Jak ovlivňuje váš temperament výchovu vašich dětí? Víc, než si myslíte!

  • Jak ovlivňuje váš temperament výchovu vašich dětí? Víc, než si myslíte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. ledna  2020 
     06:00

    Jste sangvinik, cholerik, melancholik nebo flegmatik, kterého nic nerozhází? Každý jsme jinak nastavený a náš temperament je tvořen vlastnostmi, s nimiž jsme se narodili. Jen těžko můžeme změnit základní nastavení. Věděli jste ale, že váš temperament hraje hlavní roli v tom, jak budete vychovávat své dítě?

    Podle odborníků je právě temperament považován za jeden z pěti stěžejních faktorů, které určují účinnost výchovy. Temperament ovlivní, jak přísní, nebo naopak tolerantní budete při výchově, a taky hraje roli v tom, jak moc tolerantní budete vy jako rodič při konkrétním chování dítěte.

  • Vlastnosti, které tvoří váš temperament

    Autor: istock

     

    Citlivost: Jak jste citliví na hluk, pachy, zvuky, chuť a doteky? Kolik nepohodlí zažíváte při hlasitých zvucích a jak tolerujete jiná nepohodlí?

    Úroveň aktivity: Jak moc jste během dne aktivní: baví vás střídat aktivity, nebo dáváte přednost sedavé činnosti?

    Intenzita: Kolik energie vkládáte do toho, co děláte? Jak silně reagujete, když jste naštvaní nebo se hádáte?

    Pravidelnost: Baví vás plánovat a dodržovat plány? Nebo jste raději spontánní?

    Přizpůsobivost: Jak zvládáte změny? Umíte skočit rovnýma nohama do nové situace, nebo potřebujete čas, abyste novou situaci posoudili?

    Pozornost: Jak dlouho udržíte pozornost a jak snadno se rozptýlíte?

    Persistence: Jak dlouho vydržíte u jednoho úkolu? Přesouváte se často z jedné činnosti do druhé, aniž byste předchozí ukončili?

     

  • Jaký je váš temperament? Porovnejte ho s dítětem

    Autor: istock

     

    Při zkoumání faktorů, které tvoří temperament, si představte, že každý z nich je na stupnici od jedné do pěti. Je pravděpodobné, že v některých oblastech se možná budete blížit k extrémnímu konci spektra, nebo budete někde uprostřed. Hlavním důvodem, proč je důležité pochopit svůj temperament, je to, že vám to může pomoci porovnat ho s temperamentem svého dítěte.

    Přizpůsobení svého temperamentu temperamentu dítěte vám pomůže rozpoznat oblasti, ve kterých se shodnete, a naopak oblasti, v nichž můžete bojovat. Pamatujte, že váš temperament není sám o sobě ani dobrý, ani špatný. Je to prostě soubor vlastností, s nimiž jste se narodili. Nemůžete změnit temperament svůj ani svého dítěte, ale jakmile si budete vědomi všech aspektů, můžete zvládat lépe obtížné situace.

  • Co když jsou vaše temperamenty podobné?

    Autor: istock

     

    Určitě to má své výhody, ale taky nevýhody. Například pokud máte oba podobnou úroveň aktivity, bude to pravděpodobně spíše výhoda a shodnete se. Na druhou stranu – pokud máte oba ve svých reakcích podobnou intenzitu, můžete skončit v prudkých hádkách a neshodách. Emoční reakce můžou být taky nakažlivé, takže když jste fakt naštvaní a vaše dítě má podobný temperament, může to vyvolat jeho větší rozrušení.

     

  • Co když jsou temperamenty protikladné?

    Autor: istock

     

    I zde existují výhody a nevýhody. Představte si rodiče, který dává přednost spontánní výchově dítěte, to ale ve skutečnosti potřebuje pevnou strukturu a rutinu. To může vést k problémům s chováním, protože dítě bude pravděpodobně úzkostné a rozrušené, když nebude znát vaše plány dopředu. Protiklady se ale mohou někdy vyrovnávat a být ku prospěchu. Například rodič, který je velmi přizpůsobivý, ale vychovává dítě, které je velmi rigidní, může dítěti pomoci při přizpůsobování se činnostem tím, že mu bude ukazovat trpělivost. Každopádně v obou případech je vhodné vypracovat výchovnou strategii, kterou uzpůsobíte vašim temperamentům.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku