Je vašim dětem 16? Na tohle se připravte, některé věci vás můžou překvapit!

  • Je vašim dětem 16? Na tohle se připravte, některé věci vás můžou překvapit!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    22. září  2019 
     06:00

    Mít šestnáctiletého puberťáka může nejednoho rodiče přivést doslova k šílenství. Radost střídá frustraci, hrdost střídá naštvanost, v každém případě výchova takového dítěte není jednoduchá. Doma právě takové „boje“ prožíváme. Nejmladšímu synovi bude za pár týdnů šestnáct a zdá se, že některé věci jsou úplně jinak, než byly u těch starších. Každé dítě je prostě jiné, ale některé věci se nemění. Jaké vývojové milníky vás čekají v případě, že máte doma šestnáctiletého teenagera?

    Připravte se na to, že zvládnout tohle období nemusí patřit zrovna k těm nejpohodějším. Obrňte se trpělivostí a hlavně si nic neberte osobně. To říkám z vlastní zkušenosti, protože moc dobře vím, že takovéto "jé, zase máte ty nemožný kecy", jednou odezní a zase se vyklube z té neznámé bytosti vaše dítě.  

  • Fyzický vývoj

    Autor: iStock

     

    Rozdíly mezi pohlavími nejsou nikdy tak zřejmé, jako právě kolem šestnácti let. Dívky začínají ve fyzickém vývoji zpomalovat, zatímco chlapci někdy teprve začínají. Máte-li syna, očekávejte pokračování fyzických změn, hlavně rychlý růst do výšky. Taky můžete pozorovat, že vaši dospívající (ať už jakéhokoli pohlaví) spí a jedí více, aby udrželi krok s růstem. To mohu potvrdit, náš šestnáctiletý puberťák během léta vyrostl asi o šest centimetrů a z obvyklé snídaně, kterou tvořily cereálie, přešel k bochníku chleba se šunkou nebo pekáči buchet. A pokud jde o spánek, nejraději by spal až do tří odpoledne.

    Klíčové milníky:

    Potřeba spánku se zvyšuje a mění se i časy, kdy dospívající chodí spát a kdy se budí. Velmi často chodí později spát a později se budí.

    Chlapci i nadále fyzicky sílí a rostou do výšky.

    Obě pohlaví, zejména dívky, se zajímají o vzhled a o to, aby zapadli ve společnosti.

    Tipy pro rodiče:

    Budoucnost vašeho teenagera je už za rohem, většina z nich nastupuje do střední školy a hodně se řeší očekávání a příležitosti. Nevyhýbejte se náročným tématům, jako jsou drogy, alkohol a sex. Postavte svůj postoj k problémům tím, že řeknete: Očekávám, že mi zavoláš, abych tě vyzvedla, pokud by se na tom večírku pil alkohol.

     

  • Emoční vývoj

    Autor: iStock

     

    Ach ty emoce. Právě teď máme doma pocit, že v dětském pokoji sídlí nějaká neznámá entita z jiného světa, pokud jde o emoce. Jsou totiž jak na houpačce. Jednou je v úžasné náladě, kdy mě objímá a říká, jak jsem skvělá máma, jindy se raději zamkne a křičí, ať všichni z jeho dosahu vypadnou (včetně kočky). Podle odborníků je právě tohle věk, kdy dospívající ví, že dospělost už je za rohem a začne se s rodiči dohadovat a dělat rozhodnutí, která ne vždy jsou správná. Věnujte pozornost změnám v chování, zejména pokud se vám zdá, že je teenager smutný nebo depresivní, a v případě potřeby vyhledejte odbornou pomoc.

    Klíčové milníky:

    Zájem o fyzický vzhled a vývoj

    Projevy nezávislosti, které se mohou projevit v konfliktech s rodiči

    Může nastat období smutku

    Tipy pro rodiče:

    Šestnáctiletý potomek vám klidně rychle řekne, že vás vůbec nepotřebuje, ale pravda obvykle bývá úplně jiná. Pokračujte v posilování vašeho vzájemného vztahu, projevujte zájem o jeho život, koníčky a chvalte jeho úspěchy. Dovolte mu taky selhání, ale ujistěte se, že zvládá nepohodlí, které s neúspěchem přichází.

     

  • Sociální rozvoj

    Autor: istock

     

    Šestnáctileté dospívající děti jsou zakořeněny ve společenském světě, který zahrnuje přátelství i romantické vztahy. Tráví méně času se svými rodiči a rodinami, a více času tráví se svými přáteli nebo randěním, případně mohou trávit raději více času o samotě. Teenageři mají často silné sexuální touhy a mohou už být sexuálně aktivní. Zároveň si mohou uvědomit své preference i pokud jde o sexuální orientaci.

    Klíčové milníky:

    Vstup do hlubších platonických či romantických vztahů při hledání intimity

    Projevuje se zvýšená odolnost vůči tlaku vrstevníků

    Je si vědom sexuální orientací

    Tipy pro rodiče:

    Mluvte s teenagerem o tlaku na sex i o možné sexuální orientaci. Zakazovat šestnáctiletému potomkovi sexuální aktivitu nebo randění není dobrá cesta. Místo toho spolu mluvte o svých očekáváních v tomto směru a otevřeně mluvte o sexuálních touhách a bezpečném sexu.

     

  • Kognitivní vývoj

    Autor: iStock

     

    Vaše šestnáctileté dítě nepřemýšlí jen o svém vlastním životě. Ostatně se stačí zaposlouchat do toho, co říká. Zhruba v tomto věku už dospívající uvažují o tom, jak funguje celý svět a jak do něj zapadá ten jejich život. Zvládají abstraktní myšlení a zlepšují svoje dovednosti v uvažování. Pokud jde o řeč, jsou většinou schopné komunikovat jako dospělí. Kladou otázky, hledají odpovědi, mají vyhraněné názory. Dost často bývají „přeplánovaní“, takže je nutné dopřát jim čas na jejich koníčky, ať už jde o umění, sport či cokoli jiného.

    Klíčové milníky:

    Mění jazyk a chování podle toho, zda jsou ve škole nebo doma

    Začínají se definovat jejich pracovní návyky

    Dokážou vysvětlit důvody svých názorů nebo rozhodnutí

    Tipy pro rodiče:

    Diskutujte s nimi jejich obavy ve škole, nabízejte jim různé perspektivy. Sledujte pozorně, zda nemají problémy s duševním zdraví nebo zneužíváním návykových látek. Řešte to dřív, než naroste problém do obřích rozměrů. Je možné, že někteří šestnáctiletí dospívající potřebují hodně pomoci, aby fungovali (například vstali ráno z postele), takže jim poskytujte podporu a vedení, ale nepřehánějte to zase moc. Je důležité, aby se získali cenné životní dovednosti, přestože žijí pod vaší ostrým dohledem.

     

     

     

     

     

/
Autor: Ivana Ašenbrenerová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku