Co můžete udělat pro svého školáka? 8 jednoduchých tipů!

Co můžete udělat pro svého školáka? 8 jednoduchých tipů!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
8. října  2019 
 06:00
Pokud vám připadá, že to ve škole, kam docházejí vaše děti, nefunguje podle vašich představ, reptáte nad osnovami i organizací výletů nebo se rozčilujete nad systémem jídelny, kritizujete učitele za nedůslednost nebo hromadu domácích úkolů, zapojte se do dění a přiložte ruku k dílu. Čím podpoříte potomky a vylepšíte jejich přístup i reputaci?

„Z duše nenávidím dobrovolnické aktivity ve škole svých synů. Jsem bývalá učitelka na prvním stupni a trojnásobná máma (třetí ratolest je zatím v batolecím věku), takže divokých zážitků mám již na několik životů dopředu, přesto docházím jednou týdně do budovy plné těch malých křiklounů, abych vedla čtenářskou skupinu. Rovněž pomáhám (ano, přiznávám, se značným sebezapřením) s přípravou vánočních besídek, divadelních představení a lyžařských výcviků. Jsou to sice moje noční můry, přesto jsem přesvědčena, že všichni rodiče by měli projevit snahu a zapojit se do školní komunity. Obzvláště v případě, kdy jen kritizují, hodnotí a stěžují si na věci, které podle nich nedělá škola správně,“ zdůrazňuje Jarka (38), maminka Honzíka (10), Adámka (8) a Denisky (2).

...
...
Autor: iStock

Opravdu nemáte čas?

Spolupráce rodičů se školou a pedagogy je nepsanou povinností každého rodiče, shodují se učitelé i psychologové. Podle jejich zkušeností patří mámy a tátové, kteří se o dění ve škole nezajímají, vymlouvají se na nedostatek času, nedocházejí na třídní schůzky a nekomunikují, mezi bezkonkurenčně největší „stěžovatele.“ Akceptují sice, že každá rodina je jiná a má odlišné priority, někteří rodiče těžce pracují a dennodenně řeší řadu dalších povinností a úkolů, pokud jde ale o vzdělání potomků, je jejich úkolem věnovat jim pozornost a svůj čas. Patří to k jejich výchovné roli, i když by jistě mmnohem raději dělali spoustu jiných věcí. Nemusíte se samozřejmě hned angažovat jako vedoucí plaveckého kroužku a každý týden pravidelně bombardovat ředitele telefonáty se zlepšujícími návrhy pro každého člena pedagogického sboru, mnohdy stačí maličkosti, projevit zájem a pomoci, když je zrovna potřeba. Zde je několik snadných a přitom efektivních způsobů.

Buďte přítelem školy

Jistě víte, o co jde. Sdružení rodičů a přátel školy bylo dlouhé roky známé pod zkratkou SRPŠ a na většine škol existuje v různé formě dodnes. Hlavní činností sdružení je zefektivnit spolupráci rodičů se školou tak, aby mohly být co nejlépe naplňovány potřeby a také zájmy školáků, ale i jejich rodičů. Připojte se. Nemusíte hned kandidovat na funkci předsedy nebo hospodáře, stačí, když projevíte zájem a budete platit členské příspěvky. Ty jsou investovány např. do organizace škol v přírodě, nových pomůcek a vybavení, knih do školní knihovny, učebnic nebo výtvarných potřeb.

Pomáhejte z domova

Trávíte deset hodin denně v práci? A k tomu ještě hodinu na cestě ráno i večer? Je jasné, že jste ráda, když zvládnete nakoupit, zapnout pračku, nakrmit morče, zkontrolovat úkoly, namazat svačiny nebo uvařit nějakou rychlovku k večeři. Kam by se do podobného programu měly vejít dobrovolnické aktivity ve škole? Že podobné „radosti“ s díky přenecháte matkám ostatních dětí, které jsou právě na mateřské nebo jednoduše v domácnosti? Věřte, že kde je vůle, je i cesta. Nabídněte spolupráci, kterou pohodlně zvládnete z domova. „Domluvila jsem se s třídním učitelem dcery, aby mi domů posílal různé věci, které potřebuje připravit nebo dodělat. Lakovala jsem květináčky pro výtvarné dílny, vyráběla pozvánky na ples, rozdělovala mikulášskou nadílku do balíčků nebo přepisovala dokumenty na počítači. Pěkně u nás v obýváku na gauči, v teplákách a s hrnkem kávy vedle sebe,“ usmívá se Natálie (34).

Darujte potřebné

Zeptejte se a domluvte s ředitelem nebo učitelem předem, co konkrétně by bylo aktuálně potřeba. Existují ale věci, které se hodí vždycky a škola vám bude vděčná. Dezinfekční prostředky, tekutá mýdla, papírové kapesníky a utěrky, čističe toalet nebo gumové rukavice…Přebývají vám doma skicáky na kreslení, barevné papíry, korálky, kartony, lepicí pásky, barevné křídy, fotbalové míče nebo pohádkové knížky po dětech? Své uplatnění najdou!

Založte kroužek

Máte nějaký koníček, zálibu nebo talent, který by stál za uvážení, jak předat to, co umíte, dál? Těšila by vás práce s dětmi a ráda byste jim ukázala, co dokážete, naučila je nové dovednosti? Myslíte si, že byste je dokázala nadchnout? Popřemýšlejte nad založením odpoledního klubu nebo zájmového kroužku, případně pro začátek zkuste pomáhat v již založeném. Co takhle třba zahradničení, pečení dortů, háčkování, výroba šperků, pilates, kreslení temperami, počítačová grafika nebo fotografování?

Doprovázejte výletníky

Školní zájezdy, výcviky, soustředění, výpravy do divadel a výlety po památkách i do přírody se pořádají párkrát za rok a bývají zábavné, plné legrace a upevňují vztahy. Školy se ale často potýkají s nedostatkem personálu, který by děti doprovázel, spousta z nich se proto nakonec ani neuskuteční. Což je škoda. Pusťte se do dobrodružství a přihlaste se jako dobrovolný doprovod. Stanete se miláčkem celé třídy své ratolesti!

Vsaďte na sociální sítě

Pokud oplýváte dobrými znalostmi práce na počítači a jste technický typ a zvyklá pohybovat se v on-line prostředí, můžete se nabídnout jako správce facebookového či twitterového účtu školy, aktualizovat údaje, dodávat fotografie z akcí. Sociální média se dají důvtipně využívat různými způsoby.

Využijte zaměstnání

Záleží samozřejmě na tom, v jaké profesi a na jaké pozici působíte. Jistě ale najdete řadu kreativních způsobů, jak může váš zaměstnavatel pomoci a jak ho přesvědčit o  občasné spolupráci. Ať už formou malého sponzorského daru nebo třeba uspořádání dne otevřených dveří a exkurze pro žáky. Navštívit například nemocnici, pojišťovnu, vydavatelství, obchodní centrum, poštu či pekárnu a poslechnout si, jak tam probíhá každodenní praxe, bude pro ně každopádně přínosem.

Buďte milá

Pošlete všem dětem ve třídě čas od času čerstvě upečené buchty nebo koblihy (klidně i učitelům), napište email s poděkováním, udělejte si v sobotu brigádu a společně s ratolestmi vysbírejte odpadky kolem budovy školy, nelitujte času a zajděte osobně pochválit vedoucí školní jídelny, že dohlíží na vysokou kvalitu a preferuje zdravá jídla, která dětem chutnají a básní o nich ještě doma. Věřte, že učitelé svou práci nedělají z velké většiny pro peníze, ale kvůli tomu, že mají skutečný zájem o vzdělávání dětí. Včetně toho vašeho!

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku