Máte narcistickou dceru? Zamyslete se, jestli to v ní nepodporujete i vy!

  • Máte narcistickou dceru? Zamyslete se, jestli to v ní nepodporujete i vy!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. září  2019 
     06:00

    Myslíte si, že vaše dcera je pohlcená sama sebou a myslí si, že je středem vesmíru, takže nějaké uklízení koupelny nebo jiné domácí práce ji absolutně nezajímají? Narcistické rysy jsou podle odborníků poměrně častou součástí dospívání dětí, zvláště dcer. A pokud ta vaše patří právě do téhle skupiny, není rozhodně sama. Ovšem komunikace s ní není zrovna nejsnadnější. Jak takové soužití přežít a jak s narcistickou dcerou jednat?

    Narcismus je porucha osobnosti, která se projevuje přehnaným oceňováním sebe samého, nepochopením pro druhé a přehnanou kritikou druhých či arogancí vůči nim. Pokud všechny tyhle znaky vaše dospívající dcera projevuje, pak zřejmě narcistické sklony má. Možná to ale nebude trvat věčně, protože podle odborníků se skutečná narcistická porucha zřídkakdy diagnostikuje před osmnáctým rokem věku a být egocentrický je většinou součástí normálního vývoje dospívajících. Pomáhá jim to trochu se oddělit od svých rodin a vytvářet si vlastní jedinečnou identitu.

  • Jak vzniká narcismus?

    Autor: iStock

     

    Egocentrické myšlení a sebestřednost mohou podporovat rodičovské výchovné styly. Psycholožka Elinor Greenbergová popsala několik situací, které jsou pro vznik narcistického člověka rizikové. Obvykle to bývají rodiče, kteří mají přehnané požadavky a jejichž mottem je „když nevyhraješ, ani se nesnaž“. V domácnosti pak vládne ambiciózní atmosféra, rodiče se zajímají primárně o úspěchy, nikoli o osobnost dítěte. Dále to mohou být ponižující rodiče nebo rodiče, kterým se dítě chce neustále zavděčit, aby jim dokázalo, že je dokonalé. „Jak se honí za oceněním od ostatních, ztrácejí dospívající kontakt sami se sebou a místo objevování všech svých talentů se soustředí na to, co jim přináší úspěch. A odtud je už jen skok k narcismu,“ dodává terapeutka. Jak tedy pracovat s dospívající dcerou, pokud cítíte náznaky narcismu?

     

  • Podporujte empatii

     

    Autor: istock

    Empatie je schopnost porozumět druhým a sdílet pocity jiných lidí. A empatii je potřeba aktivně budovat i v dospívání. Hlavním úkolem rodičů je zaměřit se na to, aby dospívající dcera porozuměla empatii na hlubší úrovni. Hledejte příležitost k interpretaci toho, jak se asi mohou cítit ostatní lidé. Zeptejte se například: Jak myslíš, že by se tvůj učitel asi cítil, kdyby na něj student křičel? Jak si myslíš, že se cítí tvůj přítel, když zrušíš plány na poslední chvíli? Mluvte o empatii i tehdy, když sledujete večer televizní noviny, a snažte se diskusi na toto téma zakomponovat do běžného života, abyste dospívající dceři připomínali, že je zapotřebí starat se i o starosti jiných lidí.

  • Vyvolávejte v ní pocity úcty

    Autor: iStock

     

    Nejrůznější studie ukazují, že když dospívající cítí úctu, připomíná jim to, že svět je mnohem větší, než jsou oni sami. Ať už vaše dospívající dcera zažívá pocit úcty a vděčnosti, když se dívá večer na hvězdnou oblohu nebo navštěvuje muzeum a pozoruje obrazy, je to vždy důležité a je dobré dělat věci, které jí pomohou přemýšlet o historii nebo přírodních divech světa. Nemusíte samozřejmě tahle místa navštěvovat osobně, stačí, když si budete s úctou prohlížet obrázky a podobně.

     

  • Buďte dobrým vzorem

    Autor: istock

     

    Není nic důležitějšího než se snažit být dobrým vzorem. Když se budete chovat narcisticky vy sami, nedivte se, že má narcistické sklony i vaše dospívající dcera. Ukažte, že i vy dokážete investovat do pomoci ostatním lidem. Můžete dělat cokoli, třeba nosit starému sousedovi oběd. Váš soucit s ostatními lidmi bude přirozeně vnímat i vaše dospívající dcera, ať chce nebo ne. Buďte tedy vzorem a svým chováním ukazujte dceři, jak důležité jsou laskavost, velkorysost a soucit.

  • Učte ji, aby všechno nedávala do souvislosti s majetkem

    Autor: iStock

     

    Pokud vše, co děláte, se zaměřuje pouze na materiální věci a majetek, nedivte se, že z dcery vyrůstá narcis, který v materiálním vlastnictví vidí nejdůležitější věc v životě. Je v pořádku, když v případě špatného chování občas omezíte její práva například na elektroniku (někdy jí vezmete mobil), ale ujistěte se, že používáte i jiné tresty. Zvažte ve výchově alternativu, že dceři odejmete zážitky, zakážete jí víkend s kamarádkou nebo výlet s přítelem. Nebo jí dejte nějaké další domácí práce, například na zahradě a podobně.

     

  • Nekupujte si dceru drahými dárky

    Autor: iStock

     

    Pokud budete svou dospívající dceru neustále zahlcovat drahými dárky nebo bohatými zážitky, můžete v ní posílit představu, že je jedinečná a zvláštní. Lepší než ostatní. Může ji to také učit tomu, že si bude myslet, že její vlastní hodnota je založená na tom, kolik čeho má – a tohle pak bude předávat ostatním. Stanovte limity, kolik budete dceři dávat kapesné, a připomínejte jí, že život není jen o zvýšení její prestiže pomocí peněz.

  • Chvalte přiměřeně

    Autor: iStock

     

    Když vaše dcera přinese z důležité písemky jedničku, může vás to lákat chválit ji za to, že ji dostala a jak moc je chytrá. Nebo když vyhraje nějaký zápas či dosáhne jiného vítězného cíle, může vás to nutit říkat, jak skvělá je sportovkyně, tanečnice a tak dále. Ale přehnaně chválit dospívající dceru jen za její úspěchy – to bude pohánět její ego. Místo toho chvalte její úsilí a snahu, než abyste nafukovali její ego. Řekněte například: „Můžu ti říct, že jsi pracovala opravdu tvrdě.“ Nebo: „Dnes jsi v zápase ukázala týmového ducha.“ Pak bude vědět, že si ceníte jejího úsilí a chování více než jejího úspěchu.

     

  • Bojujte moudře a učte ji strategii, jak to zvládat

    Autor: iStock

     

    Když se dospívající dcera chlubí tím, že je nějak nadřazená, nebo trvá na tom, aby se s ní zacházelo speciálně, nejlepší je ignorovat její komentáře. Hádat se nebo diskutovat může vyvolat mnohem větší pozornost. Bojujte tedy moudře, když její slova nebo chování poškozují vás nebo jiné lidi, řekněte jí to. Ale nemyslete si, že byste jí měli pokaždé něco říkat. Nepřátelství, krutost a arogance někdy pramení z pokusů dospívajících maskovat nepříjemné pocity, jako jsou smutek či rozpaky. Učte svou dceru, jak se vypořádat s nejistotou a nepohodlnými pocity. Mluvte často o emocích, podělte se s ní o své zkušenosti s odmítnutím či pokušením a vysvětlujte zdravější způsoby, jak se se situací vypořádat.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku