Jak mluvit s dětmi o tajemstvích a soukromí? Co by měly vědět!

  • Jak mluvit s dětmi o tajemstvích a soukromí? Co by měly vědět!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    27. ledna  2020 
     06:00

    Většina dospělých, kteří žádají děti, aby udržely nějaké tajemství, s nímž se jim svěřují, má dobré úmysly. Ovšem existují nebezpečná tajemství, která sdělují dospělí dětem se zlými úmysly. Jak s dětmi mluvit o tajemstvích a jak jim vysvětlit, proč je někdy nutné tajemství prozradit?

    Děti se během života setkají se spoustou druhů nejrůznějších tajemství, a vy jako rodiče byste měli děti poučit, za jakých okolností je udržení tajemství v pořádku, a kdy je naopak zapotřebí je prozradit. 

  • Rozdíly mezi tajemstvím a soukromím

    Autor: istock

    Je důležité, aby děti věděl, že existuje rozdíl mezi utajením něčeho a soukromím. O soukromém životě nemusíte říkat celému světu, takže to není tajemství. Promluvte si s dítětem o tom, co znamená vážit si soukromí – například při používání koupelny, toalety nebo při oblékání. Vytvořte pravidla domácnosti, která prokazují respekt k soukromí, například zaklepání pokaždé, když jsou zavřené dveře a vyčkání na povolení ke vstupu. Jakmile dítě roste, diskutujte o soukromí. Ačkoli nechcete „živit“ rodinná tajemství, taky nechcete, aby vaše dítě oznamovalo celému světu, že máte finanční problémy nebo že sourozenec propadá z matematiky. S jakými tajemstvími se dítě může setkat?

     

  • Zábavná tajemství

    Autor: iStock

     

    Do nich spadají například dárky nebo překvapení pro členy rodiny, o nichž nechceme samozřejmě dopředu mluvit. Dítěti můžete říct: „Neříkej taťkovi, co jsme mu koupili k narozeninám“, nebo: „Neříkej sestře, že plánujeme její oslavu narozenin.“

  • Potenciálně škodlivá tajemství

    Autor: iStock

     

    Někdy děti požádáme, aby udržely tajemství s nejlepším úmyslem, ale tahle tajemství mohou být škodlivá. Babička by třeba mohla říct: „Neříkej svým rodičům, že jsem tě nechala dívat na televizi až do deseti“ nebo: „Jen si vezmi tu čokoládu, ale neříkej to mamince, že jsem ti ji dala.“

     

  • Nebezpečná tajemství

    Autor: iStock

    Pachatelé trestných činů nebo rodiče, kteří své děti zneužívají, mohou na děti tlačit, aby udržely tajemství, třeba: „Tohle je naše tajemství a nikomu to nesmíš říct!“ Můžou děti ohrožovat několika způsoby, aby je umlčeli. Děti, které nevědí, o co jde, si pak netroufnou někomu to říct.

     

  • Jak mluvit o tajemství

    Autor: istock

    Dejte dítěti najevo, že u vás doma se tajemství nenosí. Vzdělávejte ho a učte, jaká tajemství jsou a proč je někdy důležité mluvit o nich s důvěryhodným dospělým. Pravidelně mluvte o „bezpečných a nebezpečných“ tajemstvích, zejména o těch nebezpečných v ranném věku. Vysvětlete jim, že někdy cizí lidé děti žádají, aby udržely tajemství, protože dělají špatné věci. Učte děti o tom, jaké doteky jsou bezpečné a kde je už hranice překročená.

     

  • Za prozrazení tajemství netrestejte

    Autor: istock

    Ujistěte se, že dítě rozumí tomu, že nikdo kromě rodičů nebo lékařů (a to ještě v určitých případech) by se neměl dotýkat jakýchkoli částí těla, které jsou zakryty. Místo slova tajemství používejte raději slovo překvapení. Ujistěte se, že dítě ví, že se vám může vždycky svěřit, pokud ho někdo požádal o udržení tajemství. Ať už mu kamarád řekl, aby to nikomu neříkal, nebo kdokoli jiný, například: Tvé rodiče do toho nebudeme zatahovat, měli byste mít jistotu, že dítě ví, že je v pořádku, když vám to prozradí. Pokud vám dítě tajemství prozradí, netrestejte ho, zvláště v případě těch nebezpečných. Říct pravdu je v tomto případě v pořádku.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku