Máma přichází, z dítěte je spratek! Čím to je, když jinak ho všichni chválí?

Máma přichází, z dítěte je spratek! Čím to je, když jinak ho všichni chválí?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. června  2019 
 06:00
Všimli jste si někdy, že se děti, téměř bez výjimky, chovají mnohem hůře, když vědí, že je jejich máma blízko a vidí je? Proč se to děje a jak si s nimi poradit? Ignorovat je? Rozčilovat se? Vyhrožovat trestem? Budete překvapeni!

„Vůbec to nechápu. Celý den, kdy byli se mnou, byli oba úplně v pohodě, na všem jsme se v klidu domluvili, uklidili pokojíček a neodmlouvali. Ale od chvíle, co tě uviděli mezi dveřmi, začali vyvádět... To mi říká pravidelně můj manžel, když se vracím z práce domů,“ svěřuje se populární blogerka a máma dvou ratolestí Kate Baltrotsky (KateSurfs.com).

Studie nelže!

„Nedávno jsem narazila na poměrně legrační článek s názvem: Studie říká: Děti jsou o 800 procent zlobivější, když jsou se svou mámou v jedné místnosti! Titulek mě dostal, ale po přečtení jsem si uvědomila, že ačkoli jde pravděpodobně o dost podivnou a nepodloženou studii a text byl určen spíše pro zábavu, podstata celého problému je veskrze pravdivá. Ano, mohu podepsat tvrzení, že děti jsou skutečně o 800 procent horší, když mají matky takzvaně v zádech. Ale proč?“ přemýšlí Kate.

„Dítě si svou sebeúctu a obraz sebe sama vytváří přes reakce okolí. Pečlivě nás skenuje a vnímá, jak reagujeme na jeho chování. A přirozeně zkouší, nastavuje si vztahové hranice, které má přesně dané s každou osobou, se kterou přijde do styku. Rodiče jsou tím nejbezpečnějším trenažérem, což může být jedním z důvodů, proč právě na ně toho děti zkoušejí nejvíce,“ říká Iva Kyselá z Akademie rodičovství.

...
...
Autor: iStock

Zlatíčko, nebo tornádo?

Má máma, babička našeho téměř pětiletého syna, nevychází z údivu pokaždé, když si ho přijedeme já a můj muž vyzvednout. Se železnou pravidelností opakuje: „A doteď to bylo takové hodné dítě! Ale jakmile vás uviděl, začal řádit jako smyslů zbavený.“ Má pravdu a nikdo z nás není schopen rozklíčovat důvody změny v jeho chování.

Psychologové ale odpověď znají. A potvrzují, že tento vzorec chování se u malých dětí (zejména předškolního věku) opravdu často vyskytuje. „A je to naprosto logické. V prostředí školky, školy, s babičkou a dědou děti fungují podle daných pravidel, přesně vědí, kde a jak se mohou pohybovat, jaké jsou mantinely, postupně i zjistí, co se od nich očekává. Tam všude se snaží a i okolí se pokouší vyjít vstříc. Navíc je zde dítě vždy v nějaký vymezený čas. S rodiči jako s nejbližšími osobami pak ztrácí zábrany, uvolní se, již se nesnaží (a nemusí) přemáhat se,“ uvádí klinická psycholožka Irena Beranová.

Maminka jako hromosvod!

Proč si pro vás vaše ratolest vždy přichystá to bezkonkurenčně nejhorší ze svého pestrého repertoáru? Protože ty, maminko, jsi to nejbezpečnější místo na světě! Důvěrně známý a všeobjímající přístav poskytující lásku bez podmínek. Proto právě jen a jen za vámi může dítko přijít se všemi svými trably, ošklivými pocity a negativními emocemi. Nemá před vámi zábrany, nebojí se, že ho odsoudíte nebo přestanete milovat.

Takový pocit s nikým jiným nezažije, jen s vámi dokáže dítě být bezvýhradně přirozené a uvolněné! Vyhrála jste v loterii – jen a pouze vy můžete přece vyřešit nebo prominout všechno na světě! Kdo taky jiný? A ano, proto se čas od času stáváte „popelnicí“, kam se jako smetí odhodí veškeré křivdy a frustrace, záchvaty pláče, hysterický vztek, žárlivost a další tíživé a hodně nepříjemné emoce.

I když je to zrovna ta poslední věc, se kterou se toužíte potýkat poté, co se vrátíte unavená po celodenním maratonu k domácímu krbu. Pokud ale chcete vychovat duševně vyrovnaného jedince s vysokou emoční inteligencí, obrňte se trpělivostí, otevřete chápající náruč a berte to všechno jako dobré znamení – miluje vás! I když svou lásku dává najevo trochu zvláštním způsobem…

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku