Mileniálové mají děti! V čem jsou jako rodiče úplně jiní než předchozí generace?

  • Mileniálové mají děti! V čem jsou jako rodiče úplně jiní než předchozí generace?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    1. května  2019 
     06:00

    Každá generace rodičů má svůj výchovný styl a některé z prvků dřívějších výchovných stylů se nám dnes můžou zdát poněkud staromódní. Jací jsou dnešní rodiče, kterým se říká mileniálové? Někdy se tahle generace datuje od roku 1979 do druhé poloviny devadesátek, jindy od roku 1984 do roku 2005. Tihle mladí lidé jsou dnes na vrcholu. Jsou jim blízké moderní technologie, rádi postují, sdílejí a naplno užívají sociální sítě. V čem se liší od svých rodičů a prarodičů, pokud jde o výchovu dětí?

    Obecně jsou mileniálové lidé sebevědomí, kteří nemají problém postavit se autoritám. Jejich cílem je vydělávat, užívat si, mít se dobře a dělat to, co je baví. Až 83 procent mileniálů se dívá do budoucna s optimismem. Mnozí z nich se už taky stali rodiči. Co dělají rodiče tohoto desetiletí jinak než ti v předchozích letech?

     

  • Nespěchají do manželství ani založení rodiny

    Autor: iStock

     

    A to z mnoha důvodů, včetně finančních omezení, kariérních rozhodnutí, cestování a dalších. Mladí dospělí čekají déle, než se rozhodnou mít vlastní děti. Přístup ke spolehlivější kontrole porodnosti spolu s vědomým rozhodováním se, kdy založit rodinu, pomohl zvýšit věk prvorodiček. Průměrný věk žen, které se rozhodnou mít první dítě, byl v roce 2015 v USA 28 let, v České republice to bylo v roce 2017 dokonce 30,7 roku. Přitom v roce 2001 byl průměrný věk prvorodiček v Česku 25,3 roku.

     

  • Rodičovské zkušenosti sdílejí na sociálních sítích

    Autor: iStock

     

    Sociální média jsou součástí života téměř každého mladého člověka, a je to znát i u mladých rodičů mileniálů. Od prvního ultrazvukového snímku až po maturitu dětí většina mladých rodičů dnes nemá žádný problém se sdílením osobního života, tedy včetně životů svých dětí. 81 procent mileniálů sdílí fotografie svých dětí na sociálních sítích – ve srovnání s 47 procenty rodičů „baby boomers“ (rodiče narození v polovině 40. až 60. let minulého století).

    Rodičovské blogy jsou téměř všude a pokrývají všechna možná témata od společného spaní po rodinné cestování. Rodiče mileniálové využívají sociální média jako způsob komunikace s rodinnými příslušníky, a to na rozdíl od dřívějších generací, které psaly dopisy a telefonovaly si.

  • Struktura rodiny je otevřená

    Autor: istock

     

    Rodiče mileniálové mají taky jinou představu o tom, jak vypadá tradiční rodina v novém tisíciletí. Teď je například 70 procent rodičů zároveň manželskými páry, v 50. letech bylo 93 procent rodičů v manželském svazku! Podle statistiky má v USA kolem 2 milionů dětí mladších 18 let single rodiče a přibližně 200 tisíc z nich vychovávají páry stejného pohlaví. Více žen se dnes rozhodne pro roli samoživitelky.

     

  • Originální jména dětí jsou normou

    Autor: istock

     

    "Baby boomers" rodiče inklinovali k tomu, aby svým dětem dávali jména běžná tak, aby děti zapadaly mezi ostatní a nevyčnívaly. Byla to generace samých Karen, Lis, Michaelů či Stevensů. U nás to byli zase samé Marušky, Haničky, Lucinky a samí Honzové, Petrové a Jirkové. Dnes už není žádné stigma dát dítěti neobvyklé, či dokonce bláznivé jméno. Když se před 30 lety zjevila mezi lidmi Scarlett nebo třeba Angelika, většinou jsme na jejich matky koukali jako na bláznivky, které se chtějí zviditelnit.

    Dnes? Žádný problém, mileniálové chtějí dělat věci svým vlastním způsobem, takže nalézají pro své děti speciální jména. Podle průzkumu se například v roce 2015 objevila u nás tahle jména: Lilie, Olivie, Meda, Zoe, Lily či Hermiona. Ovšem bodují i nadále „starodávná“ jména, jako jsou Anežka, Antonie, Ráchel, Justýna či Prokop.

     

  • Rodičovské poradenství je snazší

    Autor: istock

     

    Dřívější generace musely za radou k lékaři nebo k sousedce, případně nahlédnout do nějaké odborné publikace. Dnešní mileniálové mají spousty prostředků na to, jak získat rady a tipy k výchově, a to hlavně díky internetu, sociálním médiím a okamžité možnosti sdílení textových zpráv. Na rozdíl od svých rodičů, kteří se spoléhali výhradně na lékařské odborníky, můžou mileniálové vyhledávat odborníky v každé oblasti rodičovství a shromažďovat informace z virtuálních i skutečných kontaktů. S Facebookem, Instagramem a dalšími médii mají mileniálové nekonečné množství způsobů, jak se dozvědět nejvíc o výchově dětí.

     

  • Více se věnují rodině

    Autor: iStock

     

    Možná to nedává smysl, protože téměř 50 procent rodičů tohoto tisíciletí pracuje na plný úvazek – na rozdíl od roku 1970. Ale mileniálové tráví více času s dětmi a rodinou než předchozí generace. Zvláště otcové s nimi tráví víc času, podle průzkumů až 60 procent dne, kdežto v 60. letech to bylo jen 16 minut. Zatímco rodiny spolu běžně nevečeří jako kdysi, rodiče tráví spoustu času se svými dětmi jiným způsobem – chodí s nimi na tréninky, provozují jiné aktivity. A spousta mladých lidí dnes pracuje z domova, takže je mnohem dostupnější sdílet denní život s dětmi.

     

    Jaké zásady by měli dobří rodiče dodržovat? Jsou to tyhle! Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku