Hádejte se se svým puberťákem! Prospěje mu to!

Hádejte se se svým puberťákem! Prospěje mu to!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
7. května  2019 
 06:00
Také se vám občas zdá, že vaše dítě disponuje řečnickými schopnostmi geniálního filozofa Aristotela, když jde o slovní bitvy ohledně školních úkolů, úklidu pokoje nebo hodiny návratu domů? Hádky jsou povoleny. Proč díky nim potomkovi pomůžete?

Děti jsou skálopevně přesvědčeny, že hádky vznikají kvůli rodičům, a ti zase, že za ně můžou děti. Přestože unaveným mámám a tátům z neustálého a prakticky nikdy nekončícího dohadování se s dospívajícími ratolestmi, které vědí všechno nejlíp, třeští hlavy, praskají nervy a jejich denní mantrou je povzdech „asi se z toho brzy definitivně zblázním“, konflikty a slovní přestřelky s teenagery mohou být velmi prospěšné pro vzájemný vztah i jejich duševní rozvoj. Z jakého důvodu?

...
...
Autor: istock

Rebelství bez příčiny

Najít bezproblémového, poklidného a emočně vyrovnaného puberťáka, to se rovná téměř zázraku. Dospívání je náročné období spojené se složitými fyzickými i psychickými změnami a určitá citová rozpolcenost, popudlivost, přecitlivělost vůči jakékoli kritice, odbojnost, náladovost, snaha vyhranit se vůči celému světu a prosadit svou vůli za jakoukoli cenu k němu neodmyslitelně patří. Zkrátka pokud máte to „štěstí“ a sdílíte domácnost s nevyzpytatelným teenagerem, na harmonický domov plný pohody jednoduše na pár let zapomeňte. Konfrontacím se ale vyhýbat nemusíte, spíše naopak. Naučíte jejich prostřednictvím své děti, jak lépe uspět ve společnosti, řešit problémy a nedorozumění, dělat kompromisy a čelit prohrám i zklamáním.

Hádejte se, posílíte jeho sebedůvěru!

Nová studie vědců z americké University of Virginia ukázala, že pokud má dospívající jedinec příležitost „dohadovat se“ (pod tím si ovšem nepředstavujte jen plamenné konflikty a hádky plné vzteku a křiku, ale rovněž diskuse, vyjednávání) se svými nejbližšími, tedy rodiči, zvyšuje se pravděpodobnost, že bude v dospělosti společensky zdatnější, sebejistější, bude snadněji odolávat vnějším tlakům okolí, a naopak se u něj snižuje riziko, že podlehne pokušení v podobě užívání alkoholu nebo jiných návykových látek. „Hlavním zjištěním je v podstatě fakt, že čím lépe jsou mladiství schopni otevřeně vyjádřit své názory a stanoviska, čím méně se stydí upřímně sdělovat vlastní potřeby nebo požadavky a čím více jsou obecně asertivní, tím větší mají šanci, že o několik let později nebudou tak snadno podléhat nátlaku okolí, a to zejména v otázce závislostí,“ uvádí psycholožka Joanna Chango, jedna z autorek studie.

Proč?

Vše, co se děje v rodině, je ve skutečnosti tím největším „školicím centrem“ pro každého puberťáka. Ve vztahu a komunikaci s ostatními ve svém okolí používá vzorce, které důvěrně zná z vlastního domova. „Dospívající jedná s ostatními přesně tak, jak je zvyklý od svých rodičů. Právě od nich se učí veškeré komunikační dovednosti. Jednoznačně se prokázalo, že existuje spojení mezi hádkami teenagera s rodiči a jeho schopností socializace ve společnosti a jeho sociální odolností. I když se může jevit jako překvapivé, že rodinné konflikty mohou přinášet něco dobrého, v tomto případě jsou skutečně užitečné,“ je přesvědčen Joseph Allen, vedoucí výše zmíněné studie. V žádném případě to však podle jeho slov neznamená, že by křik a hádky, tiché domácnosti nebo důrazné bouchání dveřmi měly být běžnou součástí života. Místo nich by rodiče měli spíše být důslední a neslevit ze svých nároků, zároveň ale je potřeba naslouchat svým dětem, snažit se o vnímavost vůči jejich obavám a nejistotám. Odložte tedy vznětlivost i nervozitu a vsaďte na otevřené vyjednávání a diskusi.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku