Jak mluvit s dospívající dcerou o jejích láskách a sexu? Tohle musíte vědět!

Jak mluvit s dospívající dcerou o jejích láskách a sexu? Tohle musíte vědět!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. září  2019 
 06:00

Máte-li dospívající dceru, pak s ní určitě prožíváte i její lásky, ať už první nebo pátou. Máte s ní o jejích partnerech mluvit, a pokud ano, tak jak? Když totiž takový rozhovor nezvládnete, může se z něj stát "rozhovor na život a na smrt". Přestože to nemusíte mít snadné, nalezení společné řeči mezi matkou a dcerou může být opravdu zásadní. Protože jiné zdroje, byť populárnější, můžou být pro dcery nejen neužitečné, ale v horším případě i nebezpečné.

„Dospívající mají hlavy plné nejrůznějších romantických ideálů a nápadů. Potřebují vědět, co jsou dobré vztahy a proč jsou dobré,“ říká Deborah Hoffmanová, která dlouhá léta vyučuje sexuální výchovu na Park School of Baltimore a je autorem několika knih na toto téma. Co radí ona všem matkám, jak by měly mluvit se svými dcerami o jejich partnerech?

 

• Mluvte o vztazích, když to začne mít smysl, často a bez kritizování, a to způsobem, který je přiměřený věku dcery.

• Pamatujte si, že byste měla mluvit nejen o genitáliích a pohlavním styku, ale taky o romantice a lásce.

• Měla byste dceři vysvětlit, jak vypadají zdravé přátelství a zdravé romantické vztahy.

• Neustále dceru chvalte za její silné stránky a připomínejte jí, že respekt je, když lidé neporušují její hranice.

• Akceptujte, že vaše dcera může být chvíli naštvaná, přece jen teenageři jsou orientovaní na přítomnost... Navzdory vašemu nejlepšímu úsilí si pravděpodobně bude myslet, že její současný přítel jen ten jediný.

• Abyste mohla upřímně mluvit s dcerou o těchto věcech a dopřát jí, aby vstřebala informace, musíte s ní začít mluvit brzo a často. Důležité je, že nejde jen o zahájení nějakého povídání, aby řeč nestála. Ano, sex je důležitou součástí diskuse o tom, jak vypadají zdravé vztahy. „Rodiče mají často tendenci mluvit jen o fyzických aspektech, ale sex je mnohem víc než technická definice,“ varuje Deborah Hoffmanová.

V téhle společnosti máme snahu definovat sexualitu, která se zaměřuje „jen“ na pohlavní orgány. „Protože je to ta část, která dospělým připadá nejméně příjemná ke komunikaci,“ tvrdí Hoffmanová. Vůbec nic ale neříká o lidské bytosti, jejíž součástí jsou genitálie. Proto odbornice zdůrazňuje, že všechny diskuse o sexu by měly zahrnovat i drobné nuance emocionálních aspektů. Ovšem to je samozřejmě komplikovanější.

Rodiče musí věnovat pozornost tomu, co je zdravé přátelství, a pokud je to vhodné, rozšířit to i na romantické vztahy. Hoffmanová navrhuje, aby se rodiče svých dětí ptali: „Jaké jsou podle tebe příznaky vztahu, který není zdravý a který tě zneužívá? Je normální, aby tě někdo izoloval od ostatních přátel, neustále tě hlídal a ptal se tě, kde jsi, a ponižoval tě?“

Rodiče by se také měli zaměřit na sebeúctu. Děti se sebedůvěrou vědí, kdo jsou, a nebudou dělat to, co nechtějí. Existují věci, které udržují zdravé romantické vztahy, a dcery by to měly vědět. Zeptejte se jich, komu mohou důvěřovat a jak moc je pro ně důležitá jejich sebeúcta.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku