé rodiče, ale je to cesta, jak nepřijít úplně o všechno.

     

  • Mluvit o svých pocitech

    Autor: iSTock

     

    Nikdo není neustále šťastný a v pohodě. Některé situace v nás vyvolávají nepříjemné emoce, kterým se nemůžeme vyhnout. Naučit děti od raného věku, aby své pocity identifikovaly, přijaly je a mluvily o nich bez obav, je něco, za co vám budou jednou neustále děkovat. Emoční inteligence umožní vašemu dítěti rozhodovat se a vhodně reagovat na složité životní situace. A jako bonus – učte děti taky odpočívat a uvolnit napětí.

     

    Proč by děti měly pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku