Sociální sítě ovlivňují život puberťáků jen málo, tvrdí nová studie!

Sociální sítě ovlivňují život puberťáků jen málo, tvrdí nová studie!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
6. července  2019 
 06:00

Dopady masového využívání sociálních médií na život dospívajících nejsou zdaleka tak dramatické, jak se předpokládalo, říkají vědci. Negativní vlivy Facebooku, Instagramu nebo Twitteru na jejich psychickou pohodu jsou podle nich často přeceňovány a situace není zdaleka tak dramatická.

Tým vědců ze slavné instituce University of Oxford v rámci rozsáhlého výzkumu zabývajícího se otázkou, jak mladí lidé využívají sociální média a zda se kvůli tomu snižuje kvalita jejich osobního života, přišel se závěry, že mnohem větší a zásadnější dopad na životní spokojenost teenagerů mají jejich rodina, přátelé, koníčky a atmosféra ve školním prostředí. Studie zabývající se vlivem sociálních médií a používáním moderních technologií na duševní zdraví dospívajících byla publikována v odborném časopise PNAS a dva z autorů – profesoři Andrew Przybylski a Amy Orben z Oxford Internet Institute – říkají, že dosavadní výzkumy byly založeny na velmi omezených a nedostačujících důkazech, které nedokázaly poskytnout úplný obraz a přehled o situaci.

...
...
Autor: istock

Jsou spokojeni i bez Instagramu!

Nejnovější studie oxfordského vědeckého týmu dospěla k závěru, že většina souvislostí mezi životní spokojeností, duševní pohodou mladistvých a používáním sociálních médií je zcela nepodstatných a nejednoznačných (vliv sociálních médií na život teenagerů představuje méně než jedno procento z celkového množství všech ostatních aspektů vnějšího prostředí). „Celých 99,75 % životní spokojenosti mladého člověka nemá nic společného s používáním (ať už v malé, nebo naopak nadprůměrné míře) sociálních médií,“ je přesvědčen prof. Przybylski. Pokud tedy chování jedince nepřejde v nebezpečnou závislost. „Důrazně doporučuji rodičům, aby nedovolili svým dětem používat tablety, notebooky a chytré telefony večer minimálně hodinu před spaním, jelikož záření z obrazovek a displejů může být příčinou nespavosti nebo nekvalitního spánku, což může z delšího časového hlediska výrazně zhoršit duševní zdraví dítěte,“ říká pediatr Dr. Max Davie z College of Paediatrics and Child Health.

Obavy jsou často zbytečné!

Studie probíhala v letech 2009 až 2017 mezi dospívajícími od 10 do 15 let, kteří byli vyzváni, aby uvedli, kolik času tráví používáním sociálních médií v průběhu běžného školního dne i ve volném čase, a zhodnotili, jak jsou osobně spokojeni s různými aspekty svého života. Z výsledků vyplynulo, že více času tráví na sociálních sítích dívky, rozdíl mezi nimi a chlapci ale nebyl nijak statisticky významný. „Rodiče by se neměli přehnaně znepokojovat a obávat, když jejich dítě tráví čas na sociálních sítích, a neměli by přemýšlet o tom, že je to výhradně špatné. Měli by ovšem hlídat a redukovat čas, který jejich potomek nad displejem nebo monitorem každý den tráví, a měli by dávat pozor, kdy už může být pod vlivem moderních technologií v ohrožení. Například je to tehdy, pokud se zhorší školní výsledky, objeví se potíže se spánkem nebo dítě zničehonic odmítá sportovat, chodit ven či trávit čas s kamarády,“ uvádí prof. Przybylski.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku